Egyéb kategória

A hygge után jön a lagom? – A svédek életszemlélete a boldogsághoz

A hygge, mint életérzés rendesen ellopta a showt a tavalyi évben. 2017-ben a hygge, azaz "jóllét" nemcsak az emberek életszemléletére hatott, de szépen csendben bekúszott és hatással volt a lakberendezésre, a szépség-, divatiparra, de még a gasztrotrendekre is. És hogy honnan jött ez az elsőre kimondhatatlannak tűnő szó? Egyenesen Dániából, ami mint tudjuk évek óta az egyik legboldogabb ország – így máris jobban hisszük, hogy tudják, miről beszélnek, ha a boldogság titkát a hyggével kapcsolják össze. Van élet azonban a hygge-n túl is, ott, ahol a lagom lakozik. Lagom?! Máris mondom, mi az! 

vous - 2018.01.17.
A hygge után jön a lagom? – A svédek életszemlélete a boldogsághoz
hygge

Mi az a hygge, amiről mindenki beszél? – A dánok trükkjei a boldogabb élethez

Tudtátok, hogy a Facebook, a ma esti vacsorátok, az otthonotok és még a zoknitok is lehet hyggelig? És azt, hogy mi az a hygge? Annyit már most elárulhatok, hogy van íze, hangja, illata, és látni, meg érezni is lehet. A hygge (hüge) maga a „jóllét”, a meghittség, az otthonosság, vagyis minden, amitől a dánok a legboldogabb nemzet a világon. Élvezzétek úgy az élet egyszerű örömeit, mint ők! A cikk ITT folytatódik!

Svéd recept a boldogsághoz

Hygge ide vagy oda, – habár a szépen lassan kibonatkozó trend még bizonyára 2018-at is uralni fogja – érdemes felfigyelni a svédek titkára, a lagomra is. Azért valljuk be, ők is ismerhetik a "receptet", pláne, hogyWorld Happiness Report legfrissebb, 2017-es adatai szerint Svédország stabilan a világ 10. legboldogabb országa. 

Mi is az a lagom?

Mondhatni, a boldogság mértékegysége.

A svéd lagom kifejezést leginkább úgy lehetne lefordítani: pont jó, éppen elég. Se nem túl sok, se nem túl kevés, egyfajta arany középút a végletek és a túlzások között.  

A lagomnak pontosan mérhető mértékegysége nincsen, ami érthető is, hiszen mindig az egyéntől függ, kinek mi a "pont jó" mennyiség. Míg van, akit a heti négy edzés tesz boldoggá, addig van, akinek a heti egy mozgással töltött óra is "pont jó". 

Objektum doboz

De hogyan is éljünk úgy, hogy az lagom legyen? 

A lagom kifejezést jó néhány kulcsszóval lehetne párosítani, ilyen többek között a kiegyensúlyozottság, a mértékletesség, az egyensúly, és nem utolsó sorban a fenntarthatóság. Hogy hogy jön ez mind össze? Egyetlen életstílussal. 

A lagom kifejezés és egyben életszemlélet nem véletlenül a svédekhez kapcsolódik, ők ugyanis tudják, milyen is az, amikor az ember úgy él, hogy az bizony pont jó. Gondoljunk csak a svéd életszínvonalra, vagy épp a svéd egészségügyi-, oktatási rendszerre. Na ugye!

A lagom egyfajta szemléletmód, életforma, a slow living kistestvére, egy olyan felfogás, ami szerint fontos, hogy mértékletesen éljük az életünket – minden szempontból. A lagom életstílus szerint fontos, hogy kerüljük a végleteket, a szélsőségeket és a mértéktelenséget, legyen szó munkáról, szabadidőről, emberi kapcsolatokról.

Elengedhetetlen, hogy az ember fel tudja ismerni és el tudja fogadni, ha valami "csak" pont jó. A pont jó állapot ugyanis nem egy negatív állapot.

Hogy mire gondolnak itt a svédek? A mai rohanó világban, ahol minden impulzust instant kapunk, ahol az élet minden területére a tömeges fogyasztás a jellemző, kevesen találják az egyensúlyt. Hajlamosak az emberek a túlzásokra, a végletekre, ami hosszútávon káros lehet, hiszen mind mentálisan, mind fizikálisan kizsigereljük magunkat.

Objektum doboz

Gondoljatok csak arra, amikor az egyik pillanatban az ünnepekre fogva degeszre esszük magunkat, majd a következőben már az újévi fogadalmunknak köszönhetően koplalunk, sanyaragatjuk magunkat és egy szigorú diéta szerint élünk. Ugyanez igaz a munkánkra is: azt hangoztatjuk, hogy nem szeretjük a munkánkat, elégedetlenek vagyunk, túlhajszoljuk magunkat, túlórákat vállalunk be, mindezt azért, hogy jobbak legyünk. Jobbak, egy olyan helyen, egy olyan pozícióban, ami nem tesz minket boldoggá. Ráadásul amint elérünk valamit, már megyünk is tovább: nincs megállás a soron következő beosztásig, a magasabb fizetésig, az újabb elismerésig. 

Miért sanyargatjuk magunkat? Miért nem találjuk az arany középutat? Miért a végletek szerint élünk? Nem kérdés, a siker szem előtt tartása kétség kívül fontos dolog, de a boldogság állandó, végeláthatatlan hajszolása nem egészséges, ezzel ugyanis lemondunk az elégedettség jóleső érzéséről.

Pedig elégedettnek lenni annyi, mint boldognak lenni. A lagom tehát nem a lemondásról, sokkal inkább a hétköznapi egyensúly megtalálásáról szól.

Objektum doboz

Tippek a lagom eléréséhez…

… a hétköznapokban

  • Lassítsatok le, szánjatok időt pihenésre, kikapcsolódásra, ne várjátok meg, amíg kiégtek!
  • Engedjetek a csábításnak, egyetek egy szelet tortát, ha megkívánjátok vagy igyatok egy pohár finom vörös bort  – a hangsúly itt is csak a mértékletességen van!
  • Felejtsétek el a rövidtávon alkalmazható szigorú diétákat, és törekedjetek a hosszútávú megoldásra, az egészséges étrendre.
  • Foglalkozzatok magatokkal, hagyjatok helyet a naptáratokban az "énidőnek". Legyenek olyan szabad perceitek a napotokban, hetetekben, amikor elolvastok egy jó könyvet, megnéztek egy szórakoztató filmet vagy elkortyoltok egy finom csésze teát anélkül, hogy a munkán, a magánéletet agyalnátok, vagy a telefonotok kijelzőjét bámulnátok.
  • A lelki békétek mellett foglalkozzatok a testi egészségetekkel is. Egy reggeli kocogás vagy egy délutáni edzés még senkinek nem ártott meg! 
Objektum doboz

… a munkában

  • Ne hajszoljátok túl magatokat, kössetek kompromisszumot. A magas fizetésért sokan túlóráznak, míg a sok szabadidőért és a rugalmas beosztásért cserébe sokan lemondanak a magas fizetésekről. A döntés rajtatok áll, válasszatok úgy, hogy elégedettek legyetek.
  • Engedjétek meg magatoknak, hogy tökéletes helyett csak "pont jók" legyetek. 
  • Készítsetek pontos időbeosztást, amire az egész napotok épülhet, de engedjetek meg magatoknak szüneteket. Ezek ugyanis feltöltenek, így újult erővel folytathatjátok bokros teendőiteket.
  • Éljetek a lehetőségeitekkel, menjetek szabadságra, töltődjetek aktívan. 

Ne feledjétek: a kevesebb, néha több! Lassítsatok, vegyetek vissza a tempóból, és ne felejtéstek el élvezni az élet minden percét! 

600

Még többet olvasnátok a lagomról…

Már két olyan magyar nyelvű könyv közül is választhattok itthon, amiben mindent megtudhattok a svéd boldogságról.

  • Anna Brones: Lagom – A boldogság svéd titka
  • Linnea Dunne: Lagom 
Ajánlott cikkek