Egyéb kategória

Köszönjétek meg Coco Chanelnek, hogy nem ciki a barna bőr – bár ez nem volt mindig így!

Ha még az 1800-as években élnénk, ez a cikk arról szólna, hogy hol vehettek olyan kiváló kozmetikumokat, amik segítenek kifehéríteni a bőrötöket, mert barnának lenni ciki. Nos, üdv a 21. században, ahol tulajdonképpen már semmi sem ciki, főleg nem a barna bőr – még télen sem. Köszi, Coco Chanel! Kezdjük az elején: úgy lett elfogadott a barna bőr, hogy... 

vous - 2017.12.04.
Köszönjétek meg Coco Chanelnek, hogy nem ciki a barna bőr – bár ez nem volt mindig így!

Nem mindig volt menő barnának lenni

Ahogy már említettem, a barna bőrszín, a napbarnított bőrszín nem a jólét jele volt. Az ipari forradalmat megelőző évszázadokban a fehér, sápadt bőr a felső osztálybeliek kiváltsága volt, a fehér bőrszín egyet jelentett a nemesi származással. Sőt, a nők mindent megtettek azért, hogy óvják a napfénytől bőrüket, kozmetikumokkal igyekeztek azt még fehérebbé tenni. 

Az elegáns események nem a szabad ég alatt, hanem a báltermekben és a szalonokban zajlottak, ahol esély sem volt arra, hogy napbarnított bőrszínt szerezzen az ember.  

A barna bőr a földeken dolgozó jobbágyi, földművesi életvitelre utalt. 

Ez a nézet az 19. századi Nagy-Britanniában, az urbanizációt követően fordult nagyot, amikor a földeken dolgozó, egykor vidéki emberek a bányákba, gyárakba, munkájuk végeztével pedig a szűk, fénytelen lakásokba kényszerültek. Azonban a természetes fény hiányából adódó egészségügyi problémák hamar kiütköztek. 1891-ben John Harvey Kellogg előállt izzólámpafürdőjével, amit maga VII. Edward király is tesztelt köszvénye ellen.

Forrás:
Depositphotos

Majd bő 30 évvel később Coco Chanel nyaralni ment a francia Riviérára, és lássatok csodát, a barna bőr divat lett! Coco természetes barna bőrrel tért haza nyaralásából, ami annyira tetszett rajongóinak, hogy ők is ilyen színre vágytak. 

A barna bőr trendi lett, sőt már a luxust szimbolizálta – üdv, bikini! 

Télen barnának lenni oké?

A fenti kis történelmi kitekintés is jól mutatja, hogy a barnaság mára teljesen szubjektív lett. Míg egyesek a 21. században is kerülik a barna bőrt, addig mások mindent megtesznek azért, hogy a téli hónapokban is úgy nézzenek ki, mint Coco Chanel a riviérás kiruccanása után. Persze a szerencsésebbek télen is úgy szerzik a barnaságot, ahogy a divat nagyasszonya. A kevésbé szerencsés, barna bőrre vágyók viszont szoláriumba járnak – ami nem ördögtől való dolog, csak észnél kell lenni.

Hol vannak már a 2000-es évek, amikor „menő” volt szolizni, hiszen oda csak a „nagylányok” járnak, és minél barnábbra szolizta magát az illető, annál trendibb volt. Szerencsére ez a nézet gyorsan lecsengett, és ma már az is igénybe veszi a szolárium nyújtotta lehetőségeket, akiről nem is gondolnátok.

Mert az egészséges barna bőr nem csak télen, mindenkor dekoratív lehet.

Azt se felejtsétek, hogy barna bőrötök nem csak szolizással lehet. Léteznek UV-mentes barnulási opciók, az egyik ilyen a kézi vagy gépi fújás – bár ez kevésbé közkedvelt, és leginkább a sportolók választják. De maradjunk a leggyakoribb barnulási módszernél. Nem árt észben tartani, hogy a barna bőr pusztán az egyik eredménye a szoláriumhasználatnak.

szoli

Szolárium-kisokos: lehet egészségesen is barnulni

Ez nem a „szolizzon mindenki!” cikk. Senkit sem szeretnék rábeszélni a mesterséges barnulásra, sem lebeszélni arról. Szoktam szolizni. Viszonylag rendszeresen járok, tudom, ismerem a kockázatokat, mégis úgy gondolom, hogy ebben is meg lehet találni az „egészséges” mértéket. Ha már úgyis majdnem mindenki csinálja, MERT CSINÁLJA, akkor igenis beszélni kell róla!

Barna bőr = boldogság?

Már akinek. Ha ti is azok táborát erősítitek, akik számára a barna bőr az ideál, akkor a szolárium nem csak a kellő szín elérésében tud segíteni. Többször foglalkoztunk már a témával, miszerint a szoláriumozás kifejezetten egészséges IS LEHET, ha szabályszerűen, mértékkel használjátok a gépeket, a jó minőségű gépeket

A legfontosabb szabály, hogy a bőrtípusotoknak megfelelő gépet és napozási időt válasszatok, valamint a szoláriumkrémek használta is erősen ajánlott. De mit tud még a szolárium?

A téli hónapokban, mikor nemcsak a természet borul szürkeségbe, hanem a lelkünk is, napfény hiányában fontos, hogy „fényt” vigyünk az életünkbe.

Kell a lélekbalansz!

Ezt a fényt akár a szoláriumozás is hozhatja. Bizonyára hallottátok már, hogy a mértékletes szoláriumhasználatot gyakran ajánlják depresszió ellen, hiszen az UV-fény lelki feltöltődést is eredményez. Pozitív élmény lesz az a pár perc, amit eltöltötök egy gépben. Nyári élmény a télben! 

Szóval akkor menő télen a barnaság?

Határozottan igen! Nem győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy a mértékletes szoláriumozással nagyon szép barna bőrötök lehet, olyan, amire bárki szívesen pillant a téli szürkeségben. A barna bőrön egyszerűen minden ruha másképp mutat, kiemeli a szemetek, hajatok színét

Tudjátok, a barna bőr olyan, mint egy tűzpiros télikabát: vannak, aki rajonganak érte, míg mások sosem tudnák elképzelni, hogy piros kabátban flangáljanak az utcán. Én imádom a piros kabátot! (Amúgy tényleg!)

Télen töltődjetek a szoliban, de

nyáron inkább használjátok a csodálatos napot!

Ajánlott cikkek