Egyéb kategória

Megmutatjuk, mire cseréljétek le az unalmas rizst

A hajdina, vagy más néven tatárka, pohánka, a keserűfűfélék családjába tartozik, bár a hétköznapokban a legtöbben a gabonafélékhez sorolják, mert magját a gabonáéhoz hasonlóan fogyasztják. Íze kellemes, magja lehet barnás és fekete is. Nem mellesleg pedig szuperegészséges.
vous - 2016.02.16.
Megmutatjuk, mire cseréljétek le az unalmas rizst

A hajdina tápanyaga a szénhidrát, ami nagyrészt keményítő, cellulóz és rost, így növényi rostként fontos szerepet játszik az emésztésben. Ám ezen kívül még számos más jelentős gyógyhatása van:

  • értékes vitaminforrás, a B-vitamincsoport majd’ összes tagját tartalmazza
  • rutintartalma miatt csökkenti a vérnyomást, erősíti a kötőszöveteket és az érrendszert a sejtregenerálódás folyamatának segítésével
  • gyógyítja a kapilláris vérzéseket és a sugárterápia okozta egészségkárosodásokat
  • magas élelmirost-tartalma miatt enyhíti a székrekedést
  • a Candida-diéta során kiváló tápanyagforrás
  • krónikus májbetegségek esetén magas metionintartalma miatt segít a gyógyulásban

Forrás:
pixabay

Hogyan egyétek?

Köretként hús mellé – pl. rizs helyett –, de a lisztjéből, mivel nem áll össze, daraként, kásaként vagy lepényként használják. Egész magjából hajdinalepényt készíthettek, lisztjéből palacsintát süthettek, de sütemények tésztájába is felhasználhatjátok, sőt, hajdinalevest is készíthettek a magokból! Próbáljátok ki még idén!

Ha még több egészséges életmóddal kapcsolatos tanácsra van szükségetek, olvassatok bennünket, mert olyan finom recepteket osztunk meg veletek, mint a diétás kuszkusz, sütőtökkrémleves vagy a zabsüti!

Ajánlott cikkek