Test

Kipróbáltam a lehetetlent: elárulom, mi történt a testemmel 3 nap léböjt után

Ha böjtről van szó, akkor csak kétfajta vélemény létezik: az egyik csoport azt gondolja, ez hülyeség, a másik pedig foggal-körömmel küzd érte, hogy márpedig ez jó és egészséges. De kinek van igaza? Lehet, hogy egyiküknek sem? Megpróbáltam választ kapni a kérdésekre.

vous - 2016.02.23.
Kipróbáltam a lehetetlent: elárulom, mi történt a testemmel 3 nap léböjt után

Az első két nap a tervezésről szólt

Egy hét húsmentesség után újabb VOUS-kihívásba vágtam bele, háromnapos léböjtre vetemedtem. Persze nem esztelenül vágtam bele: utánanéztem, mit és hogyan kell csinálni. Az első két nap csak a tervezésről és a rávezetésről szólt.

Vagyis elterveztem, mit és mikor fogok fogyasztani, illetve fokozatosan csökkentettem a napi ételadagjaimat. Aztán a harmadik napon belevágtam a lehetetlenbe: gyakorlatilag semmilyen szilárd dolgot nem vittem be a szervezetembe, csakis folyékony állagút.

A menüm leginkább gyümölcs- és zöldségturmixokból, ízesített vízből, teákból és frissen facsart levekből állt. Arról, hogy hogyan vészeltem át ezt a két napot, majd a későbbiekben ejtek szót. De nézzétek csak, többek között ilyen finomságokat is iszogattam:

Mit mond a szakértő?

Dobák Zita dietetikust és okleveles táplálkozástudományi szakembert kérdeztem ki a témával kapcsolatban. Mert bizony a különböző diétákhoz hasonlóan itt is vannak típushibák, melyekbe a legtöbb ember beleesik. Kíváncsi voltam, melyek ezek.

Dobák Zita dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember

„Fontos feladatom a dietetikai tanácsadás és prevenció, vagyis az egyénre szabott korszerű, kiegyensúlyozott táplálkozás megismertetése az egészségügyben és azon kívül a népesség széles rétegében. Legyen az egészséges gyermek, felnőtt vagy idős ember, ételallergiás, túlsúlyos, cukorbeteg vagy más, táplálkozással összefüggő betegségben szenvedő.”

A léböjt nem fogyókúra!

„A leggyakoribb probléma, amibe majdnem mindenki beleesik, az a böjtölés fogalmának téves értelmezése, miszerint a böjtölés megtisztítja a szervezetet és eltávolítja a méreganyagokat. Éppen ellenkezőleg, mivel a böjt a táplálék teljes vagy részleges elhagyásával jár, így a szervezetben olyan, az egészségre káros anyagcsere-folyamatok zajlanak, amelyek megterhelik a vesét” – mondja a szakértő.

„A legtöbben anyagcsere-fokozás céljából szeretnék elkezdeni a léböjtkúrát, hogy a fogyókúra még gyorsabban elindulhasson, de sajnos a jojóeffektus itt is közbeszól. Sőt, van, hogy a páciensre a kiindulási tömegéhez képest még nagyobb súly kúszik vissza.

Sok esetben nem készülnek fel a nem evés időszakára, és egyik napról a másikra kezdik el a méregtelenítést.

Alultápláltsághoz is vezethet

Ha valaki sűrűn hajt végre léböjtöt, annak súlyos következményei lehetnek. Dobák Zita elárulta, hogy gyakori alkalmazása alultápláltsághoz vezethet, vagy a már kialakult kóros tápláltsági állapotot tovább súlyosbíthatja.

Esetenként az is előfordulhat, hogy nem megfelelő körülmények miatt a léböjtkúrák hatástalanná válnak.

Egészségügyi problémával rendelkezők számára (pl. daganatos betegek, cukorbetegek, vesebetegségben szenvedők) pedig kifejezetten károsak a nagyon alacsony energiatartalmú léböjtkúrák” – tette hozzá a szakértő, aki megosztotta velem a legfontosabb alapszabályokat a léböjt ideje alatt.

A legfontosabb alapszabályok a léböjt ideje alatt:

Forrás:
Foodiesfeed, Pexels, Flickr/martinak, Németh Melinda
 • Egyeztessetek a kezelőorvosotokkal, dietetikusotokkal, mielőtt megkezdenétek a böjtöt!
 • Hangolódjatok rá a léböjtre és válasszatok ki egy olyan időszakot, amikor ki tudtok lépni a mindennapok nehézségei alól és nyugodt körülményeket tudtok magatok köré teremteni (mobiltelefon mellőzése, munkamentes időszak, friss levegő és pihentető környezet stb.)!

Gyerekek ne léböjtöljenek!

Arra is kíváncsi voltam, vajon mi a helyzet a gyerekekkel. Nekik szabad ilyen kúrát folytatniuk? A szakértő szerint a gyermekek esetében kifejezetten ártalmasnak ítélik a léböjtkúrákat. „A táplálékokat nagyon megszorító, tiltó gyógyböjtök gyermekek esetében fejlődés-, növekedésbeli elmaradáshoz, alultápláltsághoz és esetenként halálhoz vezethetnek” – mondta.

Abban is megerősített, hogy a léböjtre rá kell készülni, tervezést igényel a böjtölőtől. „Javasolt előre megtervezni a léböjt napját és fokozatosan csökkenteni a napi energiabevitelt körülbelül 2-3 nappal a böjtöt megelőzően. Utána pedig kellő gondot kell fordítani a mindennapi életbe való visszavezetésre.

Nehéz megmondani, hogy valójában mennyi az ideális időtartam, hiszen a kalóriamegvonással már egy nap alatt is fejfájás, szédülés, ingerlékenység, aluszékonyság, fokozott izzadás, dühkitörés és sírásra való hajlam jelentkezhet. Az agy működéséhez feltétlenül szükséges szénhidrát hiánya miatt agresszívekké válhatunk és csökken a koncentrációs képességünk” – tette hozzá Zita.

Kiderült számomra az is, hogy „általában a léböjtök alkalmával csak a zöldségleves leszűrt leve, zöldségfőzetek, gyógyteák, szénsavmentes víz a megengedett.”

Felejtsétek el a kávét!

Néha a fenti lista kiegészül még gyümölcslevekkel, kávés beöntésekkel. „A levesek közül fogyaszthatók a zöldséglevesek átszűrt formában, ugyanakkor a tejszínes krémlevesek, gyümölcslevesek nem ajánlottak. A teák közül mindenféle típus fogyasztható: gyógyteák, zöld teák, gyümölcsteák stb.

Kávé legtöbb esetben nem javasolt sem tejjel, sem üresen fogyasztva a léböjt ideje alatt.

Többféle kúratípus ismert:

 • Buchinger-Lützner-féle gyógyböjt
 • Mayr-kúra
 • Hildegard-böjt
 • Moermann-Breuss-kúra
 • Airola-féle léböjtkúra
 • Melius-kúra
 • Gerson-terápia
 • Kelley-Gonzalez-terápia

Ti tudtátok, hogy ennyiféle van?

Az intenzív sportot mellőzzétek!

Természetesen az is érdekelt, hogy lehet-e fogyni a léböjt ideje alatt. A válasz így hangzott: „Általában igen, fogyást tapasztalhatunk.

Viszont a léböjt végeztével ezek az elveszett kilók hamar visszakerülnek a testünkre. Nem ez a tartós fogyás titka.

A szakértő a rendszeres léböjtkúrát nem javasolja senki számára, mert „az anyagcsere-folyamatokat teljesen felborítja. A gyakori böjttel csak az elhízásra való hajlamot erősítjük, illetve a gyakori alkalmazása alultápláltsághoz vezethet.”

Már csak egy kérdésetek maradt nektek is, ugye? Mi a helyzet a sporttal és a mozgással?

„A csoportos böjt alkalmával előfordulnak kevésbé intenzív mozgásformák, például gyaloglás, túrázás, de ezeket általában nem javasoljuk a szigorú léböjt idejére” – válaszolta a dietetikus.

Mi történt velem a léböjt során?

Tudom, tudom, három nap nem a világ, de higgyétek el, éreztem változást, úgyhogy, mint ígértem, jöjjön a konklúzió:

 • A bőröm kitisztult és sokkal hidratáltabbnak érzem az amúgy is vízhiányos bőröm
 • Tisztábbnak és könnyebbnek érzem magam
 • Fogytam 3 kilót (ami persze, mint Zita is mondta, rögtön visszaugrott)
 • Gyengének éreztem magam és hisztisnek
 • Folyton álmos voltam (bár mindig az vagyok :D)

Hogy kipróbálnám-e mégegyszer? Biztos, hogy nem! Folyton csak a finomságokon járt az eszem. Ti kipróbálnátok?

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.