Test

Vasárnapi villámzsírégetés – 5 gyakorlat, 25 perc edzés, megannyi elégetett kalória

Ugye ismerős, amikor egy durva hét után a hétvége egyet jelent az evés, alvás, pihenés váltakozó kombójával? Nos, nekünk az, azonban #sundayvibes témájú napunknak köszönhetően arra gondoltunk, Domokos Enikő személyi edző segítségével a pihenés helyett egy szuper zsírégető edzésre biztatunk titeket. Higgyétek el, ezután még édesebb lesz a pihenés! 

vous - 2017.12.03.
Vasárnapi villámzsírégetés – 5 gyakorlat, 25 perc edzés, megannyi elégetett kalória
Domokos Enikő személyi edző

Domokos Enikő személyi edző

„Kiskorom óta meghatározó része az életemnek a mozgás és a versenyzés. Már ekkor eldöntöttem, hogy emberekkel és a testmozgással fogok foglalkozni. Tanulmányaim során kutatást is végeztem a sport adta flow-élményről, és bebizonyosodott, hogy a sport az egyik legalkalmasabb terület az optimális élmény megtapasztalására. Úgy gondolom, csak a rendszeres testmozgással válhat belőlünk egészséges, stresszmentes ember, ezért a célom, hogy minél több embernek segítsek megtalálni a testi-lelki egyensúlyát az egészséges életmódon és a mozgáson keresztül.” Látogassatok el Enikő Facebook-oldalára, ha még több infóra vagytok kíváncsiak! 

Egyre több tudományos bizonyítéka van annak, hogy az egyik leghatékonyabb aerob edzésforma a zsírégetésre az intervallumedzés. Az intervallum magyarul szakaszt jelent, ennek a módszernek a lényege tehát az, hogy

az edzés tervszerűen váltakozó szakaszokra bomlik, melynek során a terheléses időszakok és a pihenőidők váltják egymást.

Egy hagyományos aerob edzés minimum 45 percig tart – de gyakran tovább is –, míg egy igazi intenzív intervallumedzéshez elegendő 20-25 perc is. Igen, jól értitek, feleannyi idő szükségeltetik hozzá, ha jól csináljátok!

Az intervallumedzés néhány előnye:

  • Megnöveli a szervezet nyugalmi anyagcseréjének sebességét, mert megnő a test edzés utáni oxigénfogyasztása. Míg egy hagyományos aerob edzés során a zsírégetés nagyjából 40 perc után indul be, addig az intervallumedzésnél ez jóval hamarabb megtörténik.
  • Javítja a tüdő oxigénfelvevő kapacitását.
  • Serkenti a szénhidrát-anyagcserét.
  • Időhatékony.
  • Bárhol és bármikor alkalmazhatjátok.

A következő 5 gyakorlatot azoknak ajánljuk, akik a pörgős kardioedzéseket kedvelik, de csak 20-30 percük van edzeni.

1. Terpesz-zár szökdelés

Forrás:
Vous

2. Magas térdemeléssel futás

Forrás:
Vous

3. Négyütemű

Forrás:
Vous

4. Hegymászófutás

Forrás:
Vous

5. Korcsolyázás

Forrás:
Vous

A gyakorlatokat a következőképpen variálhatjátok:

  • 30 mp munka, gyakorlatok között 15 mp pihenő vagy
  • 45 mp munka, gyakorlatok között 15 mp pihenő vagy
  • 50 mp munka, gyakorlatok között 20 mp pihenő vagy
  • 50 mp munka, gyakorlatok között 15 mp pihenő.

Ez edzettségi szinttől függ, illetve bármilyen gyakorlattal elvégezhetitek, és variálhatjátok az időtartamot. De ne feledjétek: ez nem egy kezdő edzésterv! Amíg az alap-állóképességetek nem elég erős, addig ne ugorjatok fejest ebbe a módszerbe! Vagy előtte minden esetben kérjetek edzői szakvéleményt!

#nóriedz Engel Nóra

Otthon edzenétek? #nóriedz sorozatunk nektek lett kitalálva! 

Ajánlott cikkek