Egyéb kategória

10 érdekesség az Elfújta a szélről, amit az igazi rajongók sem tudnak

Az Elfújta a szélről VALAMIT mindenki tud, hiszen egy olyan könyvről és filmről van szó, amelyek megjelenésük óta kikerülhetetlennek számítanak. Ha valaki nem olvasta vagy nem látta a filmet, akkor is a cím hallatán látja maga előtt Clark Gable-t, amint megcsókolja Vivien Leigh-t, és beugrik neki egy vöröses, kietlen táj. Most olyan izgalmas tényeket hoztunk nektek erről a kulturális mérföldkőről, amik még az igazi rajongók számára is meglepetéseket tartogatnak.
vous - 2015.11.05.
10 érdekesség az Elfújta a szélről, amit az igazi rajongók sem tudnak

Nem lehet nem szeretni

Személy szerint igazi Elfújta a szél-rajongónak tartom magam. Ha megkérdezik tőlem, melyik a kedvenc könyvem, vagy mit ajánlok, a Monte Cristo grófja után közvetlenül Margaret Mitchell 1936-ban írt regénye a válaszom. Scarlett O’Hara történetében ugyanis minden benne van és bárki megtalálhatja azt a témát a sztoriban, ami igazán érdekli.

Hiszen van szerelem, nem is kevés. Van csalódás, még a szerelmeknél is több. Rengeteg történelmi információ és egy korkép a nem túl távoli, számunkra mégis ismeretlen Amerikáról. Ráadásul egy független nő áll mindennek a középpontjában, akinek életében ugyan több férfi is megfordul, ám mégis az amerikai polgárháború után, saját erőből építi vissza otthonát. Ez a kombináció pedig remekül működik mind regényben, mind a filmvásznon.

Vivien Leigh 1913. november 5-én született Indiában. A brit színésznő legismertebb szerepe az Elfújta a szél Scarlett O’Harája, amiért a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat is megkapta. Érdekesség, hogy a könyv írónője, Margaret Mitchell is ezen a héten, november 8-án született – 1900-ban.

Persze az Elfújta a szél esetében sem tudja visszaadni a mozi a könyv valódi hangulatát, hiszen a két Scarlett nagyon különbözik egymástól. Míg a filmben egy romantikus, némileg elesett nőalakot kapunk, addig a könyvből részletesen megismerjük Scarlett lelkét, és egy önfejű, hisztérikus, önző nővel találjuk szembe magunkat, akivel sokkal nehezebb azonosulni, mint a törékeny Vivien Leigh-gel. De Rhett Butler így is, úgy is Rhett Butler, egy halálra ítélt szerelem pedig mindenki számára ismerős.

Ám mi is állt a könyv elkészültekor és a film forgatása alatt a Rhett-Scarlett-Ashley és az anyaföld, Tara, szerelmi négyszög hátterében? Erről hoztunk most nektek izgalmas kulisszatitkokat, amikkel bátran, bármilyen társaságban villoghattok majd!

1. Szerencsés és szerencsétlen balesetek

Forrás:
Wikipedia

Nem sokon múlott, hogy a könyv nem is jelent meg. Margaret Mitchell ugyanis csak a saját szórakoztatására írta a 418 ezer szavas művet, mikor hosszú időn keresztül ágyhoz volt kötve egy autóbaleset miatt. Végül egy barátja unszolására küldte el egy kiadónak, ám azonnal vissza is akarta kérni. Szerencsére a kiadó ebbe nem ment bele és megjelentette a könyvet. Csak az első évben 2 millió példányt adtak el belőle.

Az írónőt egyébként annyira megviselte a bestsellert követő hírnév, hogy soha többé nem írt semmit. Legalábbis sokáig ezt gondolták, de évtizedekkel halála után előkerült egy fiatalkori kisregénye, az Elsüllyedt múlt. Az Elfújta a szélből készült filmet is csak 10 évvel a bemutató után nézte meg. Sajnálatos módon a mozizás után ismét balesetet szenvedett, elütötte egy autó. Öt nappal később belehalt a sérüléseibe.

2. Az eredeti terveknél mindig jobbak a spontán ötletek

A főszereplő neve eredetileg Pansy lett volna Scarlett helyett. Sőt, kezdetben nem is ő volt a központi karakter, hanem Melanie. Mitchell írás közben jött rá, hogy Scarlett sokkal érdekesebb személyiség, így lett végül ő a főszereplő.

3. Akkor most mi is számít „túl soknak”?

Az talán nem meglepő, hogy a film előkészületei során nem Vivien Leigh volt a rendező egyértelmű választása. Sőt, a film készítői annyira nem tudták, ki legyen Scarlett megformálója, hogy mai összegre átszámítva közel 2 millió dollárt költöttek castingokra.

Az utolsó fordulóra Vivien Leigh és Paulette Goddard maradtak, utóbbi pedig azért esett el a szereptől, mert Charlie Chaplinnel vadházasságban élt, így életvitelét túl szabadosnak gondolták a készítők és tartottak a bulvársajtótól. Ez annak fényében különösen mókás, hogy ebben az időben Vivien Leigh nyíltan a házas Laurence Olivier szeretője volt. Végül a megfelelő színésznőt addig keresgélték, hogy a filmet már az előtt elkezdték forgatni, hogy megtalálták volna Scarlett O’Harát.

4. Van a rossznál is rosszabb

Egy floridai női szervezet annyira kiakadt azon, hogy kedvenc déli karakterüket egy angol színésznő fogja játszani, hogy tüntetéseket szerveztek. Mikor azonban azt mondták nekik, hogy Katharine Hepburn is esélyes arra, hogy megformálja Scarlettet, abbahagyták a demonstrációt Vivien Leigh ellen. Inkább beletörődtek abba, hogy egy angol nő szerepeljen a filmben, mintsem egy „jenki”.

5. Egy nyögvenyelős forgatás új sztorikat szül

A film három rendezőt fogyasztott el, és a forgatókönyvet is híresen sokszor kellett átírni, míg sikerült megegyezni a végleges formában. A forgatókönyv körüli kínszenvedés pedig annyira legendássá vált, hogy Holdfény és magnóliák címen színdarab készült belőle.

6. „Az a rohadt könyv!”

Vivien Leigh nem bízott a fim harmadik és egyben végleges rendezőjében, Victor Flemingben. Ezért minden forgatásra magával vitte az eredeti könyvet, és elolvasta a részt, amit aznap felvettek. Mikor eltérést talált, mindig emlékeztette erre a rendezőt, akit ezzel annyira az őrületbe kergetett, hogy az végül egyik nap ráripakodott: „Dobd már ki azt a rohadt könyvet!”

7. A 2000-es években egy elveszettnek hitt werkfilm került elő a forgatásról

8. A fiúk nem sírnak?

Clark Gable-lel sem volt könnyű dolga a stábnak. A színésznek például annyira nem tetszett, hogy szerepe szerint Scarlett vetélése után sírnia kell, hogy azzal fenyegetőzött, kiszáll a projektből, ha tényleg könnyeket kell hullatnia. Végül kolléganője, a Melanie-t játszó Olivia de Havilland nyugtatta meg és vette rá, hogy csinálja meg a jelenetet.

Ennek a felvételnek egyébként egy másik érdekessége, hogy a „vetélés” szó nem szerepelhetett a vásznon, így arra cserélték ki, hogy Scarlettnek „balesete” volt.

9. Mikor még Barack Obama elnöksége elképzelhetetlen lett volna

A Mammyt alakító Hattie McDaniel volt az első afro-amerikai, akit Oscar-díjra jelöltek, sőt meg is kapta az elismerést. Ehhez képest a premieren nem vett részt, bőrszíne miatt ugyanis nem engedték be az atlantai filmszínházba.

A színésznőtől egyébként nem állt távol a szerep, hiszen karrierje során leggyakrabban ilyen karaktereket kellett megformálnia. Erről egy interjúban ironikusan így nyilatkozott: „Inkább keresek heti 700 dollárt azzal, hogy eljátszom, hogy házvezetőnő vagyok, mint hogy heti 7 dollárért dolgozzak igazi szolgálóként”.

10. Őszintén vagy nem?

Bár sok különbséget lehet találni a film és könyv között, egy ezek közül világhírűvé vált. Rhett Butler legendás utolsó mondata a moziban így hangzott: „Őszintén szólva drágám, köpök rá!” Ezzel szemben a könyvben csak annyi szerepel: „Drágám, köpök rá!”

Clark Gable verziója végül akkora karriert futott be, hogy az Amerikai Filmintézet 2005-ös szavazásán minden idők leghíresebb filmes idézetének választották.

Forrás:
giphy
Ajánlott cikkek