Nem, nem a hajatokon lévő korpára gondolok, hanem a búzakorpára, amiről pár hete még én se tudtam, hogy létezik, illetve de, csak azt hittem, azt az állatok ételeibe rakják. Nos, nem, pár kanálnyi korpa a joghurtotokba keverve igazi áldás lehet, ha tudatosan használjátok.
Írtam már nektek a növényi rostok szerepéről és fontosságáról, és bemutattam nektek a hajdinát is. A korpa is ugyanazt a szerepet tölti be az étrendetekben: segíti a salakanyagok kiürülését a szervezetetekből, és ezzel elősegíti a fogyást is.
Fogyasztása javasolt székrekedés, aranyér esetén is, csökkenti a vastagbélrák kockázatát, és mérsékli az epekőképződést is. Jó hatással van a szívműködésre, elősegíti a vérzsírcsökkenést, és kedvezően hat a vércukorszintre.
Mi az ideális mennyiség?
A korpát joghurtba, zabkásába keverve ehetitek. A napi egy evőkanálnyi korpa – aminek a harmada rost – fedezi a napi rostszükségletetek harmadát. Ám túlzásba ne vigyétek, mert a korpában lévő fitinsav gátolja a vas, a cink és a kalcium felszívódását. A napi egy kanálnyi korpa mellett másból pótoljátok a szervezetetek növényirost-szükségletét.
Még több hasznos tanácsot és finom, egészséges falatot a még idén cikkeinkben találtok!