Egyéb kategória

Zárjátok ki az életetekből a cukrot! – így pótoljátok egészségesen

Nyáron nemcsak a hőmérséklet, hanem a bevitt cukor mennyisége is az egekbe szökik. Minél több egészségtelen cukrot fogyasztotok el, annál nehezebben győzhetitek le a fertőzéseket, gombákat, valamint megnő az esély a cukorbetegségre is. Nem mellesleg pedig mindenki tudja, a cukor a fogyás egyik legnagyobb ellensége.

vous - 2016.07.14.
Zárjátok ki az életetekből a cukrot! – így pótoljátok egészségesen

A legtöbben képtelenek ellenállni a cukros dolgoknak, mert már a függői lettek. Ráadásul minden évszaknak megvan a szezonális kedvence, a hideg időszakban például szeretjük agyoncukrozni a teánkat, ilyenkor, a kánikulában pedig semmi másra nem vágyunk, csak egy gombóc cukorra, azaz fagyira

De mi lenne, ha most megfékeznénk az őrült cukorfogyasztást? Nem kell magatokat megfosztanotok semmitől, csupán néhány változtatást kell beiktatnotok a mindennapjaitokba.

Forrás:
Pixabay

1. Kezdjétek a napot meleg citromos vízzel

Ha meleg citromos vízzel indítjátok a napotokat, a vércukorszintetek nem fog megemelkedni, valamint ez az ital segíteni fogja az emésztéseteket is. Emellett jótékonyan hat az epeműködésre és a gyomorsav-termelésre. A citrom vízben oldódó rostot is tartalmaz (pektin), melynek köszönhetően kevésbé fogtok a cukrok, illetve a feldolgozott ételek után sóvárogni!

Akkor beszélhetünk feldolgozott ételekről, ha azok különböző fizikai és kémiai eljárások végeredményeként más jellegű étkek lesznek, mint amilyen a kiinduló alapanyag volt.

De tudjátok mit? Ha nekem nem hisztek, hallgassatok Takács Nórára:

Objektum doboz

2. L-glutamin, a jótékony étrendkiegészítő

Az L-glutamin azonnal oltja a cukor utáni sóvárgást, emellett támogatja a sebgyógyulást, a méregtelenítést, valamint erősíti a vázizmokat, lendületet is kölcsönöz a testnek. A készítményt válasszátok a nektek tetsző formában, akár porként, akár tablettaként.

3. Mostantól legyen a legjobb barátotok a fagyasztott gyümölcs

Ha nyár, akkor egyértelműen a gyümölcsökre és a hűsítő finomságokra gondolunk gasztronómia terén. Mi lenne, ha ötvöznétek ezt a kettőt? Próbáljátok ki például jegesen a bogyós gyümölcsöket, a kivit, az almát, vagy a szőlőt. A cukrok helyett ezek az egészséges változatok kielégítik az édesszájúak igényeit.

Forrás:
Pixabay

4. Egészítsétek ki a diétátokat spirulinával és chlorellával

Ha az üres kalóriás ételeket tápanyagdúsakra cserélitek, akkor a testetek kevesebb műkajára és cukorra vágyik majd. Próbáljátok ki ezt a 2 fehérjedús tápanyagot:

A spirulina egy természetes algafajta, mely olyan vitaminokat tartalmaz, mint:

 • B1
 • B2
 • B3
 • B6
 • B9
 • A
 • C
 • E

És van benne még pár ásványi anyag és nyomelem:

 • kálium
 • kalcium
 • réz
 • vas
 • magnézium
 • mangán
 • foszfor
 • szelén
 • nátrium
 • cink

A chlorella több mint 20 vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, jótékony magas vérnyomás, asztma és székrekedés esetén is.

Objektum doboz

5. Ismerkedjetek meg a sztíviával és a nyírfacukorral

Néha mielőtt egy termék a kosaratokba kerül, vessetek egy pillantást az összetevők listájára is. Azok, amelyeken azt látjátok, hogy alacsony/csökkentett zsírtartalom, kalória- vagy zsírmentes, a legtöbb esetben tele vannak cukorral. Ezért meg kell ismerkednetek közelebbről is olyan édesítőszerekkel, melyek az ízlelőbimbóitokat nyugtatják, de a szervezeteteket nem károsítják. Remek választás lehet például a sztívia (stevia) vagy a nyírfacukor (xylitol). Ez utóbbi egy természetes cukoralkohol, melynek ugyanolyan az édesítőereje, mint a cukornak, de a glikémiás indexe alacsonyabb. A sztíviának szintén nagyon alacsony a glikémiás indexe, és nem emeli meg a vércukorszinteteket, mint a sima cukor.

Az év egészében igyekezzetek minél kevesebb egészségtelen cukrot fogyasztani!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
Világ
Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
vous - 2023.05.23.
Mutasd meg, hogy neked mit jelent a BudaPart! Szívesen töltesz időt a BudaParton, itt élsz vagy épp itt dolgozol? Most itt a lehetőség, hogy megörökítsd kedvenc pillanatod vagy hangulatod! Május 22-én, hétfőn indul a „Nekem a BudaPart...!” fotópályázat, ahol három témában mutathatják be a városnegyedet a pályázók, a legizgalmasabb 50 fotóból pedig kültéri pop-up kiállítás készül, mely ingyenesen lesz látogatható a nyár folyamán.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.