Csokit enni olyan, mintha szerelmesek lennénk – ugyanaz a hormon, az endorfin szabadul fel mindkét esetben. Képzeljük el, mi történhet, ha egy szerelmespár kap rá a csokira. Amellett, hogy tudjuk, mennyire hizlal és mennyire árt a fogaknak, most felsoroljuk az édesség pozitív hatásait, egyúttal hangsúlyozva az örök érvényű figyelmeztetést: csak mértékkel!
A csokoládé, pontosabban a benne lévő kakaó ún. flavonoidokat tartalmaz, melyek elsősorban az agyunkra, a memóriánkra, a kognitív, megismerési képességeinkre és a figyelmünk összpontosítására vannak nagyon jó hatással. Nem véletlen, hogy komoly szellemi munkát igénylő események, pl. vizsgák előtt mindenképpen javasolják a csokoládé fogyasztását. És bár fiatalon még nem kell tartanunk az öregkori szellemi hanyatlástól, a demenciától, már most csökkenthető majdani kialakulásuk veszélye.
Ugyanakkor tartalmaz nem kis mértékben pszichoaktív vegyületeket is, pl. anandamidot, amely szankszrit nyelven örömöt, boldogságot jelent. Jóllehet mindez valóban jó hatással van az agyra, csökkenti a depressziót, de ne feledjük, hogy tartósan, nagy mennyiségben akár függőséget is okozhat.
A cikk folytatását ITT tudjátok elolvasni!