Egyéb kategória

Hoppá! Az utazás boldogabbá tesz minket, mint a vásárlás!

Miért rohanunk egyből a boltokba, amint nagyobb összeg érkezik a számlánkra? Tény, hogy minden vásárlás örömmel tölt el bennünket, de pár nap múlva az elégedettség gyakran szinte nyom nélkül eltűnik. Éppen ezért lehet, hogy az igazi boldogság nem megvehető dolgokból, hanem felejthetetlen élményekből adódik?

vous - 2016.08.26.
Hoppá! Az utazás boldogabbá tesz minket, mint a vásárlás!

A Cornell Egyetem kutatói nem kis fába vágták a fejszéjüket, mikor úgy döntöttek, hogy utánajárnak annak, mi is az igazi boldogság forrása. A végeredmény sokak számára meglepő lehet, hiszen mindannyian máshogy képzeljük el a tökéletes állapotot, mindenesetre arra jutottak, hogy az új élmények befogadása tesz minket igazán boldoggá. 

Éppen ezért lehet az, hogy amint a megvásárolt holmi – legyen az egy új cipő, könyv vagy mondjuk növény – átlagossá és éppen ezért kevésbé izgalmassá válik, már nem érezzük magunkat tőle igazán boldognak, és jöhet a következő újdonság, ami feldob bennünket egy időre, ez a körforgás pedig ismétlődik újra és újra, ameddig rá nem jövünk, hogy valahogy nem teljes a kép.

Thomas Gilovich pszichológus professzor jött rá először, hogy hasonló boldogságérzetet érzünk, ha valami újat vásárolunk, és ha utazunk. Egyetlen apró szegmensében különbözik a két elégedettség: míg a megvásárolt termékkel járó boldogság idővel eltűnik, az utazási élmények viszont tovább tartanak, és újra meg újra boldogsághormonok szabadulnak fel a szervezetünkben, amikor visszagondolunk az emlékekre.

Forrás:
Pixabay

Utazáskor váratlan élményeket szerzünk, sosem látott helyeket csodálhatunk meg, újdonságokat tanulhatunk, extrém sportokat próbálhatunk ki – ezek az élmények mindannyiunk számára tökéletes forrásai a boldogságnak. Ráadásul ezek az élmények mindig egyediek és megismételhetetlenek maradnak az emlékezetünkben, míg minden mást megszokunk, amit huzamosabb ideig csinálunk vagy birtokolunk.

Szóval, csajok, ha csak tehetitek, válasszátok az utazást az egyedi élmények miatt!     

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
Világ
Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
vous - 2023.05.23.
Mutasd meg, hogy neked mit jelent a BudaPart! Szívesen töltesz időt a BudaParton, itt élsz vagy épp itt dolgozol? Most itt a lehetőség, hogy megörökítsd kedvenc pillanatod vagy hangulatod! Május 22-én, hétfőn indul a „Nekem a BudaPart...!” fotópályázat, ahol három témában mutathatják be a városnegyedet a pályázók, a legizgalmasabb 50 fotóból pedig kültéri pop-up kiállítás készül, mely ingyenesen lesz látogatható a nyár folyamán.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.