Gondoltátok volna, hogy éppen ezért nem mindegy, hogy egyes zöldségeket frissen vagy főzve esztek? Persze, finomak frissen is, és egészségesek, de főzve még egészségesebbek. Íme, 5 zöldség, amit inkább tartsatok tűz fölé, azt is elmagyarázom, miért.
Spenót
Vashiányosoknak kötelező beiktatniuk az étrendjükbe, és igaz, hogy a zöld turmixotokba téve isteni vitaminbomba, mégiscsak jobb, ha főzeléket csináltok belőle. Igaz, a vas- és magnézium-tartalma nem változik, de a kalcium megháromszorozódik benne, sőt, melegen sokkal jobban fel is szívódik mindhárom hasznos tápanyag.
Kelkáposzta
Kétlem, hogy bárki enné nyersen, de ha mégis, inkább tegyen le erről a szokásáról. Tagadhatatlanul finomabb és zamatosabb puhán. Tele van rosttal, és hő hatására a koleszterin-csökkentő hatóanyagok sokkal gyorsabban felszívódnak.
Gomba
A gombát nem emészti meg könnyen a szervezetetek, ezért jobb, ha megfőzitek. Így jobban tudjátok fűszerezni is, roppanósabb lesz, valamint a hő az utolsó alattomos kis baktériumot is leszedi a gombáról, ami esetleg káros lehet rátok nézve. Jobb elővigyázatosnak lenni, nem? Persze ebben az esetben is csak olyan gombát egyetek, amiről biztosan tudjátok, hogy nem mérgező!
Sárgarépa
A gombához hasonlóan a nyers sárgarépát sem bontja le olyan könnyen a szervezetünk, így a könnyebb emésztés érdekében jobb, ha megfőzitek. Emellett persze megnövelitek a béta-karotin mennyiségét, ami sasszemekkel ajándékoz meg benneteket. Épp itt az ideje, hogy a levesekbe jó sok répát szórjatok! Bevallom, nekem ez az egyik kedvenc csemegém.
Paradicsom
Pedig én azt hittem, hogy a nyers, friss kerti paradicsomnál nincs egészségesebb dolog a világon, pedig de: ha megfőzitek. Hő hatására ugyanis 30%-kal megnő a rákellenes likopin mennyisége a paradicsomban. Ez egy jó ok arra, hogy nekiálljatok lecsót enni, nem?
Szokjatok rá erre még idén!