A legtöbb nőt nem érdekli a rengeteg egészségügyi előny, ha a diétával nem tudnak fogyni. A Women’s Health szakértője arra próbálja megkeresni a választ, hogy egy-egy diétával hogyan érhetjük el, hogy minél látványosabb legyen a súlycsökkenés.
A mediterrán diétában nincsenek nagyon szigorú szabályok. Ahogyan kalóriaszámláló táblázatok és tiltólistás ételek sem. Ez a fajta diéta leginkább azt az 1960-as görögországi és olaszországi étrendet tükrözi, amikor a helyi emberek azzal dicsekedhettek, hogy nekik van a világon a legkevesebb krónikus betegségük, és olyan szerencséjük van, hogy a leghosszabb várható élettartammal rendelkeznek.
A kutatók megállapították, hogy a mediterrán étrendet követők leginkább gyümölcsöket, zöldségeket, babokat, diót, gabonákat és hüvelyeseket fogyasztottak. Természetesen nem hiányozhat a hal sem az étlapról, na meg persze a tengeri gyümölcsei sem. Az étkezésükhöz hozzátartoznak a gyógynövények, fűszerek, olívaolaj és egy kis szerény adagnyi baromfi is. Jelentősen csökkentették a vöröshús- és desszertbevitelt, ellenben a vörösbor (nagy szerencsénkre) mindig benne van a repertoárban. A feldolgozott élelmiszereket nem is ismerik. Ha ezt az étrendet követitek, akkor bizony a mediterrán diétát követitek.
És szerencsénkre a fogyásban is segít. Ám nemcsak a kilókat olvasztja le, hosszú távon is jót tesz, hiszen azok az alapanyagok, amiket bevisztek a szervezetetekbe, teljesen egészségesek. Ez a diéta nem arról szól, hogy egy mágikus ételt vagy italt fogyasztotok, egyszerűen arról van szó, hogy egészséges tápanyagokat esztek, kellő mennyiségben. Az ételek a legtermészetesebb állapotukban vannak, ezért minden ásványi anyagot és vitamint magukban hordoznak.
Íme a legjobb tippek a mediterrán diétát követőknek:
Valamennyi fogyókúrát nehéz betartani, de a mediterrán diétára egy szavunk sem lehet!