Ha sokat beszélgettek környezettudatos barátnőkkel, kolléganőkkel, szakértőkkel, a zero waste életmód nagyköveteivel, előbb-utóbb szóba kerül a műanyag edények kérdése is. Azoké, amelyekben ételeket tárolunk, amelyekben az ebédünket vagy uzsonnánkat cipeljük nap mint nap. Mi a baj velük? Általában minden, ami a műanyaggal baj lehet.
Nagy előnyük, hogy olcsóak, könnyűek, bírják a hőt és törésállóak. Ezzel együtt számtalan hátrányuk is van: a műanyagot kőolajból állítják elő, amely nem megújuló energiaforrás, így a készleteink is végesek. A műanyagok közül több nem újrahasznosítható. Biológiailag lebomló műanyagok nem léteznek, a lebomlók is apró műanyagdarabkákra hullanak szét.
Egyre többször hívják fel a figyelmet a mikroműanyag-szennyezésre is, amelyhez a műanyagból előállított használati tárgyaink többségének is köze van. Mivel nagyon új alapanyagról van szó, amit ilyen nagy tételben használunk, nem ismerjük a hosszú távú hatásait sem. Persze, persze, valamiben meg kell halni, de azt hiszem, senkinek nem lesz mindegy, hogy mindez mikor és hogyan történik majd.
Éppen ezért, ha szeretnétek pont lecserélni a műanyag edényeiteket, hoztam néhány alternatívát, amelyek valószínűleg drágábbak és nehezebbek is lehetnek, de
ha megtehetitek, válasszatok inkább ezek közül.
Rozsdamentes acél / nemesacél
Az acélból készült dobozok ütés- és törésállóak, és majdnem olyan könnyűek, mint a műanyag dobozok. Ha a szájukra szilikongyűrű kerül, akkor akár folyékony állagú élelmiszert, leveseket, dzsúszokat, szószokat is szállíthattok bennük. A legtöbb bírja a mosogatást és a mosogatógépet is. Emellett a nemesacél jól újrahasznosítható anyag.
„Üvegdobozok” és üvegkulacsok
Fagyasztáshoz, hűtőben vagy kamrapolcon tároláshoz tökéletesen jók az üvegedények is. A szállítás már némiképp macerásabb, hiszen lényegesen nehezebbek lehetnek, mint a műanyag edények. Viszont gyönyörűen mutatnak a polcokon. Arra is figyeljetek oda, hogy a kiegészítői (csatok, fedelek) is fenntartható és természetbarát alapanyagból készüljenek.
Amikor csak lehetséges, érdemes már a vásárlást is úgy intézni, hogy minél kevesebb csomagolóanyagot vigyetek haza. Nem kell aggódnotok, ha nem jön össze, a lényeg, hogy törekedjetek rá minél több alkalommal.
Méhviaszos textilszalvéta
Ha csak szendvicset vagy péksüteményt szeretnétek szálíltani, akkor a műanyag doboz vagy a papírszalvéta, alufólia, folpack fólia kombó helyett sokkal, de sokkal jobb megoldás a méhviaszos ételcsomagoló.
Ezt egyébként magatok is elkészíthetitek a következő cikkünk alapján:
Oldjátok meg ezer forint alatt az ételcsomagolást egy életre
Mostanában egyre több figyelmet fordítok arra, hogy egészségese(bbe)n egyek, éljek, és hogy ha tehetem, minél kevesebb szemetet termeljek. Ezért számtalan szuper Facebook-csoporthoz csatlakoztam, ahol remek praktikákat, ötleteket, inspirációt kaphatok arra, hogyan éljek jól. Úgy, hogy jó legyen nekem, a családomnak és a bolygónak. Így a napokban bele is ütköztem egy olyan workshopba, amit a Szatyorbolt indított Ételtárolási praktikák csomagolásmentesen címmel. A cikket ide kattintva olvashatjátok.