Otthon

Amit a nagyi sosem mondott el: puha tepertős pogácsa egyszerűen

Mindenkinek van néhány gyerekkori kedvence, ami már sosem lesz olyan finom, mint akkor, amikor a nagyink készítette. A receptet nem írta le és nem is mondta el, mi pedig csak keressük azt a felejthetetlen ízt, állagot, illatot... Most megleltünk egy ilyet: a tökéletes tepertős pogácsáét!

vous - 2021.12.22.
Amit a nagyi sosem mondott el: puha tepertős pogácsa egyszerűen

Kinek a vaníliás kifli, kinek az almás pite, másnak a zserbó vagy épp a krumplis lángos az, aminek a receptjét mindennél jobban keresi, és a legszívesebben visszarepülne az időben, hogy megkérdezhesse a nagymamáját, hogyan is készítette pontosan, no és persze jól meg is ölelgetné, ha lehetne ilyen csuda dolgot csinálni…

Az egyik ilyen felejthetetlen emlékű finomság a tepertős pogácsa, amit rétegekre lehetett szedni, egymás után elmajszolni a puha és lágy tésztát, mellé forró tea járt…

A tepertős – vagy épp töpörtyűs – pogácsa nehéz műfaj: vagy túl zsíros és töppedt, tömör, a sok zsiradéktól nem tud kellően megkelni, vagy nincs benne elég tepertőkrém, és csak olyan felfújt, töpörtyűvel épp csak megijesztett valami, ami hamar kiszárad, morzsálódik… Sok-sok próbálkozás után most megtaláltuk a tökéleteset, mégpedig egy nagymama segítségével!

nagymama

Egy nagymama tökéletes tanácsa arra az esetre, ha megcsalnak

„A tojás először törékeny volt, hiszen csak egy vékony héj védi. A forró víz hatására viszont a belseje megkeményedett. A kávé viszont teljesen máshogy reagált. Ahelyett, hogy megváltozott volna, ő változtatta meg a vizet.”

A cikk folytatása ITT jön!

A jó hír, hogy bár leveles és réteges, nem kell hajtogatni, ami a leveles tészták mumusa: elég a kinyújtott tésztát megkenni a tepertőkrémmel, majd feltekerni, mint a bejglit!

A másik jó hír, hogy bár kelt tésztáról van szó, nem kell felfuttatni az élesztőt, elég belemorzsolni a tésztába, de az fontos, hogy friss legyen az élesztő. 

A cikk itt még nem ér véget! A folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!

Forrás:
iStock
Ajánlott cikkek