Egyéb kategória

Koffeinérzékenységre gyanakodtok? Ezekre a jelekre figyeljetek!

Eszpresszó, latte, kapucsínó – talán alig van olyan ember, aki ne a kedvenc kávéjával kezdené a napot. Felébredünk tőle, frissíti a testet és a szellemet. A kávé mellett persze léteznek még olyan italok, amik koffeintartalmuk miatt alkalmasak lehetnek ugyanerre. Viszont vannak olyan emberek, akik érzékenyek a koffeinre, azért más lehetőséget kell találniuk, hogy felébredjenek. Mutatjuk, ez lehet a koffeinérzékenység 9 jele.

vous - 2018.02.19.
Koffeinérzékenységre gyanakodtok? Ezekre a jelekre figyeljetek!

Aki érzékeny a koffeinre, az már kis mennyiségtől is tapasztalhatja magán azokat a tüneteket, amik erre utalhatnak. Ilyen tünet lehet többek között a rendellenes, heves szívdobogás, a fejfájás és a szorongás.

„Egy átlagos ember körülbelül 200–400 mg koffeint fogyaszthat naponta úgy, hogy ne tapasztaljon mellékhatást, és ne legyen problémája az esti elalvással – magyarázta Alexea M. Gaffney szakorvos. – A koffeinérzékenységgel rendelkező egyének pedig a lentebb felsorolt ​​tünetek közül tapasztalnak néhányat, vagy akár a koffein-túladagolás tüneteit is észlelhetik önmagukon, ha csak 100 mg koffeint is fogyasztanak.”

Forrás:
iStock

A dietetikus szerint számos oka lehet a koffeinérzékenységnek. „A koffein befolyásolja például az agy és a máj működését, ami hatással lehet arra, hogy az emberek hogyan reagálnak a koffeinre. És léteznek olyan gének is, amelyek növelik a magas vérnyomás hajlamát, amikor koffeint viszünk a szervezetünkbe – ez viszonylag sok embert érinthet” – mondta Ginger Hultin.

Vagyis ha érzékenyek vagyunk a koffeinre, azt biztosan tudjuk vagy kitapasztalhatjuk, mert elég egy csésze kávét elfogyasztani ahhoz, hogy jelentkezzenek a tünetek.

Ha úgy érezzük, ennek ellenére mégis szükségünk lenne segítségre a felébredéshez, a nap indításához vagy a délutáni energiához, keressük fel az orvosunkat, és kérjünk tőle tanácsot.

Ezek lehetnek a jelei

A koffeinbevitel után…

  • …forrónak érezzük a fejünket;
  • …kipirul az arcunk;
  • …nagyon-nagyon kell pisilnünk;

A cikk itt még nem ért véget, a folytatást keressétek a Ridikül oldalán!  

Ajánlott cikkek