Egyéb kategória

Európa mesésen finom „háromtejes” süteménye: így készítsétek el a trilecét

Az albán konyha egyik különlegessége az úgynevezett „háromtejes” sütemény, amely annyira kedvelt, hogy Európa más országaiban is örömmel átvették, így Montenegró, Törökország és Macedónia is kezdi sajátjának tekinteni. Nem véletlen, hiszen olyan lágy és puha, hogy szétolvad a szájban, a tetejét pedig krémes karamellréteg fedi.

vous - 2017.09.20.
Európa mesésen finom „háromtejes” süteménye: így készítsétek el a trilecét

A trilece vagy trelece néven futó finomság szó szerint három tejet jelent, mivel három formában is kerül tej ebbe a fantasztikusan lágy ízű és állagú, rezgős süteménybe. Az alapja egy könnyű és puha piskóta, amit tej, tejszín és sűrített tej vagy tejpor keverékével meglocsolnak. Nem kevéssel, hanem nagyon gazdagon, amit a tészta felszív, és krémes állagúvá válik, holott valójában nincs is krém a desszertben.

A sütemény sikerét jól mutatja, hogy „dobozos” formában is kapható, vagyis kész porokkal könnyítik meg az élelmes gyártók a háziasszonyok dolgát, holott tényleg egyszerű elkészíteni, és a különlegesebbnek számító tejpor vagy sűrített tej kivételével csak egyszerű alapanyagok – tojás, tej, liszt, cukor és tejszín – szükségesek hozzá.

tej kalcium

Divat a mentes tej? Akkor is veszik, ha nem laktózérzékenyek

Nincs mit szépíteni a dolgon, ideje színt vallanom. Andi vagyok, 28 éves. Függő. Tejfüggő. Csokifüggő is, de szerintem az emberiség nagy része az, úgyhogy szerintem ez nem annyira nagy dolog. De a tejfüggőség? Kicsit fura, nem?

Az alap karamellás változat mellett létezik olyan trilece-variáció is, ahol a karamell alá tejszínhab is kerül, vagy éppen tejszínhabbal csíkozzák a tetejét, majd az Esterházy-tortához hasonlóan mintázzák meg a sütemény tetejét. Aki szereti a karamellás desszerteket, annak mindenképpen érdemes elkészítenie!

A cikk itt még nem ért véget, a folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!

Forrás:
Depositphotos
Ajánlott cikkek