Egyéb kategória

A grillszezon legmenőbb kiegészítője az ehető tányér – és egyéb alternatív étkészletek

Nem vagyok szent, számtalan alkalommal vásároltunk korábban nagy családi grillpartikhoz, születésnapokhoz eldobható műanyag vagy papírtányért. Ha a nyári grillezés nálatok is rendszeres hétvégi időtöltés, akkor érdemes a terítékre is gondolnotok, mert egy-egy ilyen esemény alatt elég nagy mennyiségű szemét keletkezik.

vous - 2017.07.10.
A grillszezon legmenőbb kiegészítője az ehető tányér – és egyéb alternatív étkészletek

Szerencsére ma már léteznek alternatív megoldások. Lehet, hogy egyik vagy másik teljesen evidens a számotokra, de ha tudtam ötleteket adni, és csak egy családnál változnak a szokások, akkor már megérte megírni ezt a cikket.

(Személyes tapasztalat: a változás nem megy egyik pillanatról a másikra egy családban. Hallottam olyanról, hogy valakit konkrétan hülyének néztek a családtagjai, nálunk leginkább a mindenki azt csinál, amit szeretne hozzáállás a jellemző, de higgyétek el. Ha valamit következetesen csináltok, és van a tarsolyotokban néhány érv is, amit kedves hangon fel tudtok sorakoztatni, akkor van esélyetek arra, hogy a családtagjaitokra is ragad valami a ti elhivatottságotokból.)

600

Júliusi kihívás: egy hónap műanyag nélkül

A VOUS-nál szeretjük a kihívásokat, szeretünk kipróbálni új dolgokat, szeretjük a határainkat feszegetni, eltérni a megszokottól. A legtöbb kihívást a szerkesztőségen belül hajtjuk végre, de most arra biztatunk, hogy velünk együtt csatlakozz valamihez. Július világszerte műanyagmentes hónap, ebben részt venni nemcsak a ti életeteket teheti jobbá, hanem a bolygónak is segít.

A részletekről ide kattintva olvashattok többet!

Az alternatívák tehát a következők:

Porcelántányér

Klasszik megoldás, nyilván azért kerüljük, mert kinek van kedve buli alatt / buli után mosogatni, hogy legyen tiszta tányér. Ráadásul nehezebb is, mint a műanyag. Törik is. Ellenben talán a legegyszerűbb megoldások egyike.

Újrapapírtányér

A papírtányér csak akkor környezettudatos megoldás, ha újrahasznosított papírból készül, ugyanis sok víz kell az előállításukhoz. Csökkenthető a környezeti terhelés, ha újrapapírból készült tányérokat vásároltok.

Lebomló tányér cukornádból

Tudtátok, hogy a cukornád gyártása során a cukor kivonásakor nagy mennyiségben marad vissza rostanyag? Egy darab cukornádszál feldolgozásakor 50 darab eldobható és biológiailag lebomló tál készíthető.

Tányér cukornádból

Tányér cukornádból
Forrás:
Ökotermékek.hu

Ehető tányér

Bizony, ma már ilyen is létezik: a búzakorpából készített tányérokat akár el is fogyaszthatjátok az étkezés végén. (Azért azon elgondolkoztam, milyen mártogatóst kell mellé csinálni, hogy kulináris élményt is nyújtson, ne csak a lelkiismeretemnek legyen jó, de még idén kipróbálom.)

Tortillalap tányérként

Ha szerettek kézzel enni, és a menü is olyan, akkor az ételt halmozhatjátok tortillalapokra is.

És az evőeszközök?

A fém evőeszközök nem törnek, a mosogatásukhoz kevesebb vízre van szükség, mint a tányéroknak, és ha nincsenek ezüstből, aggódni sem kell, hogy véletlenül lába kél valamelyiknek, szóval én továbbra is ezt javaslom elsősorban.

keretes kérdőjel

Hol vásárolhattok lebomló / ehető tányérokat?

Ajánlott cikkek