Szerintem élni tudni kell – és ebbe beletartozik az is, hogy tudni kell jókat enni. De mi a helyzet akkor, ha valaki egészségügyi okokból nem ehet bármit következmények nélkül? Szerencsére ebben az esetben sem kell lemondania az élvezetekről, csak tudnia kell, hová fordulhat, ha lelkiismeret-furdalás nélkül szeretne hódolni a kulináris élvezeteknek. Most olyan cukrászdákat gyűjtöttem nektek össze, ahol cukormentes sütemények közül (is) válogathattok.
Egy dolgot azért szögezzünk le az elején: az, hogy léteznek cukormentes sütemények, még nem jelenti azt, hogy ész nélkül fogyaszthatjuk őket. A nassolás az nassolás: nem kell napi rendszerességgel helyet kapnia az étrendünkben, hiszen inkább szól az élvezetekről, mint a tápanyagbevitelről – de alkalomszerűen még a legszigorúbb étrendbe is beilleszthető.
Korábban még sokan háborodtak fel a „cukormentes sütemény” kategórián, mondván: aki édességet akar enni, az ne legyen álszent! Na, ezek azok az emberek, akik még hírből sem ismerik az inzulinrezisztenciát vagy a cukorbetegséget…
De nem kell, hogy egészségügyi problémája legyen valakinek: már miért lenne baj, ha valaki szimplán oda szeretne figyelni arra, hogy mit vesz magához? Szerencsére ezt nemcsak én gondolom így, hanem néhány cukrász is – nekik köszönhetően pedig egyre több helyen érhetőek el a mentes desszertek.
Édes Pötty
A hely, ahol a hagyományos sütemények mellett cukor-, glutén-, laktóz- és tojásmentes sütemények tengeréből is lehet választani – és ami pont olyan cuki, mint a neve. Ha beléptek, azonnal láthatjátok, hogy a mentes sütiknek nem kell feltétlenül unalmasnak és fantáziátlannak lenniük: színező- és adalékanyagok nélkül is gusztusos, vidám és persze finom desszerteket készítenek. Ha olyan diétát követtek, amiben egyáltalán nem mindegy, hogy a finomított liszt helyett rizsliszt, mandulaliszt, tönkölyliszt vagy esetleg kókuszliszt az alap, akkor itt aztán lesz miből választanotok.
Bővebb infó itt.
Naspolya Nassolda
A „mentes” cukrászdák túlnyomó része sajnos mesterséges édesítőszerekkel és alapanyagokkal dolgozik, ami miatt a végeredmény sokszor műízű, és fűrészporállagú lesz. Szerencsére a Naspolya nem ilyen: kizárólag természetes alapanyagokból dolgoznak, és semmihez nem adnak cukrot vagy mesterséges adalékot – helyette inkább csak a legjobb alapanyagokból dolgoznak, amiket már nem kell mással felturbózni.
Az ízeik talán visszafogottan hatnak egy olyan embernek, aki a kóla és a cukros mogyorókrém világában szocializálódott, de aki már átállt egy egészségesebb étrendre, annak kifejezetten üdítően hatnak majd ezek a természetes ízek.
Személyes kedvencem a rózsavizes torta, ami pont olyan finom, mint amennyire szép – de legendákat hallottam a vadbodzás szamócatortájukról is, amit fehércsokival készítenek.
Bővebb infó itt.
Sütit akarok!
Igen, ez egy hely neve – és milyen jól eltalálták a névvel a lényeget…
Van az az állapot, amikor az ember sütizni akar – bármi áron. És ez a pont a legkeményebb diéta közepén általában el is érkezik. Bár a budai cukrászda nem kifejezetten a mentes sütikre szakosodott, jó hír, hogy mindig van náluk legalább egyféle mindenmentes finomság. Legutóbb egy kókuszos csokitortát próbáltam ki náluk, ami teljesen rendben volt -– ráadásul ha kávét kértek, szinte az összes alternatív tej közül választhattok, és a legcukibb pultos, Andi még koffeinmentes verzióból is le tudja nektek főzni a kívánt italt a csodálatos, VOUS-rózsaszín színben pompázó kávégépükön.
Bővebb infó itt.
Zabrakadabra
A cukrászműhely szerint az egészséges táplálkozás nemcsak a test karbantartása miatt fontos, hanem a lelki egyensúly megtartása érdekében is. Teljes mértékig egyetértek velük! Helyben is fogyaszthattok, de házhoz is rendelhettek. Bizony!
Ha beütött a vég, és mindenáron sütizni szeretnétek, de nincs időtök elugrani a kilencedik kerületbe, akkor akár házhoz is rendelhetitek a vágyott desszerteket.
Hagyományos, vegán, paleo és cukormentes sütik – egy végzős dietetikushallgató konyhájából.
Bővebb infó itt.
Fragola
Bár nem cukrászda, jön a nyár és a maratoni fagyizások ideje – tehát joggal kerül a Fragola a listára. A különleges és intenzív ízeiről ismert fagyizó minden üzletében kínál cukormentes fagyikat is (ezek vagy glükózzal, azaz szőlőcukorral, vagy teljesen cukormentesen készülnek). Legutóbb a sós mogyorót és a fekete ribizlit próbáltam ki náluk, és tanúsíthatom: ha nem tudom, akkor meg nem mondtam volna, hogy cukormentes édességet eszem.
Bővebb infó itt.
Ész nélkül ne!
Nem kell tehát mindenről lemondania annak, aki oda akar figyelni magára – de a mentes édességek világában is van pár nagyon fontos szabály: