Egyéb kategória

Mi a közös az emberekben és az elefántokban? Hát a nagymamák!

A legtöbb állat bár gondoskodik a kölykeiről, azért a nagyszülői szerepet nem vállalja be. Sőt, sokszor az anyaság is csak rövid ideig tart, az apaságról nem is beszélve. Na, de mint sok dologban, az elefántok ebben is különböznek a többi állattól.
vous - 2016.02.09.
Mi a közös az emberekben és az elefántokban? Hát a nagymamák!

Ha csak magunkból indulunk ki, a világ egyik legjobb dolga, hogy van nagymamánk (és persze nagypapánk). Ha a szüleinkkel épp fasírtban vagyunk, a mama mindig ott van, hogy kiálljon az unoka mellett, mindig a kedvencünkkel az asztalon várja, hogy megérkezzünk, egyszóval mindig a kedvünkben jár és gondoskodik rólunk – néha túlságosan is. Azt kell mondjam, nagyon szerencsések vagyunk.

És kik ilyen szerencsések még? Hát az elefántok. Bizony!

Phyllis Lee professzor kutatást végzett az elefántok családi életéről. Közel 800 elefántot tanulmányozott a kenyai Amboseli Nemzeti Parkban, és döbbenten tapasztalta, hogy jelentős különbség van a nevelésben: sokkal több elefántbébi él túl, ha jelen van a nagymama a családban.

Forrás:
pixabay.com

Az elefántoknál ez azért lehetséges, mert közel 70 évig is élnek, így jelen lehetnek a gyermekeik gyermekei életében. Bár ez nem feltétlenül ok arra, hogy gondoskodjanak is róluk, például százlábú-nagymamát se látott még egy tudós sem.

És mitől olyan különlegesek az elefántnagyik?

Vezetgetik, védik és segítik a piciket. Gyakran ők a család fejei. Ők vezetik a családot a megfelelő helyre, és kapcsolatot létesítenek más elefántcsaládokkal. Egyszóval: igazi nagyszülők.

Éljenek a nagymamák!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon

4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
Otthon
4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
vous - 2022.11.28.
A folyamatosan dráguló ingatlanpiac bizonytalanságai miatt a bérlakások iránt évről-évre folyamatosan növekszik a kereslet, ezzel párhuzamosan a kiadó lakások száma is egyre nagyobb. A lakástulajdonosok számára ugyanis jól fizető, passzív jövedelemszerzési lehetőséget jelent, ráadásul minimális befektetéssel egy felújítás többszöröse jöhet vissza egy jó állapotú lakás bérleti díjából. A számos előny persze csak a jéghegy csúcsa.