A cukor, legyen az természetes eredetű vagy hozzáadott cukor, ugyanazon a módon hat a szervezetetekre. Azok az élelmiszerek azonban, amikben természetes módon előforduló cukrok találhatóak, más egyéb jótékony hatásokkal is rendelkeznek. Szóval koncentráljatok arra, hogy csökkentsétek a hozzáadott cukorbevitelt, és nem kell aggódnotok amiatt, hogy mennyi természetes cukrokat tartalmazó gyümölcsöt esztek meg naponta.
A túlzott cukorfogyasztás nem egészséges, ez tény, de vannak rejtett cukorforrások is. A gyümölcsök, joghurt, vagy a méz például természetes cukrokat tartalmaz. Hivatalos adat nincs arra vonatkozóan, hogy ezekből mennyit fogyaszthattok, a napi hozzáadott cukorfogyasztás maximális mennyiségét viszont több egészségügyi szervezet is meghatározza.
A WHO például 25 gramm, azaz 6 teáskanál hozzáadott cukrot javasol naponta maximum a nők esetében, ez 42 teáskanál cukrot jelent hetente – írja a Women’s Health.
Az oldal azt is kifejti, mi a különbség a természetes és a hozzáadott cukrok között.
A hozzáadott cukrok leggyakrabban az előre csomagolt élelmiszerekben találhatóak meg, mint például a sütik, az édességek, de gyakorlatilag akkor is hozzáadott cukrot fogyasztotok, ha mézet tesztek a joghurtotokba, vagy juharsziruppal süttök.
Táplálkozástudományi és egészségügyi szakemberek nem aggódnak a természetes cukrok miatt, a gyümölcsök, zöldségek, tejtermékek, teljes kiőrlésű gabonafélék korlátozott mennyiségű cukrot tartalmaznak. A legtöbb gyümölcs például csak 15 gramm cukrot tartalmaz, és emellett rostokban és vitaminokban gazdag, ami nagy előny a hozzáadott cukrokkal szemben.
A cukrok forrásuktól függetlenül ugyanolyan módon hatnak a szervezetetekre.
Az izmok, az agy és a szervek energiáját csökkentik. De a hozzáadott cukrok sokkal gyorsabban teszik ezt, hirtelen megnövelik a vércukorszintet, majd nagyon, nagyon gyorsan lecsökkentik azt.
Tehát a legegyszerűbb megoldás, ha csökkentitek a hozzáadott cukorbevitelt, így annyi gyümölcsöt ehettek naponta, amennyit szeretnétek.