Egyéb kategória

Vetkőzzünk, csak puncit ne! – Naptárlányok a Pesti Magyar Színházban

Mosolygok, nevetgélek, kicsit könnyezek, kacarászok, pityergek, hahotázok, bőgök, teli szájjal nevetek, pirosra tapsolom a tenyeremet, majd hazafele azt sem tudom, hova rejtsem a könnyeimet. Inkább csak szipogásba fojtom őket. A Naptárlányok igazi érzelmi hullámvasút, harminc fölött kötelező, huszonéveseknek erősen ajánlott. És mindenkit meg fog érinteni, akinek a családjában megjelent a rettegett kór, a rák. Vagyunk néhányan Magyarországon.

vous - 2017.10.30.
Vetkőzzünk, csak puncit ne! – Naptárlányok a Pesti Magyar Színházban

A történetet valószínűleg sokan ismerik, készült belőle musical és film is, nagy sikerrel. 1999-ben járunk, az angliai Rylstone-ban. A helyi nőegylet tagjai azért fognak össze, hogy kényelmes kanapét vásároljanak az onkológiai osztály várójába, ahol az egyik nőegyleti tag sok-sok időt töltött. A férjét kezelték leukémiával.

Forrás:
Magyar Színház

A férfi nem győzte le a betegséget, a nőegylet tagjai viszont a legelvetemültebb ötlettől vezérelve legyőzik a félelmüket, és a soron következő éves naptárhoz levetkőznek. A cél nemes: kell a drága és kényelmes kanapé a váróba. Ha ezzel egy pillanatig is megkönnyítik azoknak a helyzetét is, akik a családtagokat kísérik. A „húsra” mindig van kereslet, sokkal inkább, mint az unalmas tájképekre, a megye hídjairól vagy templomairól szóló sorozatra. A pénz mellett a világraszóló botrány is garantált.

„Csak puncit ne!” – szól a kérés.

Ez a mondat már a Pesti Magyar Színház darabjában hangzik el. Szerencsére a néző itt egy fergeteges, ugyanakkor szívszorító élményt is kap a sok hús mellé.

Hegyi Barbara, Igó Éva, Udvarias Anna, Tóth Enikő és Benkő Nóra lubickolnak a szerepeikben, zseniális karaktereket hoznak egytől egyig. A kedvenceim Bede-Fazekas Anna és Soltész Bözse, akik valamiért a szívemhez közelebb álló karaktert hoznak olyan könnyedséggel, hogy öröm nézni őket.

Forrás:
Magyar Színház

Először a szünetben ér a felismerés, majd a darab végén is egyértelművé válik: az igazi naptárlányok nem a színpadon állnak. Az igazi naptárlányok gurgulázva sodródnak a két felvonás közötti szünetben a büfé felé. Csapatostul koccintanak egy pohár borral arra, hogy nagyon is értik, mi történik a színpadon. Lehet, hogy kisiklottnak tűnik az életük, lehet, hogy elbaltáztak pár dolgot a gyerekeikkel kapcsolatban, lehet, hogy nem jó a házasságuk, vagy soha nem is volt. De ÉLNEK! Élik a hibáikat, a bukásaikat, tele vannak küzdelemmel és erővel, és meg akarják mutatni, hogy csak akkor van vége, amikor nem lélegeznek többé.

Közben tolják a szelfiket a büfé melletti asztaloknál, megvillan egy piros lakkcipő, kacér színű rúzs mögül bukkannak elő a mosolyok. Aztán az igazi naptárlányok újra belesüppednek a nézőtéren a székekbe, és a színpaddal együtt sírnak. Nyelik a könnyeiket, mert ezt a tragédiát tényleg mindenki érti. És sírnak az igazi naptárlányok férjei, párjai, társai is, akik mellettük ülnek. Sőt, van közülük, akik maga válna „naptárlánnyá”, ha lehetne. Aztán amikor véget ér a darab, egymás nyakába borulva sírnak a színház előtt, és sírva támogatják be egymást a taxiba.

Sírok én is. Sírok az utcán, sírok a trolin is, és ha tehetném, több ezer, több tízezer vagy több százezer karaktert írnék, ha tudnám, így akár egy emberrel kevesebb is betegszik meg rákban a világon.

csillagjegy betegség

„A poklok poklát jártam, míg az osztálytársaimnak életük legjobb időszaka kezdődött” – Egy anya elvesztése

Vannak történetek, amikről nem szívesen beszél az ember. Mert tabunak számítanak, fájdalmasak vagy nagyon intimek. A gyász talán ezeknek a keverékre. Ha nagyon nehéz is, de úgy érzem, itt az ideje, hogy írjak róla, hogyan vesztettem el édesanyámat.

Szerzőnk, Juci cikkét ide kattintva olvashatjátok tovább.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.