Test

A végére kipurcantok, de tuti erősek lesztek – mindent a saját testsúlyos edzésről

Valószínűleg sokan vagytok, akikkel gyerekkorukban nem sikerült kellőképpen megszerettetni a sportot, és emiatt a mai napig nem találtátok meg azt a mozgásformát, amit élvezettel és jókedvvel csináltok. Azt viszont mindenki belátja, hogy kifogásokkal nem kerülünk közelebb az egészséghez. Hiszen a csapból is az folyik, hogy az aktív életmód, a tiszta táplálkozás és a lelki egyensúly szentháromsága csak együtt működik igazán.
vous - 2016.03.26.
A végére kipurcantok, de tuti erősek lesztek – mindent a saját testsúlyos edzésről

Őszinte leszek hozzátok: annak ellenére, hogy foglalkozásomat tekintve viszonylag aktív életet élek, a sportot eddig nem sikerült beépítenem a hétköznapjaimba. Jógázgatok, nagy ritkán elmegyek kocogni, és néha kicsit átmozgatom magam, amikor éjszakába nyúlóan görnyedek a monitor előtt. Azonban rendszert, tudatosságot nem igazán sikerült kialakítanom annak érdekében, hogy erős, tónusos, energikus, tartósan egészséges testet tudhassak magaménak.

Kapin Boglárka

Edző, angol–kínai szakos tanár. Gyerekkora óta a mozgás szerelmese, számos sportágban kipróbálta magát, kísérletező kedve sosem lankad. A HIIT edzésen kívül nyáron a wakeboard, télen pedig a snowboard a legkedvesebb sportág számára. Hétvégente remek hangulatú szabadtéri edzéseket tart, amelyek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Bárki csatlakozhat, bármilyen edzettségi szinten. Látogassatok el Bogi blogjára!

Dóri barátnőm, aki szintén lelkes sportkedvelő, már tavaly óta próbál elcsalogatni Bogi szabadtéri edzéseire. Kora tavasztől késő őszig ugyanis minden esőmentes szombaton megtartják a csoportos saját testsúlyos köredzést, ami mindig szuper hangulatban telik. Úgy döntöttem, teszek egy próbát, vajon kibírok-e egy efféle intenzív tréninget, és tényleg mosolyogva fogom-e végigcsinálni.

Forrás:
Molnár Anikó

Forrás:
Molnár Anikó

Mivel cinkosom is van a lustaság bűntettében, aki nem más, mint a vőlegényem, ketten indultunk a megpróbáltatások helyszínére. Bogi az edzés előtt kikérdezett bennünket korábbi sérüléseinkről, életmódunkról, és röviden elmagyarázta a HIIT lényegét.

Mi is az a HIIT?

A HIIT (magas intenzitású intervallum tréning) az egyik leghatékonyabb edzésforma fogyáshoz, szálkásításhoz, erőnlét növeléséhez. Hatékonysága a rövid, intenzív gyakorlatok és a pihenőidők arányos váltakozásában rejlik. Fiziológiai vizsgálatok kimutatták ugyanis, hogy a szünetekkel tűzdelt terhelés hatékonyabb, sőt az izomzat regenerálódása is gyorsabbnak bizonyul – nem úgy, mint például egy aerob jellegű mozgásforma esetén. De mindez nem azt jelenti, hogy a HIIT könnyű!

Mint minden edzés, a HIIT is bemelegítéssel kezdődik. Bogi minden alkalommal új gyakorlatsorral készül és minden kritikus pontot átmozgat egy óra során. Párokra osztotta a társaságot az alapján, ki milyen edzettségi szinten áll. Négy állomáson mentünk végig az edzés során, amelyek elsőre egyszerűnek tűntek, a pihenőidőktől pedig pláne elbízza magát az ember!

Forrás:
Molnár Anikó

Forrás:
Molnár Anikó

Egy állomáson 8 percet töltöttünk, ahol 2-2 feladat volt. Mindkét feladat 4 perces volt, 40 másodperces gyakorlatokkal, 20 másodperces pihenőkkel.

Forrás:
Molnár Anikó

Forrás:
Molnár Anikó

Már a harmadik pihenő után úgy éreztük, hogy ezt nem fogjuk sokáig bírni, összevissza bénáztunk, de Bogi biztató szavai, a társaság fergeteges poénjai egy idő után feloldották bennünk a blokkokat.

Forrás:
Molnár Anikó

Forrás:
Molnár Anikó

Ha hibáztunk, Bogi azonnal ott termett, és korrigálta a mozdulatot a sérülések elkerülése végett.

Forrás:
Molnár Anikó

Forrás:
Molnár Anikó

Aztán észre sem vettük, és megszólalt Bogi telefonján az időzítő, és már nyújthattunk is.

Forrás:
Molnár Anikó

Forrás:
Molnár Anikó

Amit fontos megemlíteni, mert bizony ketten is beleestek egy hibába az edzőtársak közül: ez egy nagyon intenzív edzésforma, ezért ha nem viszünk be elegendő szénhidrátot és fehérjét a szervezetünkbe, sajnos rosszullét is felléphet a terhelés által bekövetkező vércukorszint-csökkenés miatt – ami egyébként mindenfajta edzésnél igaz, hívta fel a figyelmünket Bogi. Így érdemes egy palack gyümölcslével felszerelkezve indulni az edzésre.

Forrás:
Molnár Anikó

Forrás:
Molnár Anikó

Tehát igaz volt: nem könnyű, nem fájdalommentes, de annyira szuper volt a hangulat, hogy kedvet kaptunk a folytatásra. A friss levegő pedig a hab a tortán. Mi biztosan ott leszünk a következő edzésen is!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!