Egyéb kategória

Derékfájással küzdötök? Próbáljátok ki ezeket a lazító gyakorlatokat!

Ha ülőmunkát végeztek, valószínűleg ismeritek a derékfájás kínzó érzését. Ilyenkor semmi nem segít, ülő- és álló helyzetben is megmarad a fájdalom. Az egyetlen kíméletes megoldás a nyújtógyakorlat, amiből mutatunk nektek párat.

vous - 2018.11.08.
Derékfájással küzdötök? Próbáljátok ki ezeket a lazító gyakorlatokat!

A Women’s Health fizikoterápiás szakértője szerint, amikor a csípő flexorizmok huzamosan ülő helyzetben vannak, ezek az izomszálak elkezdenek lerövidülni és szorosra húzódni, a medencét előrefelé húzva, és az alsó rész hátrafelé nyomásával. A számítógép előtt, a telefonnal vagy a kormánykeréknél összegörnyedt munkaidő miatt a test elején lévő izmok lerövidülnek és meghúzódnak. A helyes testtartással és a rendszeres testmozgással, munka közben a székből való felállással segíthettek megakadályozni a derékfájást.

Ha olyan erős fájdalmat észleltek, amely a lábatokra sugárzik, beszéljetek egy orvossal vagy egy fizikoterapeutával, hogy megbizonyosodjatok róla, hogy nincs semmi komoly.

Ha azonban csak szimpla derékfájással küzdötök a sok üléstől, próbáljátok ki az alábbi nyújtógyakorlatokat.

  • Domborítás-homorítás

Álljatok négykézláb úgy, hogy ne a tenyeretek, hanem az alkarotok legyen a földön, és domborítsatok, majd homorítsatok.

  • Nyújtás

Ez a gyakorlat a lumbális mozgás (vagy a hát alsó része) korlátait tolja, ezért csak mozgassátok a testeteket a fájdalommentes tartományban. Álljatok négykézlábra, majd csúsztassátok hátra a csípőtöket és üljetek rá a sarkatokra úgy, hogy a kezeitek előre nyújtva maradjanak. Emelkedjetek fel, majd vissza.

  • Előre nyújtás

Álljatok négykézlábra, majd nyújtsátok előre a felső testeteket anélkül, hogy a kezetek, karotok elmozdulna a kiinduló helyzetből. A testetek alsó fele maradjon nyújtva a földön, a felső felét pedig felfelé nyújtsátok, nézzetek a plafonra (felfelé néző kutyapóz).

Forrás:
iStock
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.