Egyéb kategória

Balkezesek vagytok? Ilyen hatással van az egészségetekre!

Balkezesnek lenni nem könnyű dolog. Sok mindent csinálunk keresztben, és soha, de soha nem tudunk úgy leírni valamit, hogy utána ne mázoljuk szét rögtön a mancsunkkal. Most azonban kiderült, hogy a balkezesség nemcsak a mindennapi rutint és az apró szokásokat befolyásolja, hanem az egészségünket is! Tessék?!

vous - 2016.08.11.
Balkezesek vagytok? Ilyen hatással van az egészségetekre!

1. Különbözhet a vizuális befogadásotok

Ha két tárgyat figyelünk meg egymás mellett, a legtöbb ember hajlamos a jobb oldalit preferálni a bal oldali helyett. A balkezes emberek azonban ösztönösen a bal oldalit választják, annak ellenére, hogy a nyelvünk, kultúránk és igazából mindenünk az ellenkezőjét erősíti bennünk (gondoljatok bele, hiszen a jobb kéz a JOBB, ugyebár). Ez egybként az élet más területein is igaz: lehet, hogy nektek egy kiállításon is a bal oldali kép fog jobban tetszeni. Most, hogy belegondolok, máris jobban értem, hogy balkezesként miért választom mindig a bal oldalit, ha valaki az orrom alá dugja két markát, hogy válasszak.

2. Több negatív érzelmet tapasztalhattok   

Egy 2007-es skót kutatás szerint egy ijesztő horrorfilm után a balkezesek hajlamosak voltak poszttraumás stressz jeleit mutatni, míg a jobbkezes nézőknek nem volt különösebb gondjuk a film feldolgozásával. Egy másik tanulmány pedig kimutatta, hogy a balkezesek többször tapasztalnak negatív érzelmeket, ennek oka pedig az agyműködésünkben keresendő, a balkezesek ugyanis gyakran csak egy kis késéssel képesek feldogozni a félelmet vagy a haragot.

Forrás:
Pexels

3. Hajlamosabbak lehettek az alvászavarokra    

Nálam ez telibe talált, ugyanis négy évig voltam inszomniás, de soha nem gondoltam volna, hogy ennek bármi köze lehet ahhoz, hogy balkezes vagyok. Egy tanulmány szerint azonban elsősorban a periodikus végtagmozgás nevű alvászavar gyakoribb a balkezesek körében – írja a PureWow. Mint ahogy a nevéből is adódik, ez éjszakai végtagrángással jár, a zavarra pedig egyelőre még nincs gyógyszer.

4. Kevesebb eséllyel lesz ízületi gyulladásotok és fekélyetek!    

Hogy végre valami előnyünk is származzon a dologból, a jó hír az, hogy egy tanulmány szerint bizonyos betegségekre kevésbé vagyunk fogékonyak, ilyen például az ízületi gyulladás és a fekély is. Azt hiszem, mindenki nevében mondhatom: ezt nem bánjuk.

5. Jobb sportolók lehettek, mint a jobbkezesek

Ez pedig azon egyszerű oknál fogva van így, hogy a sportban az ellenfél szinte mindig arra számít, hogy ti is jobbkezesek vagytok. Mikor mégis balkezes játékossal kerülnek szembe, könnyen megzavarodnak és leblokkolnak, ugyanis egy jobbkezes számára sokkal nehezebb az ilyesmihez alkalmazkodni, ameddig mi világéletünkben a jobbkezeseket utánoztuk szinte mindenben.

Gondoltátok volna, hogy ennyi mindent befolyásol a balkezesség?  

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Szuperhősök a kertemben: Itt az ideje segíteni nekik!
Világ
Szuperhősök a kertemben: Itt az ideje segíteni nekik!
vous - 2023.03.11.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen fontos a méhek jelenléte a bolygónkon, hiszen ez az egyetlen rovar a világon, ami képes ételt előállítani az ember számára is, ami nem más, mint a jól ismert méz – írja Zsuzsanna, aki a VOUS vendégszerzői felhívására küldte be írását. A következő sorokban Pálfy Zsuzsanna cikkét olvashatjátok.

Otthon

Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
Otthon
Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
vous - 2023.03.16.
A vízhatlan matracvédő megóvja a baba és kisgyermek ágyának a matracát a nemkívánatos foltoktól. De mi a helyzet a nagy méretű ágyakkal? Sok esetben ugyanis együtt alszik a kicsi a szülőkkel vagy hajnalban, ha felébred, bemászik a szülői ágyba. Szerencsére nagy, 180x200 és 200x200 cm-es méretben is elérhető a matracvédő, így nem történik semmi probléma, ha nem ébred fel a gyermek arra, hogy pisilni kell. A szobatisztaságra való szoktatáskor ez előfordul, így jobb felkészülni rá és megelőzni a bajt.