Egyéb kategória

Ételek, melyektől főzve sokkal egészségesebbek lesztek

Csodálatos dolog a kémia. Még ha nem is értem pontosan, mi történik, míg az étel a serpenyőbe kerül és átalakul, csodával adózom azoknak a folyamatoknak, amik molekuláris szinten végbemennek az ételekben. A testem pedig egyenesen hálás!
vous - 2016.03.03.
Ételek, melyektől főzve sokkal egészségesebbek lesztek

Gondoltátok volna, hogy éppen ezért nem mindegy, hogy egyes zöldségeket frissen vagy főzve esztek? Persze, finomak frissen is, és egészségesek, de főzve még egészségesebbek. Íme, 5 zöldség, amit inkább tartsatok tűz fölé, azt is elmagyarázom, miért.

Spenót

Vashiányosoknak kötelező beiktatniuk az étrendjükbe, és igaz, hogy a zöld turmixotokba téve isteni vitaminbomba, mégiscsak jobb, ha főzeléket csináltok belőle. Igaz, a vas- és magnézium-tartalma nem változik, de a kalcium megháromszorozódik benne, sőt, melegen sokkal jobban fel is szívódik mindhárom hasznos tápanyag.

Kelkáposzta

Forrás:
pixabay

Kétlem, hogy bárki enné nyersen, de ha mégis, inkább tegyen le erről a szokásáról. Tagadhatatlanul finomabb és zamatosabb puhán. Tele van rosttal, és hő hatására a koleszterin-csökkentő hatóanyagok sokkal gyorsabban felszívódnak.

Gomba

A gombát nem emészti meg könnyen a szervezetetek, ezért jobb, ha megfőzitek. Így jobban tudjátok fűszerezni is, roppanósabb lesz, valamint a hő az utolsó alattomos kis baktériumot is leszedi a gombáról, ami esetleg káros lehet rátok nézve. Jobb elővigyázatosnak lenni, nem? Persze ebben az esetben is csak olyan gombát egyetek, amiről biztosan tudjátok, hogy nem mérgező!

Sárgarépa

A gombához hasonlóan a nyers sárgarépát sem bontja le olyan könnyen a szervezetünk, így a könnyebb emésztés érdekében jobb, ha megfőzitek. Emellett persze megnövelitek a béta-karotin mennyiségét, ami sasszemekkel ajándékoz meg benneteket. Épp itt az ideje, hogy a levesekbe jó sok répát szórjatok! Bevallom, nekem ez az egyik kedvenc csemegém.

Paradicsom

Pedig én azt hittem, hogy a nyers, friss kerti paradicsomnál nincs egészségesebb dolog a világon, pedig de: ha megfőzitek. Hő hatására ugyanis 30%-kal megnő a rákellenes likopin mennyisége a paradicsomban. Ez egy jó ok arra, hogy nekiálljatok lecsót enni, nem?

Forrás:
pixabay

Szokjatok rá erre még idén!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Különleges szigetek Izland körül
Világ
Különleges szigetek Izland körül
vous - 2024.11.09.
Björk kétségtelenül Izland egyik ikonikus női alakja, aki világhírű énekesnőként és zeneszerzőként ismert. Az avantgárd popzene királynője nemcsak zenéjében, hanem megjelenésében és egész művészetében képviseli szülőföldje szellemiségét.

Otthon

Gyerekházakban és sátrakban játszani igazi kaland – és tanul is a gyermek
Otthon
Gyerekházakban és sátrakban játszani igazi kaland – és tanul is a gyermek
vous - 2024.12.06.
Szülőként arra törekszünk, hogy gyermekeink számára szórakoztató, érdekes és a különféle készségeket is fejlesztő játékokat biztosítsunk. A gyerekházak és sátrak tökéletes eszközei ennek, hiszen nemcsak a szórakozásban, de a kreativitás fejlesztésében is kiemelkedő szerepet játszanak. Ezekben a meghitt zugokban a gyerekek szabadon engedhetik a fantáziájukat, miközben biztonságos környezetben sajátíthatják el a társas kapcsolatok alapjait is. Cikkünkben körbejárjuk, hogyan fejleszthetik a gyerekek kreatív képességeiket, ha kalandos gyerekházakban vagy sátrakban játszanak.