Bár egy bizonyos szintig jó lehet, ha a feldolgozott élelmiszereket és adalékanyagokat kihagyunk az étrendünkből, de ha túlzásba visszük, inkább káros lehet az új étrendőrület – és még az élelmiszerhulladék mennyiségét is megnövelheti.
A clean eating mozgalom, bár kifejezetten jó célt hivatott szolgálni, sokszor túlzásokba esik – derült ki egy friss kutatásból, amelyet az Iowa Állami Egyetem kutatói végeztek. Ők az élelmiszerekben használt nitrátok kivonását vizsgálták, és
megállapították, hogy teljesen felesleges ezeket a kémiai anyagokat clean eating címszó alapján kihagyni az ételekből, mivel egyáltalán nem károsak.
Ruth MacDonald és Ruth Litchfield 25 éve foglalkoznak az étkezés és a rák kialakulásának kapcsolatával, és azt találták, hogy bizonyos esetekben a nitrátok még segítenek is a rák megakadályozásában. Az is bizonyított, hogy a nitrátok megakadályozzák a Clostridium botulinum baktérium elszaporodását, ami az ételmérgezés okozója. Így kifejezetten veszélyes is lehet, ha teljesen nitrátmentesen táplálkozunk.
A cikknek itt még nincs vége, a további érdekességekért irány a Fyouture oldala!