Egyéb kategória

Az ülőmunka veszélyes! Előzzétek meg a hátfájást 5 könnyű gyakorlattal!

Napi (minimum) 8 órás ülőmunka mellett a „királynői tartás” eléggé távoli fogalomnak tűnik, pedig egy kis odafigyeléssel és hátizom-erősítéssel elkerülhető a görnyedt hát és az egészségtelen testtartás. Domokos Enikő személyi edző a héten ebben segít nekem és nektek. Íme 5 szuper gyakorlat, amit otthon is simán elvégezhettek!

vous - 2017.09.06.
Az ülőmunka veszélyes! Előzzétek meg a hátfájást 5 könnyű gyakorlattal!
Domokos Enikő személyi edző

Domokos Enikő edző

„Kiskorom óta meghatározó része az életemnek a mozgás és a versenyzés. Már ekkor eldöntöttem, hogy emberekkel és a testmozgással fogok foglalkozni. Tanulmányaim során kutatást is végeztem a sport adta Flow élményről, és bebizonyosodott, hogy a sport az egyik legalkalmasabb terület az optimális élmény megtapasztalására. Úgy gondolom, csak a rendszeres testmozgással válhat belőlünk egészséges, stresszmentes ember, ezért a célom, hogy minél több embernek segítsek megtalálni a testi-lelki egyensúlyát az egészséges életmódon és a mozgáson keresztül." Látogassatok el Enikő Facebook-oldalára, ha még több infóra vagytok kíváncsiak! 

Mindent a testtartásról 

Mit is értünk pontosan testtartás alatt? Tágabb értelemben az egész test tartását értjük, beleértve a fej, törzs és végtagok tartását, szűkebb értelemben csak a törzs, illetve gerinc helyzetét vesszük figyelembe. A tartás függ a csontoktól, ízületektől, szalagoktól mint belső tényezőktől, és a törzs izomzatától mint külső tényezőtől. Tulajdonképpen tartási lehetőségekről van szó, amelyeket a testi felépítés és különböző mozgásfázisok határoznak meg.

A helyes testtartás esetén egyensúlyi állapot áll fent a test saját erői és a testre ható nehézségi erő között. Amennyiben a nehézségi erő túlsúlyba kerül, akkor hibás tartás alakul ki.

A leggyakoribb tartáshibák napjainkban:

  • előrehelyezett fej tartás
  • hanyag tartás
  • domború (púpos) hát
  • lapos hát
  • lordotikus (nyerges) hát
  • kifo-lordotikus tartás

A tartáshibák kialakulásának legfőbb okai a hirtelen növekedés, a mozgásszegény életmód vagy épp ellenkezőleg: a fokozott fizikai igénybevétel, a helytelen beavatkozás a csecsemő mozgásfejlődési folyamatába, a rengeteg ülőmunka vagy épp alkati adottságok is lehetnek.

Mit tehetünk ellene?

Először is az életkornak megfelelő mozgáslehetőségeket kell biztosítani, a visszafordíthatatlan elváltozások megelőzése érdekében a helyes testtartás elsajátítása elkerülhetetlen, de sokat segíthetünk magunkon a zsugorodott izmok nyújtásával, a gyengült izmok erősítésével. Kiemelkedően fontos a hátizmok erősítése, amire most Enikő segítségével 5 otthon elvégezhető gyakorlatot mutatunk be nektek.

Kezdődhet a hátizom-erősítés!

1. Síugró pozícióban kar előre-hátra húzása
 

Forrás:
Vous

2. Hason fekvésben váltott karos „zsebbe nyúlás”
 

Forrás:
Vous

3. Hason fekvésben ellentétes kar-láb emelés
 

Forrás:
Vous

4. Hason fekvésben könyökemelés vállérintéssel
 

Forrás:
Vous

5. Lehúzás térdelve
 

Forrás:
Vous

Ezeket otthon is könnyen el tudjátok végezni, 20-25 perc alatt, 3 x 12-15 ismétlésekkel. Hajrá! 

engel-nora-3-gyakorlat-a-feszes-popsiert-domokos-eniko-szemelyi-edzo1

Ugye a többi cikkünket is láttátok már? Ha nem, ideje pótolni!

Ajánlott cikkek