Egyéb kategória

Derékfájással küzdötök? Próbáljátok ki ezeket a lazító gyakorlatokat!

Ha ülőmunkát végeztek, valószínűleg ismeritek a derékfájás kínzó érzését. Ilyenkor semmi nem segít, ülő- és álló helyzetben is megmarad a fájdalom. Az egyetlen kíméletes megoldás a nyújtógyakorlat, amiből mutatunk nektek párat.

vous - 2018.11.08.
Derékfájással küzdötök? Próbáljátok ki ezeket a lazító gyakorlatokat!

A Women’s Health fizikoterápiás szakértője szerint, amikor a csípő flexorizmok huzamosan ülő helyzetben vannak, ezek az izomszálak elkezdenek lerövidülni és szorosra húzódni, a medencét előrefelé húzva, és az alsó rész hátrafelé nyomásával. A számítógép előtt, a telefonnal vagy a kormánykeréknél összegörnyedt munkaidő miatt a test elején lévő izmok lerövidülnek és meghúzódnak. A helyes testtartással és a rendszeres testmozgással, munka közben a székből való felállással segíthettek megakadályozni a derékfájást.

Ha olyan erős fájdalmat észleltek, amely a lábatokra sugárzik, beszéljetek egy orvossal vagy egy fizikoterapeutával, hogy megbizonyosodjatok róla, hogy nincs semmi komoly.

Ha azonban csak szimpla derékfájással küzdötök a sok üléstől, próbáljátok ki az alábbi nyújtógyakorlatokat.

  • Domborítás-homorítás

Álljatok négykézláb úgy, hogy ne a tenyeretek, hanem az alkarotok legyen a földön, és domborítsatok, majd homorítsatok.

  • Nyújtás

Ez a gyakorlat a lumbális mozgás (vagy a hát alsó része) korlátait tolja, ezért csak mozgassátok a testeteket a fájdalommentes tartományban. Álljatok négykézlábra, majd csúsztassátok hátra a csípőtöket és üljetek rá a sarkatokra úgy, hogy a kezeitek előre nyújtva maradjanak. Emelkedjetek fel, majd vissza.

  • Előre nyújtás

Álljatok négykézlábra, majd nyújtsátok előre a felső testeteket anélkül, hogy a kezetek, karotok elmozdulna a kiinduló helyzetből. A testetek alsó fele maradjon nyújtva a földön, a felső felét pedig felfelé nyújtsátok, nézzetek a plafonra (felfelé néző kutyapóz).

Forrás:
iStock
Ajánlott cikkek