Egyéb kategória

Így hat a folyamatos, hosszantartó, megszakítás nélküli ülőmunka az agyatokra

A folyamatos, hosszantartó, megszakítás nélküli ülőmunka káros az egészségetekre, a tartásotokra, és egy angliai tanulmány szerint az agyatok vérellátására is. A kutatás bebizonyította, hogy ha félóránként beiktattok pár perc mozgást, sétát, jobb teljesítményt nyújtotok majd a nap végére, mint a nap elején.

vous - 2018.08.26.
Így hat a folyamatos, hosszantartó, megszakítás nélküli ülőmunka az agyatokra

A Mind Bodygreen számolt be egy új tanulmányról, mely szerint az órákig tartó egyhelyben ülés csökkenti a véráramlást az agyatok felé. Ma már általánosan elfogadott tény, hogy a napi rendszeres testmozgás többet ér, mint hogy fitten tartja a testeteket. A sok ülés hosszú távon egészségügyi problémákhoz vezethet.

A legutóbbi kutatások kimutatták, hogy az ülő magatartás növelheti a szív- és érrendszeri károsodás, az elhízás, bizonyos típusú rák, sőt a korai halálozás kockázatát is.

És most egy új tanulmányt adott ki az angliai Liverpool John Moores University, bemutatva, hogy az agyra milyen hatással van a fizikai inaktivitás.

Szerencsére a kutatók kitaláltak egy stratégiát a hatások ellensúlyozására.

A tudósok ultrahanggal tanulmányozták 15 egészséges felnőtt agyát, miközben három szakaszban 4-4 órán át ülve dolgoztak. Az első szakaszban az alanyok négy órán át egyhuzamban csak ültek, a második szakaszban 2 óra után pár percet mozogtak a futópadon, a harmadik szakaszban fél óránként felkeltek, hogy fussanak egyet a futópadon.

Az eredmények a hosszú egymást követő munkamenetek ellen szólnak.

Azoknak, akik négy órán át nem álltak fel, az agyuk véráramlása csökkent. Azoknak, akik félidőben felálltak és mozogtak, fokozódott a véráramlásuk, de miután még két órára visszaültek, alacsonyabb lett, mint az elején. De azoknak, akik gyakran tartottak szünetet, több vér áramlott az agyukba a munka végére, mint, amikor elkezdték.

A tudósok szerint még egy két perces szünet, sétálás is segít fokozni a véráramlást, ha rendszeresen beiktatjátok az ülőmunka közben.

A hosszantartó, egyhuzamban végzett ülőmunka nemcsak az egészségetekre káros, hanem a teljesítő képességeteket is felemészti.

A megoldás

Próbáljatok egyszerű gyakorlatokat végezni munka közben, mozgassátok át a lábatokat rendszeresen, keljetek fel a széketekből gyakrabban, vagy lépcsőzzetek.

Forrás:
Unsplash
Ajánlott cikkek