Egyéb kategória

Miért akar barátkozni, ha már szakítottunk? Az sem kizárt, hogy pszichopata!

Sokat vitatott kérdés, létezhet-e igazi barátság szakítás után. Mi a jó megoldás? Teljesen megszakítani a kapcsolatot az exünkkel, vagy megtartani a baráti viszonyt? Mi motiválhat valakit az exekkel való kapcsolattartásra? Nem is biztos, hogy ártatlan a közeledés!

vous - 2021.01.18.
Miért akar barátkozni, ha már szakítottunk? Az sem kizárt, hogy pszichopata!

A legtöbben átélünk életük során egy-két szakítást. Rosszabb esetben csúnya veszekedéssel, fájdalmas elválással zárul a dolog, fel sem merül bennünk, hogy valaha újra találkozzunk, baráti viszonyt ápoljunk a másik féllel. Jobb esetben higgadtan megbeszéljük a dolgot, nem marad senkiben tüske és természetesen elhangzik a jól ismert mondat: Maradjunk barátok!

Oké, de ez mégis hogy fog menni?

Ha békés, ha nem, egy szakítás megviseli az embert, ritkán tudunk átlépni egyik pillanatról a másikra szerelemből barátságba. A legtöbb embernek ilyenkor szüksége van egy kis időre, amíg nem tartja a kapcsolatot az expartnerrel, amikor begyógyultak a sebek, lehet beszélni arról, hogy megmaradjon-e a kapcsolat baráti szinten. Ha hosszú évekig tartott a szerelem, muszáj időt szánni az önismeretre. Fel kell építenünk egy új életet, a volt partnerünk nélkül kell meghatároznunk önmagunkat.

Kell aggódnunk, ha a partnerünk az exével baráti viszonyt ápol?

Nem túl megnyugtató, de több kutatás is arra az eredményre jutott, hogy valószínűbb a baráti viszony létrejötte, ha valamelyik fél továbbra is vonzalmat érez a másik iránt, vagy esélyét látja az újrakezdésnek. Tény, hogy ezek a „barátságok” nem mindig ártatlanok, lehetőséget adnak arra, hogy egyszer még visszatáncolunk a régi szerelemhez.

De nem kell rögtön rosszra gondolnunk, más okok is állhatnak a barátkozás hátterében!

Összeköt a kutya meg a telefonelőfizetés

Az Oaklandi Egyetem két pszichológusa, Justin Mogilski és Lisa Welling a szakítás utáni barátkozás motivációit kutatta. A romantikus vonzalmon kívül több okot is feltártak, ami miatt megmaradhat a kapcsolat. Sokszor megesik, hogy egyszerűen nem tudunk minden szálat elvágni. Esetleg született már gyerek, van egy közös háziállat, egy helyen dolgozunk, vagy egy osztályba járunk, túl sok a közös barát, de olyat is hallottam, hogy egy hűségidős telefonelőfizetés miatt kellett fenntartani a kapcsolatot.

Objektum doboz

Nincs meg a kémia

Az sem ritka, amikor a párunk a legjobb barátunk is egyben, de felismertük, hogy kihűlt már a szerelem, nincs már meg a vonzalom, de nem szeretnénk, hogy a barátság is elvesszen. Ha a partnerek már a párkapcsolat előtt barátok voltak, valószínűbb a jó viszony a szakítás után is. Ugyanez igaz akkor, amikor szinte csak kipróbáltuk, működik-e köztünk a kémia. Pár hét után viszont mindketten érezzük, jobb, ha nem erőltetjük a szerelmi szálat. Ilyenkor folytatódhat minden úgy, mint előtte.

Objektum doboz

Csak nem pszichopata?

Justin Mogilski és Lisa Welling Barátkozás a volt partnerrel: a szex és a sötét személyiségjegyek alapján megjósolhatók a kapcsolat utáni barátság motivációi című tanulmányából az is kiderül, hogy azok közül, akik a szakítás után is barátok akarnak maradni az exükkel, sokan úgynevezett sötét személyiségjegyekkel (nárcizmus, machiavellizmus, pszichopátia) rendelkeznek. Az átlagtól eltérően pusztán önimádatból, praktikus okokból és a szex miatt barátkoznának tovább volt partnerükkel.

Objektum doboz

Azért ne vágjátok azonnal a barátkozó exetek fejéhez, hogy tessék, én megmondtam, hogy pszichopata vagy, de mindenesetre érdemes elgondolkodni, ha úgy érzitek, túl közeli maradt a viszonyotok.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon

Ünnepi dekorációk a gyerekszobába
Otthon
Ünnepi dekorációk a gyerekszobába
vous - 2022.11.16.
A felnőtteknél talán csak a gyerkőcök várják jobban az ünnepi időszakot. Ilyenkor tehát nemcsak a nappalit és a konyhát érdemes karácsonyi díszbe öltöztetni, hiszen az ő szobájukban is nyugodtan helyezzünk el dekorációkat. Az advent kezdetétől tehát már bátran tehetsz be nekik színes díszeket, készíthettek közösen az ablakra valami apróságot, így már idejében elkezdődik és tovább is tart az ünnepi hangulat.