Egyéb kategória

A legjobb dolog, ami az isteni sheavajjal történhet

Nemrég egyenesen Afrikából kaptam ajándékba egy tégellyel Afrika fekete aranyából, a sheavajból. Azóta folyamatosan kenegetem magam a jellegzetes illatú (engem fára emlékeztet) vajjal, amelytől egyre puhább a bőröm. Nemrég azonban olyan receptre bukkantam, amivel tovább turbózhatom a sheavaj hatását.

vous - 2017.07.11.
A legjobb dolog, ami az isteni sheavajjal történhet

A sheavaj a karitéfa, vagy más néven sheafa olajos gyümölcsének kivonata. A fa csak 10–15 éves kora után fordul termőre, innentől szüretelhető róla a sheadió, amelyet először meghámoznak, megszárítanak, majd összetörik vagy ledarálják. Az őrölt diót vízzel felengedve felfőzik, majd a felszínére feljött zsiradékot lefölözik és kihűtik.

Ha sheavajat vásároltok, mindig keressétek a finomítatlan, kezeletlen változatokat, mert ezek hatása lesz olyan, amelyről ódákat zengenek. Ha ezzel kenitek rendszeresen a bőrötöket, akkor az sima és puha lesz, ráadásul a bőr öngyógyító képességét is serkenti.

Ha ekcémátok vagy pikkelysömörötök van, akkor is alkalmazhatjátok. Gyulladáscsökkentő hatása miatt a csípésekre is kenhetitek. Állítólag 3–5 faktoros fényvédő hatása van. A terhességi csíkok megjelenésének csökkentésében is segít, és kisebb égési sérülésekre is nyugtató hatása van.

Na, és akkor a recept(ke), amit találtam.

Kókuszos testápoló sheavajjal

  • 1 rész kókuszolaj (természetesen ez is finomítatlan)
  • 1 rész sheavaj

Ha ezeket egy tégelybe teszitek, majd a tégelyt kirakjátok a napra, akkor a két összetevő összeolvad. Keverjétek vagy rázzátok össze, és máris kész a kókuszos testápoló. Igaz, ezt csak nyáron tudjátok megcsinálni, télen vízgőz fölött kell felolvasztani és összekeverni az összetevőket. Alig várom, hogy kipróbáljam!

600

Még több sheavaj

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.