Egyéb kategória

Az időpont, ami után már ne igyatok napközben kávét – ha szeretnétek aludni

A kávéval általában a reggeleket indítjuk, de sokszor a nap kellős közepén is elnyom minket a fáradtság, és ilyenkor automatikusan a koffeinhez nyúlunk. Csakhogy van egy időpont, ami után már nem lenne szabad ilyet inni; legalábbis akkor, ha nyugodtan akartok aludni.

vous - 2017.03.17.
Az időpont, ami után már ne igyatok napközben kávét – ha szeretnétek aludni

Az emberek többsége szereti a kávét; van, aki az íze miatt, mások inkább a koffeinért, de ez a lényegen nem változtat. Sokan ugyanis nemcsak reggelente, hanem bizony a nap folyamán akár többször is kisétálnak a konyhába, hogy beindítsák a kávégépet, pláne, amikor beüt a tavaszi fáradtság időszaka.

no-kave-tea-bogre

„Kávé 500-ért, ami felszántja a nyálkahártyát” – Ti vajon álmotokból felébresztve is ráismernétek a kedvenc kávétokra?

Reggel legtöbben kávéval indítjuk a napot, aztán még ledöntünk belőle újabb adagokat a túlélés érdekében. Van, aki készít egy finom lattét a munkahelyén, és van, aki leszalad az irodából a törzshelyére, hogy beszerezze a számára legfinomabb tejes csodát. Sokan ragaszkodnak a szokásos helyükhöz és megszokott kávéjukhoz, de vajon egy vakteszten felismernék a jól megszokott ízeket? Mojzi utánajárt, és kiderült, mit tapasztalt!

De vajon mi az az utolsó időpont napközben, amikor még lehet inni kávét anélkül, hogy az már az éjszakára is kihasson? Ha arra tippeltetek volna, hogy lefekvés előtt kábé 3 órával, akkor el kell hogy keserítselek titeket. Valójában, ha lefekvés előtt HAT ÓRÁVAL isztok koffeint, máris nem lesz olyan nyugodt a pihenés. Egy felmérés során derült ez ki, mert bár az emberek állították, hogy nem éreztek semmilyen negatív hatást, amikor délután 2-kor ittak kávét, az alvásukat figyelő monitorok egészen mást mutattak.

Szóval a hozzáértők azt javasolják, hogy mostantól olyan délután 2 körül húzzátok meg a határt, és bírjátok ki kávé nélkül. Cserébe máris kipihentebbek lesztek holnap. Persze azért ez lényegében emberfüggő, hiszen mindenki egy kicsit más (és senki sem ugyanakkor fekszik le), de az átlag valahol itt húzódik meg. Egyébként meg az igazság: a koffein 50%-a a kávézás utáni 5 órában távozik a szervezetetekből, a többihez pedig akár másfél nap is szükséges lehet, míg teljesen eltűnik.

Hiába, ettől még úgy szeretjük a kávét! <3

Ajánlott cikkek