Egyéb kategória

A végzet borzalmakat rejtő folyója, amelyben egyszerre mosakodnak és temetkeznek

Egy folyó, ami durván szennyezett, mégis egyetlen cseppje is elegendő a megtisztuláshoz, és amiben egyszerre mosakodnak és temetkeznek. A partján halottakat égetnek, vizében gyermekek és szent emberek oszló holttestei úszkálnak, állatok gázolnak benne, míg a zarándokok fürdenek és isznak is belőle. Míg a Gangesz számunkra a végzet borzalmakat rejtő folyója, addig az indiaiak egyik legszentebb helyükként tekintenek rá.

vous - 2015.09.18.
A végzet borzalmakat rejtő folyója, amelyben egyszerre mosakodnak és temetkeznek

A hinduk szerint a Gangesz vize – ami a megtisztulás istennőjét, Gangát személyesíti meg – a hívő lelkeket feloldozza a bűneiktől, haláluk után pedig megszabadítja őket a folytonos újjászületés megpróbáltatásaitól. Éppen ezért zarándokok tömegei érkeznek folyamatosan a folyóhoz, hogy megmerítkezzenek benne, vagy igyanak fertőzött vizéből.

Nincs többé feltámadás

A Gangesz legnagyobb jótéteményét viszont azok élvezhetik leginkább, akiknek holttestét a folyó partján ravatalozzák fel, majd rituális szertartás alapján elhamvasztják őket, és a vízbe szórják maradványaikat. Ha a csontok és főként a koponya nem porladnak el tökéletesen, akkor általában a család legidősebb férfitagja szétzúzza azokat valamilyen bottal vagy szerszámmal, hogy a lélek szabadon távozhasson, és ne kelljen keringenie az állandó feltámadás örvényében. A gyerekeket, a terhes asszonyokat és a szentként tisztelt embereket viszont nem hamvasztják el, mivel ők egyébként is tisztának számítanak, hanem egyenesen a vízbe dobják testüket.

A Gangesznál teljesen megszokott a víz tetején úszkáló, felpuffadt holttestek látványa, amelyekből aztán a parton madarak és kutyák lakmároznak.

Forrás:
AFP/ Dibyangshu Sarkar

Nem kopó emlékek

András gyermekként 8 évet töltött Indiában, szüleivel bejárták az óriási ország szinte minden zegzugát. Természetesen a Gangesz partján, Benáreszben (ma már Váránaszi) is jártak, ami a hinduk egyik legfontosabb zarándokhelye.

„Bár már nagyon régen volt, és én is nagyon fiatal voltam, tisztán él bennem a kép, ahogyan a folyó partján épült lépcsőkön ülve (ghát) mosakodtak az emberek, vagy épp a ruhájukat tisztították, a parton hatalmas máglyákon halottakat égettek mindenfelé, a vízben pedig egy lepedőbe burkolt gyerektest úszott felénk.

És arra is emlékszem, hogy egyszer egy templomnál jártunk, amit elleptek a patkányok, de mivel a hinduk a reinkarnáció miatt nem bántják az állatokat, sőt a patkányokat szentként tisztelik, az egész épületet meghagyták nekik.

Ide csak az édesapám ment be végül, mi pedig kintről figyeltük, ahogyan a lábával sepregetve próbált utat törni magának a patkányok között.

A megtisztulás szent városa

Váránasziba egyébiránt csak keveseknek adatik meg eljutni az óriási szegénységgel küzdő országban, így sokan már azt is nagy szentségként könyvelik el, ha valamikor később a folyóba szórják az elhunyt családtagjuk hamvait.

Aki viszont megteheti, amikor érzi, hogy közeleg a vég órája, elutazik a városba, hogy ott várja be az utolsó perceket, és a halotti szertartását is itt végezhessék el.

A hamvasztásnak meghatározott menete van, amiben a családtagok is részt vesznek, ők mosdatják meg a testet ötször megmerítve a folyóban, és ők vágják le az elhunyt haját és körmeit is. A legidősebb férfirokon haját kopaszra nyírják, ő vezeti fehér ruhába felöltözve a város utcáján végigvonuló gyászmenetet.

A máglyáról a folyóba

A Gangesz partjára érve az elhunyt száját és a testét bekenik egy vajjal készült kenőccsel, és virágszirmokkal hintik be. A folyóparton azonban a kecskék is szabadon járnak-kelnek, így sokszor ők legelik le a halottak testéről a szirmokat. Innentől a hivatásos égetőembereké a főszerep, ők végzik el magát a hamvasztást, miközben a családtagok különböző vallási énekeket kántálnak.

Aki igazán tehetős, az nagy máglyát rakat, méghozzá szantálfából, de sokszor inkább csak a drága fa forgácsát szórják a tűzbe. 2-3 óra elteltével a maradványokat a rokonok összezúzzák, rituálisan megszakítva ezzel mindenféle földi köteléktől a testet és a lelket. A szertartás befejezéseként a hamvakat a tisztító Gangeszbe szórják.

Forrás:
AFP/Sanjay Kanojia

Városnézés extrákkal

Váránaszi nemcsak az örök nyugalomra vágyó helyieket, de a turistákat is nagy számban vonzza hátborzongató és gyomorforgató látványával (és nyilván szagával is), hiszen ez is hozzátartozik India megismeréséhez. És ahogy ez már csak lenni szokott a fejlődő országokban, a gazdagnak vélt (a helyikhez képest mindenképp) utazókon igyekeznek minél többen nyerészkedni, így nem árt résen lenni. Az életre szóló élmény azonban garantált.

Címkék: #india #szent #utazás
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.