Egyéb kategória

3(0) tipp a műanyagmentes mindennapokért – Annyit tartsatok be, amennyit tudtok

Mi a baj az ártatlannak tűnő rágóval? Miért legyen nálatok mindig textilszatyor? Miért nem jó, ha egészségesnek és biztonságosnak gondolt eldobható betétet használunk? Ha egy ideje gondolkoztok azon, hogyan tehettek többet a bolygóért, és szeretnétek kevesebb műanyagszemetet termelni, akkor nektek szól ez a cikk.

vous - 2017.07.23.
3(0) tipp a műanyagmentes mindennapokért – Annyit tartsatok be, amennyit tudtok

„Nem attól leszel 'jó', elismerhető, ha elérsz idáig. Indulj el, törekedj arra, ami belefér az életedbe, időnként feszegesd kicsit a határaidat, de közben érezd is jól magad” – ezt vallja Kump Edina hulladékcsökkentési szakértő, aki a hulladékmentes életmód mellett kampányol évek óta. A júliusi műanyagmentes hónap miatt naponta egy műanyagmentes tippet ad a Facebook-oldalán.

Ezekből nem kell mindent betartani. Elég, ha egy-két ötletet beépítünk a mindennapjainkba.

1. Egyetek kevesebb rágógumit!

A fogmosást nem helyettesíti, csak műanyagot és szemetet termeltek vele. Végszükség esetén oké, de amúgy inkább legyen nálatok fogkefe és fogkrém. Ez utóbbiból nemrég kipróbáltuk a természetes verziót – kattintsatok ide a receptért.

Forrás:
Hulladékmentes.hu

2. Figyeljetek oda a bevásárlásra!

  • Válasszatok minél kevesebb műanyagba csomagolt terméket.
  • Ha már műanyag, akkor legyen szelektálható.
  • Ne hagyjátok, hogy zöldségesnél vagy a piacon kérdés nélkül zacskóbe tegyék a holmit, amit vásároltatok; vigyetek textilzsákokat.
  • Legyen mindig textilszatyor nálatok.
  • Vásároljatok csomagolásmentesen – tippeinket itt találjátok.
Szemét, piknik! – Így tervezzetek hulladékmentes kirándulást!

Még több cikk a témában

3. Használjatok mosható betétet és intimtölcsért az eldobható betétek helyett

Megosztó téma, mi is írtunk róla a VOUS-n, de Kump Edina érvei elég erősek.

„Az eldobható betétekkel is rengeteg soha le nem bomló szemetet termelünk. Műanyagból készülnek, klórozással fehérítik őket, továbbá a zselét amit tartalmaznak túlnyomórészt kőolajszármazékokból állítják elő. A betétekben található zselékristályoknak köszönhető, hogy a menstruációs vér nem folyik ki ezekből a betétekből.

Viszont ezekben jelentősen elszaporodhatnak a baktériumok, ennek köszönhető a kellemetlen szaguk is.

Ha valamit kötelezővé tehetnék jobbító szándékkal, akkor azok ezek az eszközök lennének, mert nem csak rengeteg szeméttől, valamint gyártási anyag- és energiaszükséglettől szabadítanának meg minket, hanem egyúttal egészségesebb, pénztárcabarátabb menstruációval is megajándékoznák az emberiséget.” – írja Facebook-oldalán, ahol további tippeket is találtok.

kump edina

Kump Edina

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Minőségi és dizájnos bútorok az otthonokba, bel- és kültérre
Otthon
Minőségi és dizájnos bútorok az otthonokba, bel- és kültérre
vous - 2024.03.28.
Otthonaink berendezése mindig egy izgalmas, ugyanakkor embert próbáló, jelentős költséggel járó feladat, amely meghatározó a stílus és a kényelem szempontjából, így körültekintést, megfontolást igényel.