Egyéb kategória

Egy szendvics mind fölött: smørrebrød – amit nem lehet nem imádni

A szendvicseket mindenki szereti, legyen az hideg vagy meleg, nyitott vagy csukott változat. A „lezáratlan” verziók – amikor egy kenyérszeleten különböző feltétek szerepelnek anélkül, hogy egy újabb kenyérszelettel takarjuk be őket – számunka ugyan nem újdonságok, hiszen naponta esszük őket reggelire vagy vacsorára. Na de azokat a dán szendvicseket is ismeritek, amelyek smørrebrød névre hallgatnak, és jól megpakolva, akár ebédre is ehetjük őket?

vous - 2017.09.25.
Egy szendvics mind fölött: smørrebrød – amit nem lehet nem imádni

Jó, oké, nyilván bármilyen szendvicset lehet ebédre is fogyasztani, de ezeket annyira megpakolják minden földi – és vízi – jóval, hogy egy teljes értékű és bőséges fogás válik belőlük, amit az egyszerűség kedvéért késsel-villával fogyasztanak, hiszen a kenyér szinte ki sem látszik a sok rávalótól.

Friss, természetes, egészséges és változatos – leteszteltük az Oh My Greent!

Friss, természetes, egészséges és változatos – leteszteltük az Oh My Greent!

A napokban ellátogattunk a nemrégiben nyílt és kissé talán megosztó Oh My Greenbe, hogy a saját szemünkkel lássuk, illetve minden érzékszervünkkel letesztelhessük. A kicsivel több mint egy hónapja nyílt egészséges „reggelizőhely” eddig kapott hideget, meleget, habár a mérleg nyelve még így is a pozitív oldalra dől, kíváncsivá tett, vajon mi is tudunk-e még rátenni egy lapáttal. Merthogy persze nem olcsó, de az egészséges ételek sokszor eleve nem azok, na meg sokak szerint nem is igazán finomak… Utánajártunk!

Smørrebrød, a dán vajas kenyér – gazdagon

Ez a szendvics ráadásul komoly múlttal rendelkezik. Anno a vikingek a dán kenyeret hússal és hagymával ették, majd a középkorban vaj is került a szeletekre, valamivel később már bőséges feltéttel látták el azokat.

A munkásoknak kellett az energia, a jómódúaknak pedig kellett valami mutatós ínyencség a svédasztalra. Megint mások a maradékokat szerették volna újrahasznosítani…

…amit egyébként tesznek a mai napig is. Nem ritka, hogy az előzőnapi fogásból megmaradt krumpli, hús, hal, tojás vagy zöldségek, esetleg ezek kombinációja kerül a szendvicsre. Egy kevés öntet, gyümölcs, savanyú uborka, metélőhagyma vagy kapor, és kész is a tökéletes és tökéletesen laktató fogás.

Forrás:
Hámori Zsófia

Persze az sem mindegy, hogy milyen a kenyéralap! Ezek a szendvicsek ugyanis mindig szigorúan magvakkal dúsított, tömör szerkezetű rozskenyérből készülnek, amit itthon sajnos sokan nem kedvelnek fojtóssága miatt. Szerintem azonban csak megszokás kérdése, és ennyi feltéttel körítve biztosan nem lesz az a száraz érzésünk egy-egy falat után, plusz sokkal egészségesebb is, mint búzalisztes társai és ezek mellett igen jól eltartható.

Forrás:
Mojzes Nóra

Tavalyi koppenhágai élményeimhez is hozzájárultak ezek a szendvicsek, amelyek nemcsak ízükkel, de látványukkal is elvarázsoltak. Minden darab olyan, mint egy-egy művészeti alkotás. Olyannyira, hogy külön szakmai képzéseket is indítanak, ahol a smørrebrød-készítés csínját-bínját sajátíthatja el bárki, aki végzett smørrebrødsjomfru szeretne lenni.

Koppenhága

Számtalan élménnyel gazdagodtunk – ellátogattunk Koppenhágába!

Imádok utazni! Ahogy az ember lánya egyre idősebb lesz, átértékeli a dolgokat, illetve azok fontosságát. Egy pár éve érzem, hogy sokkal inkább az élmények, mintsem a tárgyi dolgok élveznek prioritást nálam, így egy-egy ételre, programra, vagy utazásra szívesebben költök, mint bármi másra. Az élmények megmaradnak, és még csak helyet sem kell teremteni nekik. Viszont sokba kerülnek. De baromira megérik!

De nem kell Koppenhágáig utaznunk azért, hogy együnk egy jó szendvicset – és nem is kell elvégeznünk ehhez egy képzést –, elég, ha ellátogattok a Dear Budapestbe, ahol szebbnél szebb és finomabbnál finomabb szendvicseket kóstolhattok. Én a napokban leteszteltem Heiszler Olivér Michelin-csillagos séf kreációit, és nem csalódtam. Igaz, az árak feljebb vannak pozicionálva, mint egy sima szendvicsezőhelyen, de ez nem is csoda, ha egy olyan izgalmas, ízletes szendvicset szeretnénk fogyasztani, mint a kacsamájmousse-os kenyér karfiollal és mangómustárral, vagy a garnélakrémes édesköménnyel, szárított paradicsommal, mustármaggal és kaporral. Szuper ízek, formák, színek és hangulat. Mi csak ajánlani tudjuk!

Forrás:
Hámori Zsófia

Ha pedig otthon készítenétek el inkább, variáljátok bátran az ízeket és textúrákat. Kísérletezzetek. Csupán egyetlen szabályt tartsatok csak be: hogy minőségi, magvas kenyér legyen a kreáció alapja!

Ajánlott cikkek