A kalória nem más, mint energia, amire szüksége van a szervezetünknek ahhoz, hogy éljünk, legyünk, lélegezzünk, mozogjunk, főzzünk és együnk. Persze nem mindegy, hogy mennyi a kalória, és az sem, hogy milyen formában jut a pocakunkba.
Nem a kalória az egyedüli, ami számít, az sem mindegy, hogy szénhidrát, zsír vagy fehérje formájában kerül a szervezetbe, így nagyon leegyszerűsíteni sem lehet, mennyi az ideális kalóriabevitel.
Emellett az sem mellékes, hogy mekkora a súlyunk, a magasságunk, nők vagy férfiak vagyunk, fiatalok vagy idősebbek, milyen tevékenységet végzünk, például fizikai vagy ülőmunkát, sportolunk-e, vagy sem… vagyis mennyi kalóriát éget el a szervezetünk.
Aki azt gondolja, hogy 100 kcal csokival vagy mondjuk az egyik legalacsonyabb energiatartalmú zöldséggel, az uborkával bevíve ugyanazt teszi a testünkkel, az téved!
Gondoljunk csak a tápanyagokra, rostokra, vitaminokra és ásványi anyagokra, arról nem is beszélve, hogy mi mennyire laktat vagy táplál, illetve melyik tápanyag megemésztéséhez mennyi energiára van szüksége a testünknek.
Az 5 legnagyobb tévhit az egészséges étkezéssel kapcsolatban
A táplálkozással kapcsolatos tévhitekből Dunát lehetne rekeszteni. Sokan azt hiszik, az egészséges táplálkozás bonyolult, átláthatatlan és megközelíthetetlen rendszer. És valami kattanása tuti van annak, aki így él.
Nem árt tudni, hogy a fehérjéből származó kalóriák kevésbé hizlalnak, mint a szénhidrátból, illetve a zsírból származók, mert a fehérje lebontásához több energia szükséges. A teljes értékű táplálékok emésztése ugyancsak több energiát igényel, mint a finomított, feldolgozott ételeké.
A cikk itt még nem ért véget, a folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!