Egyéb kategória

Tesco kölesgolyót vettetek? Ne adjatok belőle gyerekeknek!

Magas atropin- és szkopolamintartalom miatt extrudált kölesgolyó termékeket vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A termékek fogyasztása elsősorban gyermekeknél jelenthet kockázatot.

vous - 2016.10.20.
Tesco kölesgolyót vettetek? Ne adjatok belőle gyerekeknek!

Az atropin és a szkopolamin a tropán alkaloidok csoportjába tartozó, mérgező hatású vegyületek. Az atropint gyógyászati célra is alkalmazzák. Jogszabályban meghatározott felső határértékük jelenleg csak kifejezetten csecsemők és kisgyermekek számára készült bizonyos élelmiszereknél van – írja közleményében a NÉBIH. A hivatal ezen határérték atlépése miatt vonja ki a forgalomból a Tesco két kölesgolyóját.

Forrás:
nebih.gov.hu

Amennyiben van nálatok ilyen otthon, nagyon vigyázzatok arra hogy gyerek ne kapjon belőle, ha ez mégis megtörténik, a tünetek (szájszárazság, pupillatágulás) azonnal jelentkeznek, amikkel orvoshoz kell fordulni. Szerencsére a termékek elfogyasztásának hosszú távú egészségkárosító hatása azonban nincs.

A forgalomból két kivont termék:

  • Tesco Organic Gluténmentes, extrudált bio kölesgolyó, földimogyorós ízesítésű, ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból Gyártó: I love Bio Kft., 2451 Ercsi, Ipari Park, Biopont u. Kiszerelése: 75 g Minőség-megőrzési ideje/tételazonosítója: 18.01.2017. / L 16-0899
  • Tesco Organic Enyhén sózott, gluténmentes, extrudált kölesgolyó ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból Gyártó: I love Bio Kft., 2451 Ercsi, Ipari Park, Biopont u. Kiszerelése: 150 g Minőség-megőrzési ideje/tételazonosítója: 09.11.2016. / L 16-0874
Ajánlott cikkek