Egyéb kategória

Ez a legjobb módja annak, hogy jóban maradjatok az expasitokkal

Egyszer mindenkinél elérkezik az a pont, mikor döntenie kell: jóban szeretne (és tud) maradni az exével, vagy inkább minden kapcsolatot megszakít vele? Sokak szerint utóbbi gyakorlatilag nem lehetséges, míg mások úgy vélik, felesleges minden kapcsolatot megszakítani a múltatok egyik darabkájával. De mit mond erről a tudomány?

vous - 2016.10.10.
Ez a legjobb módja annak, hogy jóban maradjatok az expasitokkal

Sokan jóban maradnak az exükkel szakítás után – legalábbis egy személyes kapcsolatokról szóló tanulmány ezt állítja. De ennek mégis mi lehet az oka? A kutatók szerint az, hogy meg akarjuk tartani az exünket egy afféle B tervnek arra az esetre, ha nem találnánk nála jobbat – írja a Hello Giggles. Igen, a legtöbb ember akkor sem akar teljesen elszakadni az exétől, ha már új kapcsolata van, mert jó, ha van egy ember tartalékban. Hát, bármennyire is szomorúan hangzik, a tudomány ezt állítja. Sőt, azt is megvizsgálták, milyen hatással van az új kapcsolatra az, ha az exetekkel kommunikáltok.

A kutatás első köre

A vizsgálatban 260 ember vett részt, akiknek a felmérés előtt már legalább egy hónapja tartott új párkapcsolatuk. A másik közös pedig az volt bennük, hogy a mostani kapcsolatuk előtt szintén volt egy legalább három hónapig tartó kapcsolatuk.

A résztvevők nagyjából 40%-a tartotta a kapcsolatot az exével. Ez pedig látszott azon, hogy ők voltak azok, akik nem voltak annyira elkötelezettek jelenlegi partnerük felé, így valószínűleg még romantikus szálak fűzik őket az exeikhez.

Objektum doboz

A kutatás második köre

A második körben azt vizsgálták, milyen gyakran kommunikál valaki az exével, és miért. Mert azért lássuk be, az más, ha véletlenül összefut vele egy buliban, mint az, ha üzenetekben érdeklődik afelől, hogy mi újság vele. Így nem meglepő, hogy azok, akik üzeneteket váltottak az exükkel, vagy telefonon tartották velük a kapcsolatot, azoknak ez rossz hatással volt a jelenlegi kapcsolatára. 

Objektum doboz

De akkor mi a megoldás? Szakítsunk meg minden kapcsolatot az exünkkel, ha jót akarunk magunknak?

Az egyik szakértő, Lindsay Chrisler szerint nem kell. Bonyolult ugyan, de lehetséges az, hogy az exetekkel is jóban maradjatok, és közben az új kapcsolatotok is jól működjön, csupán egy kérdést kell hozzá átgondolnotok: a kapcsolatotok még mindig jó, támogatjátok egymást, de már nem gondoltok „úgy” a másikra? Ha a válasz igen, akkor a kapcsolatotokkal nem ártotok sem magatoknak, sem az új kapcsolatotoknak, ha viszont egy kicsit is elgondolkoztatok, vagy ha a partnereteknél ez nincs így, akkor érdemes inkább elegednetek…

Objektum doboz

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!