Egyéb kategória

Ez történne a testetekkel, ha soha többet nem kelnétek fel az ágyból!

Az életünk egyharmadát alvással töltjük (vagy kellene hogy töltsük), de mi történne a testünkkel, ha egyik reggel ahelyett, hogy felkelnénk, örökre ágyban maradnánk? Biztos ti is eljátszottatok már a gondolattal valahol az ébresztőóra lenyomása és a felkelés között, hogy mi lenne, ha ma egyáltalán fel sem kelnétek, de higgyétek el, nagyobb árat fizetnétek érte, mint elsőre hinnétek!   

vous - 2016.08.23.
Ez történne a testetekkel, ha soha többet nem kelnétek fel az ágyból!

Ha kellett már valaha kórházban feküdnötök huzamosabb ideig, akkor ismeritek a dörgést. Először mind fel vagyunk dobva a semmittevés és pihenés gondolatától, aztán nem is olyan sokára elérkezik az idő, amikor unni kezdjük. Megunjuk azt a két-három tevékenységet, amit így végezhetünk, nem beszélve arról, hogy idővel a fekvés is kényelmetlenné válik. A végén pedig már csak szabadulni szeretnénk, és még olyan gondolatok is megfordulnak a fejünkben, hogy szívesen visszamennénk dolgozni. 

De ha egyszer úgy döntenétek, hogy soha többet nem keltek fel az ágyból, nem csak unalom várna rátok. Egy tudományos videocsatorna, a Noggin készített a témában egy kisfilmet, melyben a legkorszerűbb tudományos kutatások eredményeit használta fel, köztük a NASA-ét is, ami fizetett a kísérleti alanyoknak az ágyban maradásért cserébe, hogy modellezze a szomorú igazságot a túlzott lustálkodásról. Íme a videó: 

Objektum doboz

Az ágyban maradás első kellemetlen, de ismert hatása a fekély. Mint ahogy az a fekvőbetegeknél is gyakran előfordul, a nyomás egyszerűen túl erőssé válik a testünk azon területein, amik az ággyal érintkeznek, ezek mentén pedig sebek alakulnak ki. A véráramlás ezeken a területeken lelassul, ezért véraláfutások is keletkezhetnek, jellemzően a vállnál, csípőnél és a farokcsontnál.

Az izmok is megszenvedik a folyamatos fekvést: azok az izmok, amiket fekvő helyzetben nem használunk, 10-15%-ot veszítenek az erősségükből hetente, tehát a testünk sokkal gyorsabban válna teljességgel erőtlenné, mint ahogy azt gondolnánk! Természetesen az állóképességünk is rohamosan csökkenne: gondoljatok csak arra, milyen nehéz hosszú idő után elmenni az első futásra, ezt pedig szorozzátok meg százzal!

A szervezet is teljesen belekavarodna ebbe a furcsa, félálomszerű állapotba: az izmokon kívül a csontok is veszítenének a súlyukból, a pihenő állapotban levő szívverés felgyorsulna, a vérnyomásotok pedig az alsó határt súrolná.

Éppen ezért tornáznak rendszeresen a bevetésen lévő űrhajósok, hiszen a gravitáció nélküli élet olyan, mintha ők is hónapokat töltenének ágyban.

Szóval, csajok, tudom, hogy vonzónak hangzik napokig ágyban feküdni, de valójában sokkal egészségtelenebb, mint egy átlagos nap a munkahelyen. 

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!