Kinek mi jut eszébe Belgiumról? Van, akinek a sör, másnak a csokoládé, nekünk pedig a gofri. Az igazi gofri, a legjobb street food, ami valaha is létezett. Fekete csokival vagy étcsokoládés habbal pedig egyenesen mennyei.
Gofri persze sokféle van, még Belgiumban is, és nemcsak azért, mert gaufre, wafel és Waffel néven nevezik, ezt csak a flamand és vallon elnevezések különbözőségeknek köszönhetjük, hanem mert a tészta, a forma, az ízesítés is különbözik. Nem csoda, hiszen a gofri története nagyon régre nyúlik vissza: volt ideje módosulni, sokféle irányba alakulni, fejlődni.
Egy kis gofritörténelem
A feljegyzések szerint már a 10. században készítettek gofrit, vagyis annak elődjét, mindenesetre két forró vaslap között sütötték meg a tésztát. Lehet, hogy akkor még nem volt rácsos, de ifj. Pieter Brueghel festménye, a Farsang és a Böjt csatája bizonyítja, hogy a 16. században már igenis rácsos volt, és hogy nemcsak otthon készítették, hanem utcai árusok is sütötték, elsősorban vallási ünnepekkor, így nyugodtan mondhatjuk, hogy az egyik legrégebbi street food.
A tuti trükk: így varázsoljátok tisztává a gofrisütőt!
„Ugye nem csak én gyűlölöm takarítani a gofrisütőt? Ugye!? Ha van olyan gép, ami jól néz ki újonnan, majd első használat után úgy néz ki, mint egy 15 éve folyamatosan használatban lévő valami, az a gofrisütő. Egyszerűen képtelenség megtisztítani tisztességesen, és emiatt nem is szeretem nagyon használni. Azaz nem szerettem. Eddig.”
Andi most elárulja nektek, hogyan lehet könnyen és gyorsan megtisztítani a gofrisütőt. A cikkért kattintsatok a linkre!
Ebben az időben már kelt tésztából készítették, édesebb kenyértésztából, amit tovább ízesítettek fűszerekkel, a sütőporos, ma leginkább ismert és elterjedt változat pedig egészen új keletű. Belgiumban ma a két legnépszerűbb gofri a brüsszeli téglalap formájú, könnyebb, ropogósabb, nálunk is népszerű sütőporos változat, és a liege-i kelt tésztás, élesztős gofri.
A cikk itt még nem ér véget! A folytatásért és a gofrireceptért kattintsatok a Cookta oldalára!