Egyéb kategória

„Voltak támadások, de most már elfogadták, hogy itt vagyok” – Berki Marcsi sminkmesterrel beszélgettem

Valahogy úgy alakult, hogy az elmúlt hetekben több olyan nővel készítettem interjút, akik időt és energiát nem spórolva építik az újrakezdett szakmai életüket, miközben a családot menedzselik, a gyereke(ke)t nevelik. A titkuk egyértelműen az a szenvedély, amely a hivatásukhoz fűzi őket. Berki Marcsi 20 évig sportoló volt, taekwondózott. A kislánya születése után azonban nem tért vissza a sportágához, hanem új szakmát választott: a lágy és finom mozdulatokra épülő sminkelést.

vous - 2017.03.18.
„Voltak támadások, de most már elfogadták, hogy itt vagyok” – Berki Marcsi sminkmesterrel beszélgettem

„Az én sportágamban, amelyben majdnem húsz évet töltöttem, a dinamika, a feszesebb mozdulatok jellemzők, a sminkelés viszont könnyű, lágy mozdulatokra épül. Sokat kellett gyakornolnom ahhoz, hogy a kemény mozdulatok után a csuklómat ki tudjam lazítani, és finoman tudjam forgatni az ecseteket. Na, ez nagyon nehéz volt” – meséli Marcsi, akivel egy budai cukrászdában találkozunk.

A stúdiójából érkezik, hogy az interjú után szaladjon hároméves kislányáért a bölcsibe. Utána sincs megállás, Lia örökmozgó, a bölcsiben van jógaórája, néptáncórája, tornaórája, bölcsi után játszóházból ki, játszóházba be, otthon is megy a játék, a mozgás.

Szeptembertől mehetne tornaelőkészítőbe (minicsoportba), ahol a tornasport alapjait már el tudná sajátítani. Hogy aztán tornász lesz-e, mint az apukája (Berki Krisztián olimpiai bajnok tornász – a szerk.), egyelőre nem tudni. Most csak az lenne a lényeg, hogy minél több sportággal megismerkedjen és rendszeresen sportoljon.

A sport nagyon sok mindenre megtanít az élet bármely területén: határozottságot, önbizalmat ad, egy bizonyos problémával szembeni felállást, türelmet, sorolhatnám még.

De nem feltétlenül erőltetnénk az élsportot, mert nagyon sok lemondással jár. Ahhoz kell egy biztos családi háttér, ami ezt tudja vinni és támogatni benne” – mondja Marcsi, aki viszont messzemenőkig támogatja sportoló párját, Lia mellett pedig majd minden napja éjfélkor ér véget.

Forrás:
Kerepeczki Anna

„Azokat a dolgokat, amiket én szeretnék megvalósítani, úgy kell megoldanom, hogy se a kislányom, se a párom ebből ne érezzenek semmit. Ha valamit szeretnék, akkor vagy éjfél után teszem, vagy reggel hét előtt. Most azt érzem, hogy nagyon fáradt vagyok, mert november óta szinte semmit nem aludtam, de

nagyon szeretem, amit csinálok, minden pillanat inspirál és feltölt energiával. Bármennyi időm van, azt a sminkeléssel töltöm.

Pedig már az eleje sem volt egyszerű. A kislány féléves volt, amikor Marcsi elkezdte a sminkesképzést, így a karrierváltó anyukákra jellemzően az idővel való zsonglőrködés a kezdetek kezdete óta jellemzi a szakmai életét.

Interjú Berki Mária sminkessel Berki Krisztián olimpiai bajnok tornász feleségével

Kövessétek a Berki Mia Professional Makeup Studiót!

Facebookon

Instagramon

„A sport mellett mindig is az életem része volt a sminkelés. Figyeltem az online felületeket, a katalógusokat lapozgatva mindig a sminkeknél álltam meg. Valahol mélyen ott motoszkált bennem, hogy ez lehetne az én világom” – idézi fel a kezdeteket. 2013-ban kezdett foglalkozni a szakmával, Fábián Éva volt a mestere. 2014-ben lett hivatásos sminkes, a smink világa teljesen beszippantotta.

Forrás:
Kerepeczki Anna

„Annyira érdekelt az újabb és újabb technika, hogy azon kaptam magam, hogy egyfolytában gondolkodom – éjszaka is. Színeken, formákon agyaltam, egyszerűen nem bírtam leállni. Akkor éreztem azt, hogy tovább kell mennem, különben meg fogok bolondulni” – meséli nevetve. Marcsi elkezdett továbbképzésekre járni, részt vett külföldi workshopokon és külföldről érkező mestersminkesek mesterképzésein.

A legnagyobbak között szívta magába, hogy ki milyen technikával dolgozik, melyek a legizgalmasabb trendek.

Ugyan a sportolást abbahagyta, a sportolómúltját nem tudta – és nem is akarta – megtagadni. Nagyon hirtelen jutott el addig – a szakmabeliek számára talán túl gyorsan is –, hogy elkezdjen versenyezni, 2016 szinte csak a tanulásról, a képzésekről és a versenyzésről szólt számára.

„Azt éreztem, hogy valami hiányzik, ezért elmentem felkészítésekre, aztán elkezdtem versenyezni.

A tavalyi évben négy versenyemet három aranyéremmel és egy különdíjjal zártam, ebből egy nemzetközi arany.

Illetve a Beauty Szakkiállításon a hetedik helyet értem el, aminek szintén nagyon örülök. A versenyzés és a díjak egyfajta visszaigazolás a magam számára is, hogy jó úton vagyok. Illetve azt is bizonyítja, hogy amit elkészítek, az hiteles, szakmai szemmel is szép, tiszta munka.”

Forrás:
Kerepeczki Anna

A „tiszta” szót többször olvastam a Facebook-oldalán is, ahol a tanulói munkáit is bemutatja. Mert ha még nem írtam volna, Marcsi már oktat is. Amikor elvégezte a sminkesképzést, döntenie kellett, milyen irányba indul tovább, mert a sminkesszakma is szerteágazó, de igazán profi csak akkor lehet valaki, ha egy irányban nagyon otthon van.

Belül éreznünk kell, mi az az irány, ami fekszik, mi az, ami inspirál, és nekem ez az oktatás volt.

Szeretem a tudásomat továbbadni. Illetve a versenyzés, azért, mert szeretem a kihívásokat, ráadásul a versenyzés során kifejlődnek a precizitások, gyors és pontos lesz a munka.”

A workshopjain, képzésein – már az alapképzésein is – a legmagasabb szintre törekszik, fontos számára, hogy a tanulói tisztán dolgozzanak, ne szúrjon szemet a szakmabelieknek egyetlen éles vonal sem a sminkben, amelynek pont satírosnak kellene lenni. Miért ez a maximalizmus? Erre is megvan a magyarázata: „Ha valaki csak hobbiként végzi el a szakmát, és netalántán öt év múlva találja ki, hogy ő mégiscsak sminkes szeretne lenni, akkor is hitelesnek kell lennie.”

Forrás:
Berki Mia Makeup Academy

Marcsi egyébként nemcsak kezdőknek, hanem végzett sminkeseknek is tart workshopot, ugyanis nemrég rátalált egy technikára, amelyet nagyon kevés külföldi mesternél látott viszont, itthon pedig ő az, aki tökélyre fejlesztette.

„Szaténfényeket, illetve pigmenteket alakítok tintatechnikává. A pigmenteket kikeverem egy bizonyos anyaggal, ezáltal a szaténfény és a csillogás közötti, egyfajta alkalmi színátmenetet tudok elérni a sminkekben, ami gyönyörű. Amire még törekszem, hogy bármilyen sminket készítek, az vízálló technikára épüljön, tehát ha kell, akár 24 óráig is tartson.”

smink

Sminktanácsadás

Amikor Dettinél voltam sminktanácsadáson, szóba került, hogy a hozzá járó nők többsége nem használ pirosítót és korrektort. Marcsival is beszélgettem erről, szerinte a nők többsége nem mer színekkel próbálkozni, a satírozási technikákkal is akadnak nehézségek, de az alap kontúrozási technikákat sokan utánozzák – anélkül, hogy figyelembe vennék a saját arcuk tulajdonságait.

„Az Instagramon és a Facebookon mindenki ugyanúgy kerekíti, ugyanúgy húzza a kontúrvonalakat, de mi van akkor, ha valakinek eleve kicsi a homloka? A kontúrozás után még kisebb lesz a homloka és még jobban eltorzítja az arcformáját.”

Ha hiszitek, ha nem, ez három év szakmai története volt. Én csodálkozva hallgattam Marcsit, de sokan vannak, akik a csodálat helyett valami egészen mást éreztek. Ma már sok sminkes dolgozik Magyarországon, nagy a konkurencia, sokaknak szúr szemet egy ilyen gyönyörűen ívelő pálya.

Nekem hirtelen jött minden, nagyon hamar kellett helytállnom. Voltak nyilván támadások, hogy ilyen fiatalon, ilyen kicsi idő után hogy tarthatok itt.

Emiatt próbáltam folyamatosan bizonyítani kifele is. És folyamatosan gyakoroltam, mindig. Amikor a gyerkőcömmel volt otthon kétórányi szabadidőm, akkor fogtam és elkezdtem a kezén rajzolni, hogy őt egy kicsit lefoglaljam, de közben legalább gyakorolhatom a finom technikákat.

Forrás:
Berki Mia Makeup Academy

Nagyon sokat belefektettem ebbe anyagilag is, folyamatosan töltöm fel a munkáimat, hogy lássák az egyediségemet, a stílusomat, hogy lássák, hogyan fejlődöm. Úgy érzem, hogy most már elfogadták, hogy itt vagyok.

Én pedig örülök, mert végre a helyemen vagyok. És elég sok tervem van idén is, még tartogat meglepetéseket 2017.

Interjú Berki Mária sminkessel Berki Krisztián olimpiai bajnok tornász feleségével

Menyasszonyi smink 2017

„Ha visszagondolok a 2016-os évre, azt kell mondjam, a menyasszonyaim nagyon bevállalósak voltak. Ez valószínűleg azért is van, mert a referenciamunkáim alapján azt látják, hogy én a klasszikus sminkbe is próbálok valami színt vinni.

Ha megfigyeljük a trendeket, akkor jól látszik, hogy ma már nincsen egy bizonyos irányvonal. Minden mindennel keverhető. Szerintem lehetnek bevállalósabbak a menyasszonyok is. Nálam egyre nagyobb a hangsúly a fényességen, a szaténfényeken a matt és natúr helyett. A tekintet nagyon üde lesz ezektől a fémesen csillogó színektől.

Ezenkívül a mályva, az arany, a barna és a nude árnyalatai sokszor megjelennek a sminkjeimben, de a rozé arany, a lomb- és fűzöld is kiemelt idén.”

Ajánlott cikkek