Egyéb kategória

Megmutatjuk, mire cseréljétek le az unalmas rizst

A hajdina, vagy más néven tatárka, pohánka, a keserűfűfélék családjába tartozik, bár a hétköznapokban a legtöbben a gabonafélékhez sorolják, mert magját a gabonáéhoz hasonlóan fogyasztják. Íze kellemes, magja lehet barnás és fekete is. Nem mellesleg pedig szuperegészséges.
vous - 2016.02.16.
Megmutatjuk, mire cseréljétek le az unalmas rizst

A hajdina tápanyaga a szénhidrát, ami nagyrészt keményítő, cellulóz és rost, így növényi rostként fontos szerepet játszik az emésztésben. Ám ezen kívül még számos más jelentős gyógyhatása van:

  • értékes vitaminforrás, a B-vitamincsoport majd’ összes tagját tartalmazza
  • rutintartalma miatt csökkenti a vérnyomást, erősíti a kötőszöveteket és az érrendszert a sejtregenerálódás folyamatának segítésével
  • gyógyítja a kapilláris vérzéseket és a sugárterápia okozta egészségkárosodásokat
  • magas élelmirost-tartalma miatt enyhíti a székrekedést
  • a Candida-diéta során kiváló tápanyagforrás
  • krónikus májbetegségek esetén magas metionintartalma miatt segít a gyógyulásban

Forrás:
pixabay

Hogyan egyétek?

Köretként hús mellé – pl. rizs helyett –, de a lisztjéből, mivel nem áll össze, daraként, kásaként vagy lepényként használják. Egész magjából hajdinalepényt készíthettek, lisztjéből palacsintát süthettek, de sütemények tésztájába is felhasználhatjátok, sőt, hajdinalevest is készíthettek a magokból! Próbáljátok ki még idén!

Ha még több egészséges életmóddal kapcsolatos tanácsra van szükségetek, olvassatok bennünket, mert olyan finom recepteket osztunk meg veletek, mint a diétás kuszkusz, sütőtökkrémleves vagy a zabsüti!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon

Ünnepi dekorációk a gyerekszobába
Otthon
Ünnepi dekorációk a gyerekszobába
vous - 2022.11.16.
A felnőtteknél talán csak a gyerkőcök várják jobban az ünnepi időszakot. Ilyenkor tehát nemcsak a nappalit és a konyhát érdemes karácsonyi díszbe öltöztetni, hiszen az ő szobájukban is nyugodtan helyezzünk el dekorációkat. Az advent kezdetétől tehát már bátran tehetsz be nekik színes díszeket, készíthettek közösen az ablakra valami apróságot, így már idejében elkezdődik és tovább is tart az ünnepi hangulat.