Bár nálunk is egyre kedveltebb a sütőtök, a selymes krémlevestől a rizottón át a fűszeres turmixig sokrétűen használjuk, azért még mindig kicsit furcsálljuk, ha torta készül belőle. De ha répatorta van, akkor sütőtöktorta miért ne lehetne? Most dióval és citromos mázzal készült, elképesztően illatos, fűszeres, ráadásul nagyon egyszerű és kiadós finomság.
Amerikában elképzelhetetlen a tél sütőtökös desszertek nélkül, kezdve a halloweeni pumpkin pie-tól, a sütőtökös pitétől a napsárga muffinokig, de előszeretettel teszik a sült tökből készült pürét gofri tésztájába is. Nem csoda, hiszen a sült sütőtök édes, krémes, illatos, nemcsak szépséges színt és gazdag aromát ad a süteménynek, de a textúráját is puhává teszi, nem mellesleg zsiradékot és cukrot is spórolhatunk a használatával.
A tengerentúlon annyi a könnyebbség, hogy készen is kapható sütőtökpüré, de azért lássuk be, nem nagy kihívás sütőtököt sütni, ráadásul amíg készül, egyszerre melegíti át a lakást és tölti be édes illatokkal, meghitt otthonosságot árasztva.
Mint ahogy a legtöbb amerikai recept, a sütőtöktorta sem túl bonyolult, sőt… Tulajdonképpen 5 perc alatt összedobható egy turmixgép segítségével, jó fűszeres, könnyű és illatos, és bár önmagában nem túl mutatós, egy kis citromos mázzal és darabolt dióval nagyon jól feldobható – nemcsak látványra, hanem ízvilágát tekintve is jót tesz neki a savanykás-édes máz és roppanós dió.
A cikk itt még nem ért véget, a folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!