Egyéb kategória

Végre mi, nők is annyit kereshetünk, mint a férfiak – vagy mégsem?

Szeretjük azt hinni, hogy a világ egyenesen halad előre, és minden egyre csak jobb lesz: fejlődik a technológia, az orvostudomány, a szociális ellátások egyre több emberhez jutnak el, és talán egyszer végre kinőjük a szexizmust is. De sajnos a valóság ennél sokkal kiábrándítóbb.

vous - 2017.01.06.
Végre mi, nők is annyit kereshetünk, mint a férfiak – vagy mégsem?

A Reuters legújabb jelentése szerint van oka örömre a (brit) nőknek: a férfiak és nők közötti fizetésbeli különbség (az úgynevezett wage gap, amiről már én is írtam nektek korábban) 5%-ra csökkent az 1981 és 2000 között születettek körében. Ez azt jelenti, hogy átlagosan egy brit nő 5%-kal keres kevesebbet, mint egy brit férfi. Összehasonlításképpen: a baby boomereknél, azaz az 1946 és 1964 között született generációnál ez az érték 16% volt. Akkor most ünnepelhetünk, tényleg jobb hely lett a világ?

Forrás:
Depositphotos

Sajnos nem. Hiába a szembetűnő fejlődés, amint a nők elkezdenek harminchoz közelíteni, a fizetésbeli különbségek ismét hatalmasra nőnek. Tehát ahogy idősödnek és nagy valószínűséggel gyereket vállalnak az Y generáció nőtagjai, ugyanazzal találhatják szembe magukat, mint elődeik: történetesen 30%-os fizetésbeli különbséggel. Fejlődés ide vagy oda, a munkáltatók még mindig nem találták meg a megoldást a szülési szabadságukat töltő nőkkel kapcsolatban – pedig elvben már rengeteg megoldás született.

Ennek ellenére a tanulmány szerzője, Laura Gardiner bizakodó a jövőre tekintve:

Fontos, hogy ne tévesszük szem elől a pozitív változásokat. A generációk közötti fejlődés igencsak elismerésre méltó. (…) Sokat nyertünk ezzel.

Persze kihangsúlyozta, hogy van még min változtatni: elsősorban a részmunkaidős állások átalakításával, az munkahelyi előrelépés és a szakmai fejlődés támogatásával, valamint a gyermekfelügyeletek ingyenessé tételével. 

Segítség, elveszett a pénztárcám! - Ne pánikoljatok, cselekedjetek!

Beszéljünk a mumusról! Miért keresnek kevesebbet a nők, mint a férfiak?

Meglepő, de 2016-ban még mindig téma a nemek közötti béregyenlőtlenség, annak ellenére, hogy mára több lány választja a továbbtanulást, mint fiú. De akkor mégis miért nem keresnek ugyanannyit?

A cikk folytatásáért kattintsatok IDE!

Ajánlott cikkek