Egyéb kategória

Fusilli – a tészta, amit a pisai toronynak köszönhetünk

Mi orsótésztának is hívjuk, de fusilli a becsületes neve, és a legenda szerint a csavaros – és a különféle szószokat a lehető legnagyobb felületen felvevő – tésztát egy pisai pékinas készítette először, a formát pedig maga a torony, pontosabban a belsejében futó csigalépcső ihlette.

vous - 2017.08.09.
Fusilli – a tészta, amit a pisai toronynak köszönhetünk

Hogy az olaszoknak mennyire fontos a tészta, azt az is bizonyítja, hogy milyen pontosan ismerik az eredetüket és milyen szigorúan tartják magukat a régi tésztakészítési hagyományokhoz. Ha minden igaz, feljegyzések szerint majdnem 800 évre, egészen 1284. február 13-ig nyúlik vissza a fusilli tészta története.

A pisai Peciolo pékség Salvius nevű segédje a már majdnem kész – és akkor még nem ferde! – torony csodálatos látványától lenyűgözve elkészítette az első fusillit. A legenda szerint egészen pontosan a torony tetejébe vezető csigalépcső volt az ihlető, aminek segítségével 300 lépéssel felérhetünk a toszkán város tetejére, ahol a teljes zenei skálát felvonultató 7 harang található. 

5-stilustipp-amit-erdemes-ellesni-az-olasz-noktol-ha-divatrol-es-oltozkodesrol-van-szo

Ciao, bella! – 5 stílustipp, amit érdemes ellesni az olasz nőktől

Reklámba illő hajkorona, kifogástalan ízlés, tökéletes szettek, és persze az elengedhetetlen parfümillat, amit örökre az emlékeibe zár az ember – csak néhány dolog, ami eszembe jut, ha egy vérbeli olasz nőre gondolok. Tudjátok, ők azok a nők, akik a pizzát kifogástalanul tudják enni, akik egy borzalmas nap után is csak úgy ragyognak a Vespán, és akik egy macskaköves utcán is tekintélyparancsolóan tipegnek a magas sarkújukban. Hogy hogyan csinálják? A titok valószínűleg egyszerűen csak a vérükben van, de íme 5 dolog, amit mindenképp elleshetünk tőlük!

Salviusnak mindenesetre hálásak lehetnek az olaszok a különös, spirál alakú tésztáért, ők ugyanis úgy tartják, minden raguhoz és szószhoz más tészta illik. Van, amelyikhez elég a spagetti vagy metélt, penne vagy farfalle felülete, hogy felvegyék a fűszeres szósz minden ízét. Van, amikor olyan aromás a „sugo”, hogy nagyobb tésztafelület kell, és pont ilyen a fusilli, ami a sűrűbb és a lágyabb szószokat is tökéletesen felveszi a barázdáiba, csavaraiba.

A cikk itt még nem ért véget, a folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!

Forrás:
Depositphotos
Ajánlott cikkek