Egyéb kategória

Ne legyetek tévedésben: a kalória éltető energia, de nem mindegy, milyen formában

A kalória nem más, mint energia, amire szüksége van a szervezetünknek ahhoz, hogy éljünk, legyünk, lélegezzünk, mozogjunk, főzzünk és együnk. Persze nem mindegy, hogy mennyi a kalória, és az sem, hogy milyen formában jut a pocakunkba.

vous - 2017.11.25.
Ne legyetek tévedésben: a kalória éltető energia, de nem mindegy, milyen formában

Nem a kalória az egyedüli, ami számít, az sem mindegy, hogy szénhidrát, zsír vagy fehérje formájában kerül a szervezetbe, így nagyon leegyszerűsíteni sem lehet, mennyi az ideális kalóriabevitel.

Emellett az sem mellékes, hogy mekkora a súlyunk, a magasságunk, nők vagy férfiak vagyunk, fiatalok vagy idősebbek, milyen tevékenységet végzünk, például fizikai vagy ülőmunkát, sportolunk-e, vagy sem… vagyis mennyi kalóriát éget el a szervezetünk.

Aki azt gondolja, hogy 100 kcal csokival vagy mondjuk az egyik legalacsonyabb energiatartalmú zöldséggel, az uborkával bevíve ugyanazt teszi a testünkkel, az téved!

Gondoljunk csak a tápanyagokra, rostokra, vitaminokra és ásványi anyagokra, arról nem is beszélve, hogy mi mennyire laktat vagy táplál, illetve melyik tápanyag megemésztéséhez mennyi energiára van szüksége a testünknek.

tevhit-egeszseges-etkezes

Az 5 legnagyobb tévhit az egészséges étkezéssel kapcsolatban

A táplálkozással kapcsolatos tévhitekből Dunát lehetne rekeszteni. Sokan azt hiszik, az egészséges táplálkozás bonyolult, átláthatatlan és megközelíthetetlen rendszer. És valami kattanása tuti van annak, aki így él.

Nem árt tudni, hogy a fehérjéből származó kalóriák kevésbé hizlalnak, mint a szénhidrátból, illetve a zsírból származók, mert a fehérje lebontásához több energia szükséges. A teljes értékű táplálékok emésztése ugyancsak több energiát igényel, mint a finomított, feldolgozott ételeké.

A cikk itt még nem ért véget, a folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!

Forrás:
Depositphotos
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon

4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
Otthon
4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
vous - 2022.11.28.
A folyamatosan dráguló ingatlanpiac bizonytalanságai miatt a bérlakások iránt évről-évre folyamatosan növekszik a kereslet, ezzel párhuzamosan a kiadó lakások száma is egyre nagyobb. A lakástulajdonosok számára ugyanis jól fizető, passzív jövedelemszerzési lehetőséget jelent, ráadásul minimális befektetéssel egy felújítás többszöröse jöhet vissza egy jó állapotú lakás bérleti díjából. A számos előny persze csak a jéghegy csúcsa.