Otthon

Amit a nagyi sosem mondott el: puha tepertős pogácsa egyszerűen

Mindenkinek van néhány gyerekkori kedvence, ami már sosem lesz olyan finom, mint akkor, amikor a nagyink készítette. A receptet nem írta le és nem is mondta el, mi pedig csak keressük azt a felejthetetlen ízt, állagot, illatot... Most megleltünk egy ilyet: a tökéletes tepertős pogácsáét!

vous - 2021.12.22.
Amit a nagyi sosem mondott el: puha tepertős pogácsa egyszerűen

Kinek a vaníliás kifli, kinek az almás pite, másnak a zserbó vagy épp a krumplis lángos az, aminek a receptjét mindennél jobban keresi, és a legszívesebben visszarepülne az időben, hogy megkérdezhesse a nagymamáját, hogyan is készítette pontosan, no és persze jól meg is ölelgetné, ha lehetne ilyen csuda dolgot csinálni…

Az egyik ilyen felejthetetlen emlékű finomság a tepertős pogácsa, amit rétegekre lehetett szedni, egymás után elmajszolni a puha és lágy tésztát, mellé forró tea járt…

A tepertős – vagy épp töpörtyűs – pogácsa nehéz műfaj: vagy túl zsíros és töppedt, tömör, a sok zsiradéktól nem tud kellően megkelni, vagy nincs benne elég tepertőkrém, és csak olyan felfújt, töpörtyűvel épp csak megijesztett valami, ami hamar kiszárad, morzsálódik… Sok-sok próbálkozás után most megtaláltuk a tökéleteset, mégpedig egy nagymama segítségével!

nagymama

Egy nagymama tökéletes tanácsa arra az esetre, ha megcsalnak

„A tojás először törékeny volt, hiszen csak egy vékony héj védi. A forró víz hatására viszont a belseje megkeményedett. A kávé viszont teljesen máshogy reagált. Ahelyett, hogy megváltozott volna, ő változtatta meg a vizet.”

A cikk folytatása ITT jön!

A jó hír, hogy bár leveles és réteges, nem kell hajtogatni, ami a leveles tészták mumusa: elég a kinyújtott tésztát megkenni a tepertőkrémmel, majd feltekerni, mint a bejglit!

A másik jó hír, hogy bár kelt tésztáról van szó, nem kell felfuttatni az élesztőt, elég belemorzsolni a tésztába, de az fontos, hogy friss legyen az élesztő. 

A cikk itt még nem ér véget! A folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!

Forrás:
iStock
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon

4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
Otthon
4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
vous - 2022.11.28.
A folyamatosan dráguló ingatlanpiac bizonytalanságai miatt a bérlakások iránt évről-évre folyamatosan növekszik a kereslet, ezzel párhuzamosan a kiadó lakások száma is egyre nagyobb. A lakástulajdonosok számára ugyanis jól fizető, passzív jövedelemszerzési lehetőséget jelent, ráadásul minimális befektetéssel egy felújítás többszöröse jöhet vissza egy jó állapotú lakás bérleti díjából. A számos előny persze csak a jéghegy csúcsa.