Egyéb kategória

Refill, Redinner – Két kezdeményezés, amelynek örülni fogtok

Azt gondolom, minden alulról jövő kezdeményezésnek azért kell örülni, mert amikor nekünk válik igazán fontossá valami, abba egyrészt hajlandóak vagyunk rengeteg energiát és szívet beletenni, másrészt az energia energiát vonz, másokra is átragad a lelkesedésünk, velünk tartanak. Ezért is örültem meg két nagyon fontos, környezettudatos kezdeményezésnek, amelyektől nemcsak nekünk lesz jobb, hanem a Földnek is.

vous - 2017.08.11.
Refill, Redinner – Két kezdeményezés, amelynek örülni fogtok

Refill

„Kicsit feszengek, mert nagyon meleg van, és elfelejtettem megtölteni a vizespalackomat. Harminc fok van, tűz a nap, szomjas vagyok. Vegyek egy palackos vizet?” – ezzel a helyzettel találtam szembe magam, amikor Kump Edina hulladékcsökkentési szakértővel találkoztam. Hidegebb azóta nem nagyon lett, sőt! Lassan két hete folyamatosan kánikula van Budapesten. A várost – és nem csak Budapestet – járva simán előfordulhat veletek is, hogy elfogy a vizetek, de nem szeretnétek újabb műanyag palackot venni. Nem véletlenül!

A megoldás: a Refill kezdeményezés.

A Refill Bristol, Berlin és más nagyvárosok után végre elérte Magyarországot is, lényege, hogy a csatlakozó vendéglátóhelyeken díjmentesen újratöltik csapvízzel a kulacsaitokat, üvegeiteket, hogy ne kelljen műanyag palackos vizet vásárolnotok. A csatlakozó vendéglátóhelyeket úgy ismerhetitek fel, hogy az ajtajukon ott figyel a Refill-matrica.

Ha nem szeretnétek kitikkadva kóvályogni a matricás helyeket kutatva, akkor keressétek fel a Közkutak.hu oldalt. Itt háromféle jelölést találtok majd:

  • kékkel a tavasztól őszig használható közkutakat mutatják;
  • piros pöttyel a tűzcsapokra telepített ivócsapokat jelölik;
  • zöld pontot pedig azok a vendéglátóhelyek kaptak, ahol ingyen újratöltik a kulacsaitokat.

Reméljük, hamarosan rengeteg vendéglátóhely csatlakozik! 

felkiáltójel VOUS

Országomat egy kis vízért! – Már nem az olajért folynak a háborúk

Terroristamerénylet egy város víztározójának felrobbantására, az ivóvízkészlet megmérgezésére vagy épp egy terület vízzel való elárasztására. Ugye mennyi filmben láttátok már ti is ezeket az akciókat? Pedig mindezek nem a képzelet szüleményei. Sőt, a vízért nemcsak a bűnözők, de országok is képesek háborút kezdeni. Így volt ez a múltban és a jelenben is, a jövőben pedig egyre nagyobb eséllyel alakulnak ki politikai és véres konfliktusok a vízért. A cikk folytatását ide kattintva olvashatjátok.

Redinner

Az élelmiszer-pazarlás a másik olyan téma, amelyen rendszeresen fennakadok. Olyan méreteket ölt, amelyeket el sem tudunk képzelni – a megtermelt élelmiszerek 30-40%-a a kukában végzi. Miért? Szerencsére már vannak olyan kezdeményezések, amelyek sokak számára – sok esetben kedvezménnyel – elérhetővé teszik a még éppen nem kidobásra kerülő élelmiszereket.

A Redinner egy magyar alkalmazás – Facebookon itt követhetitek –, amelyet a mobilotokra letöltve használhattok. Ha megadjátok a tartózkodási helyeteket, ahhoz viszonyítva listázza a közeli helyszíneket, ahonnan olcsóbban tudtok élelmiszert elvinni.

Ti használtok valamilyen, a környezettudatosságot segítő alkalmazást?

élelmiszermentő gyerekek adomány

Foglalkozása: élelmiszermentő – akiknek köszönhetjük, hogy kevesebb magyar éhezik

Mennyi ételt dobtatok ki a héten? Hány kifli keményedett ehetetlenné a spájzban? Hány joghurtról jöttetek rá, hogy lejárt a szavatossága? Meglehet, könnyű szívvel dobjátok ki őket, az is megeshet, hogy bosszankodtok amiatt, hogy mennyivel hamarabb megtelt a kuka, és azt mindjárt le kell vinni. De belegondoltatok abba, hogy vannak jó páran a világon, akiknek az a kifli jól jött volna? A cikk folytatását ide kattintva olvashatjátok.

Ajánlott cikkek