Undorító bűz árad a hűtőmből. Fenébe! Megint nem ettem meg elég gyorsan a cukkinit, amit vettem, és megrohadt a hűtő aljában. Fintorogva hajítom a kukába. Heikki Leis művész viszont másképp tett. Addig érlelt különböző zöldségeket, amíg vastag penészréteg nem borította azokat, majd fényképezőt ragadott. Hogy mi lett a vége? Gyönyörű fotók születtek. Ha kíváncsiak vagytok, hogy mégis hogyan lehetnek penészes zöldségek gyönyörűek, olvassatok tovább!
Szerintem nem én vagyok az egyetlen, akinek a hűtőjében szinte bármikor található valamilyen penészes zöldség vagy étel. Undorodva nyitom ki a hűtőajtót a büdösség forrását vadászva, és bosszankodom, amikor egy szétaszott, furcsa színekben pompázó zöldséget találok a hűtő aljában, amit sajnos nem ettem meg időben.
Van valaki, aki nemcsak undorral néz ezekre a „túlérett” zöldségekre, hanem a gyönyörűséget látja bennünk. Egy észt művész, Heikki Leis meglátta a penész szépségét, és készített egy fotósorozatot a rothadó zöldségekről Afterlife, azaz Az élet után címmel. A már a címadásában is különleges fotósorozat műtermi körülmények között készült, makró lencsével fényképezve, hogy egészen közelről megcsodálhassuk a különböző penészfajták terjedését a zöldségeken. Furcsamód valóban gyönyörű képek készültek az egyébként undorító dolgokról.
E-mailben kerestem fel Leist, hogy megkérdezzem, miért kezdett el rothadó zöldségeket fotózni.
Néhány főtt krumpli ihletett meg, amit túl sokáig hagytam a fazékban. Elkezdtek bomlani és penészedni. Közelebbről megvizsgálva a színek és a textúrák elég érdekesnek tűntek ahhoz, hogy megérje lencsevégre kapni őket
– válaszolta. Különféle zöldségekkel és gyümölcsökkel kísérletezett, volt, amit 2-3 hónapig érlelt lefedve, hogy ne száradjon ki, és elérje, amit szeretne: vastag és különleges penészréteget.
Azt hiszem, Leis fotóin nemcsak a penész különböző fajtáit láthatjuk – némelyikkel szerencsére talán még nem is találkozhattunk –, hanem ezek az ételek már-már műalkotássá értek. Mindegyik fotó különleges, mintha egy miniatűr szürreális világ lenne, ezt a makró lencse és a megvilágítás még izgalmasabbá teszi.
Teljesen földöntúli hangulata van a képeknek.
Talán elképzelni se tudjuk, milyen bűzzel járt a fotózás, de azt hiszem, megérte! Elképesztő, hogy a képeken szereplő formációk valaha zöldségek voltak, a penész teljesen átvette az uralmat felettük. Hosszú percekig nézegetnetnénk a képeket, mindig találnánk rajtuk valami olyan részletet, amit még nem fedeztünk fel.
A sorozat további képeit Heikki Leis honlapján megnézhetitek.
A csúnyaságé a jövő? Kardashian-fenekű mandarinokkal és poliplábú répákkal mentjük meg a Földet
Persze a mi hűtőnkben/kamránkban nem találhatóak ennyire durva penészréteggel megáldott zöldségek, de van, hogy így is kidobásra kerül néhányuk. Feleslegesen. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület adatai szerint Magyarországon évente 400 ezer tonna, fogyasztásra alkalmas élelmiszert dobunk ki.
Eszter cikkében néhány élelmiszer-pazarlás elleni tippet olvashattok.