Egyéb kategória

Fenébe a cipővel! A mezítláb járás 5 meglepő előnye

Manapság már egyre kevesebbet járunk mezítláb – nem is csoda, kész csatatér a talaj, senki nem akar törött üvegben, vagy egyéb veszélyes hulladékban lépkedni. Ha viszont van lehetőségetek olyan helyen mezítláb járni, ahol ez a veszély nem fenyeget, akkor tegyétek, ugyanis rengeteg egészségügyi előnye van annak, ha néha eldobjátok a cipőt, és mezítláb járkáltok inkább!

vous - 2018.05.12.
Fenébe a cipővel! A mezítláb járás 5 meglepő előnye

Talán gyerekkorotokban ti is többet mászkáltatok mezítláb, mint mostanában – elég veszélyes bármilyen városi parkban ledobni a cipőt, hiszen ki tudja, éppen mibe lépünk bele. Néha viszont érdemes megkockáztatni, hiszen a földön történő mezítlábas járásnak bizonyítottan vannak egészségügyi hatásai is.

Fontos viszont kijelenteni, hogy a mezítláb járkálás alatt azt értjük, ha füves-fás, esetleg földes terepen megyünk cipő nélkül.

A betonon való séta is mezítlábas ugyan, és lehet, hogy egy kicsit egészségesebb, mintha cipőbe dugnátok a lábfejeteket, de az alábbi egészségügyi előnyökkel nem igazán jár, hiszen ugyanúgy viszonylag sima, egyenletes talajon járunk. Ahhoz pedig, hogy jót tegyen nekünk a mezítlábas séta, az kell, hogy buckás, puha, egyenetlen legyen a lábunk alatt a talaj.

„Cölibátus-szindróma” – avagy a japánokat már nem érdekli sem a szex, sem pedig a párkapcsolat?

Miért kell a lányokkal mindig sétálni? Elárulom

"Ha rendszeresen olvassátok a VOUS-t, és miért ne tennétek, tudjátok, hogy nem vagyok az a kitárulkozós típus, ha a párkapcsolatomról van szó. Találtam viszont egy videót, amely olyan, mintha rólunk szólna, és amelyet nektek is látnotok kell." – írta korábban vezetőszerkesztőnk, Eszter. Kíváncsiak vagytok a videóra? ITT megnézhetitek. 

Javítja az idegrendszerünk állapotát

A talpunkon rengeteg olyan nyomáspont található, amelyből kiindulva a testünk nagyon távoli részén található idegeket is elérhetjük. Ha ezeket a nyomáspontokat stimuláljuk (például mezítlábas sétával), akkor felfrissíthetjük a szervezetünk idegrendszerét, hiszen az idegeket és a vénákat érhetjük el vele.

Jót tesz a keringési rendszerünknek

Pontosan a fent említett nyomáspontok miatt nemcsak az idegrendszerünket, de a keringési rendszerünket is felfrissíthetjük, ha néha mezítláb sétálunk.

Fontos, hogy ezek a nyomáspontok csak akkor aktiválódnak, ha konkrétan földön, és nem betonon sétálunk, így mindenképpen keressetek egy fás-füves környéket, ahol kedvetekre bóklászhattok cipő nélkül is.

Erősíti az izmainkat

Elhanyagolhatónak tűnik, de nem az: az egyenetlen talajon járás komolyan stimulálhatja a lábunk izmait, még azokat is, amelyekről nem gondolnánk, hogy kapcsolatban állnak a talpunkkal. A lábunk ugyanis hozzászokott ahhoz, hogy sima terepen jár – hiszen a cipőink nem nyújtanak túl nagykihívást az apróbb izmainknak, amelyeknek az a feladatuk, hogy az egyenetlen talajon járást kiegyenlítsék számunkra. Ezért tűnhet először kellemetlennek a mezítlábas járás egyenetlen talajon, de viszonylag hamar megszokjuk, és megerősödnek az ehhez szükséges lábizmaink.

Forrás:
Unsplash

Megakadályozza a lúdtalpat

Lúdtalpnak azt hívjuk, amikor a lábunknak nincs meg az a természetes boltíve, ami az egészséges tartást lehetővé teszi. Ha gyakran járunk mezítláb, pontosan az előző pontban foglalt okok miatt. A lábunk megerősödik, és visszatérnek azok az izmok, amelyek az egészséges működéséért felelnek.

Megelőzi a visszerek kialakulását

Mivel a nyomáspontok stimulálása (és egyébként is, a buckás, egyenetlen talaj) élénkíti a vérkeringést, kisebb az esélye, hogy visszerek alakuljanak ki a lábainkban. Ráadásul abban is segít, hogy a lábfejünk úgy mozogjon, ahogy kell, hiszen nem kényszeríti bele egy merev cipőbe.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.