Egyéb kategória

Zsiga Csaba bebizonyította, hogy bármelyikőtök lehet egyszer ultramaratonista

Akár sikersztorinak is nevezhetnénk a Fonyódon élő Zsiga Csaba történetét, aki egy év alatt 55 kilótól szabadult meg az országúti kerékpár sportnak köszönhetően. Csaba másfél éve kezdet el űzni ezt a sportot, és bebizonyította, mi mindenre lehettek akár ti is képesek, ha megvan hozzá az akaraterőtők és egy jó kerékpár.

vous - 2018.07.28.
Zsiga Csaba bebizonyította, hogy bármelyikőtök lehet egyszer ultramaratonista

Zsiga Csabáéknál mindig volt kerékpár a háznál, fia ugyanis triatlonozik. Csaba azonban nemrég még 132 kilós volt, így nem igazán volt kedvem biciklire ülni. Aztán másfél évvel ezelőtt elhatározta, hogy életmódváltásba kezd, elkezdett diétázni és országúti kerékpározni, mely által folyamatosan vesztett a súlyából.

„Az akaraterő volt a legfontosabb, meg az országúti kerékpár, amivel rengeteg kalóriát lehet elégetni. Az országúti kerékpár első ránézésre egy bonyolult dolognak tűnik, de aztán rájön az ember, hogy ezzel tud a leggyorsabban és a leghatékonyabban közlekedni” – véli Zsiga Csaba, aki szerint ugyan ma már sokan sportolnak, de egy bizonyos kor után minden olyan sportág káros lehet, ami nem kíméli az ízületeket.

Zsiga Csaba

Zsiga Csaba
Forrás:
Photo by Zsiga Csaba

Okosan kell sportolni, különben bármely sport káros lehet, figyelni kell a bemelegítésre, a nyújtásra, a lazításra, a megfelelő technikákra. Az országúti kerékpározásnál például milliméterre pontosan be kell állítani mindent a kerékpáron.”

Csaba nagy figyelmet fordít az egészséges és a minőségi táplálkozásra is.

Egy év alatt 55 kilót fogyott, amit a kerékpározásnak és a diétának köszönhet. Sokan meg sem ismerik már az utcán, a ruháit is teljesen kifogyta. XXXL-ről M-es méretre váltott, miközben egyre csak növelte a kilométereket.

Júliusban célként tűzte ki az ultramaraton teljesítését, amely előtt 100, 120, 200 kilométert biciklizett, ha esett, ha fújt, télen, nyáron. Fonyódon spinning termet nyitott, és még többet edzett.

Óráimon rengeteg embert ösztönözök az egészséges életmódra és a sportra.”

Extrém fogyás

Extrém fogyás
Forrás:
Photo by Zsiga Csaba

Ha Balaton, akkor bringa, ha bringa, akkor Bianchi

Csaba az olaszországi Bianchi kerékpármárka első magyarországi nagykövete lett. A Bianchi speciális kerékpárjával teljesítette 39 óra alatt BRM Fifty-Fifty Tour 1000 kilométeres versenyén az ultramaratoni távot. A versenykiírás szerint az indulóknak maximum 75 óra alatt kellett teljesíteniük a távot, Csaba viszont átlépte saját határait és szinte fele ennyi idő alatt ért célba.

Új tervek, új távok, új motivációk

Zsiga Csaba már az újabb távok meghódítását tervezi, jövőre indul a Párizs-Breszt-Párizs versenyen, ahol 1200 kilométert kell majd megtennie, 10 ezer méter szintkülönbséggel.

Mindenkinek ajánlom a kerékpározást, és bárkivel szívesen tekerek egy Balaton kört, mert hivatásomnak tekintem a sportág népszerűsítését.”

Ajánlott cikkek