Egyéb kategória

Tavaszi bárányragu, ami olyan finom, hogy megszólal

A tavasz nemcsak a friss zöldségek ideje, hanem a zsenge bárányhúsé is, ami ilyenkor a legfinomabb, omlós, de még nem túlzottan karakteres. Nálunk kevésbé kedvelt, pedig sovány és egészséges fehérjeforrás, ha hozzájutunk, érdemes egy francia tavaszi ragut készíteni belőle, a navarint.

vous - 2017.05.16.
Tavaszi bárányragu, ami olyan finom, hogy megszólal

Franciaországban nagy hagyománya van tavasszal a zsenge bárányhússal és csupa tavaszi zöldségekkel készülő szaftos egytálételnek, az úgynevezett navarinnek (ejtsd: náváren). Egész évben készíthető persze, de ilyenkor a legfinomabb, édes új sárgarépával, zöldborsóval, újkrumplival és friss főzőhagymával vagy újhagymával, némi zöldfűszerrel.

parizs

„A párizsi nő nem csak egy legenda” – Franciaország egy ott élő magyar lány szemével

Stílusos nők, finom borok, művészetek. Terror, tüntetések, politika. Vegyes érzelmeket vált ki belőlem, ha ma Franciaországra gondolok, de talán sosem volt még aktuálisabb kérdés, hogy hogyan is élnek sajtevő barátaink. Folytatjuk sorozatunkat, ezúttal Franciaországot mutatjuk be nektek egy ott élő magyar lány szemével.

Ennek az ételnek két eredettörténete is van: az egyik szerint egy győztes tengeri csata utáni ünnepi fogás volt a bárány Navarin módra, amit 1827-ben nyert a francia-angol-orosz flotta a török-egyiptomi erőkkel szemben a görög Navarin város kikötőjénél. 

A legénységnek ünnepi ebédet rendelt De Rigny admirális, a remek fogást pedig a szakács a városról nevezte el.

A másik magyarázat szerint a navarin egy egyszerű vidéki étel, amit a tavasz adta alapanyagokból készítettek, és az egyik legfontosabb alapanyag, egy gömbölyű – és Franciaországban népszerű – répaféle, a navet után kapta a nevét.

Forrás:
Depositphotos

A cikk itt még nem ér véget, a folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!

Ajánlott cikkek