Egyéb kategória

Valós para vagy felfújt ügy? Ezt kell tudnotok a koffeinmérgezésről

Azt mondják, jóból is megárt a sok, és ha valamire, ez a koffeinre különösen igaz. A legtöbben előszeretettel indítják a napot egy jó kávéval vagy teával - de sokan nem állnak meg egynél, és akár napi öt-hat, vagy még több csésze forró italt is magukba döntenek. A koffein veszélyességéről persze megoszlanak a vélemények, pedig a koffeinmérgezés létező jelenség - most összegyűjtöttünk róla mindent, amit tudni kell.

vous - 2017.10.01.
Valós para vagy felfújt ügy? Ezt kell tudnotok a koffeinmérgezésről

A koffein pozitív hatásait mindenki ismeri:

  • élénkít,
  • csökkenti a fáradtságérzetet,
  • növeli az agyi aktivitást,
  • serkenti a bélműködést illetve az emésztést,
  • javítja a kognitív képességeket.

Hatására emelkedik a pulzus és a légzésszám, elernyednek a simaizmok, és a közérzetre is pozitív hatással van. Egyes kutatások szerint a kávé rendszeres fogyasztása csökkenti a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, antioxidáns tartalma pedig megvédi a sejteket a szabadgyökök káros hatásaitól.

A pozitívumokat előszeretettel emlegetik, de a "jóból is megárt a sok" elve itt is életbe lép: túlfogyasztás esetén komoly kockázatokkal számolhatunk.

Mikortól veszélyes?

Egy átlagos presszókávéban 100 mg koffein található. 

Napi 400 mg koffein – azaz 4 presszókávé – fogyasztása még teljesen biztonságosnak tekinthető, ha azonban a napi koffein adag meghaladja a 600 mg fölötti mennyiséget – azaz a 6 presszókávét -, túlfogyasztásról beszélhetünk.

no-kave-tea-bogre

Egyes italok koffeintartalma

  • Presszó kávé: 50-180 mg/100 ml
  • Hosszú kávé: 40-80 mg/100 ml
  • Zöld tea: 25-40 mg/100 ml
  • Fekete tea: 40-70 mg/100 ml
  • Energiaital: 15-50 mg/100 ml
  • Kóla: 10 mg/100 ml

Ha a 6 csésze kávé elsőre soknak is tűnik, három dolog miatt érdemes odafigyelni a kontrollra:

  1. A koffein érzékenység egyénenként változó, így egyeseknél jóval kisebb mennyiség is a túlfogyasztás tüneteit produkálhatja
  2. Egyes energiaitalok esetében már mindössze egy palacknyi ital elfogyasztásakor 500 mg koffeint viszünk be a szervezetünkbe
  3. A kávén túl a tea, az energiaitalok, a kakaó, a csokoládé, a kóla és más szénsavas üditőitalok is tartalmaznak koffeint.

Forrás:
Depositphotos

Mit okoz?

A túlfogyasztás álmatlanságot, émelygést, hányingert, hasmenést, szédülést, gyakori vizelési ingert, súlyos esetben szívritmus- és légzési zavarokat is okozhat. DIY királynőnk, Mojzi egyszer már a saját bőrén is megtapasztalta, milyen érzés ez:

"Egy alkalommal elég sok kávét ittam rövid időn belül, majd egy kancsó zöldteával öblítettem le az egészet. Aztán amikor hazafele utaztam a villamoson, kezdtem rosszul lenni, és szinte elfogott a pánik, olyan hevesen vert a szívem… Képtelen voltam bármire, nem kaptam levegőt, majd kiugrott a szívem a helyéről, erős hányingerem volt, és konkrétan halálfélelem lett rajtam úrrá, annyira durva élmény volt az egész. Pár óra elteltével enyhült a helyzet, de ahhoz, hogy igazán rendbe jöjjek, szüksége volt a szervezetemnek egy teljes nap pihenésre."

Bele lehet halni?

Hivatalosan 1000 mg koffein már halálos adagnak számít, azonban valószínűsíthető, hogy előbb indulna be a túlfogyasztás következtében a reflexszerű hányás, mint ahogy a halálos mennyiségű koffein fel tudna szívódni.

Forrás:
Depositphotos

Ha már megtörtént a baj…

Ha úgy érzitek, a kelleténél jóval több koffeint fogyasztottatok, és a túlfogyasztás tüneteit vélitek felfedezni magatokon, mindenképp figyeljetek oda a fokozott folyadékbevitelre, mivel a kávé vízhajtó hatású. Ebben az esetben célszerű a napi szükséges folyadékbevitelen túl, 1,5-2 liter vizet is elfogyasztani rövid időn belül. 

Egyes szakértők a banán fogyasztását is javasolják, mivel a gyümölcsben lévő kálium és kálcium semlegesítheti a méregzés tüneteit – illetve a magas szénhidráttartalom segít szinten tartani a vércukorszintet, ezzel enyhítve a fejfájást. 

Súlyos esetben viszont mindenképp forduljatok orvoshoz!

Címkék: #kávé #koffein #para
Ajánlott cikkek