Egyéb kategória

A szerelem öl, butít és nyomorba dönt – akkor miért vágyunk rá mégis?

Nem vagyok romantikus lány, nem szeretnék szőke herceget, nem szeretnék naplementés tengerparti vacsorát, sem letérdelős lánykérést. Ennek ellenére mérhetetlenül hiszek a szerelemben. Hiszem, hogy szerelmesek többször lehetünk az életben, de az a bizonyos mindent elsöprő érzés csupán egyszer adatik meg. És ha megadatik, el is fog múlni.

vous - 2016.01.28.
A szerelem öl, butít és nyomorba dönt – akkor miért vágyunk rá mégis?

Mielőtt elszaladnátok, ez nem egy szerelemellenes írás, sőt. A szerelem tudomány nevű ajtaján kopogtatok, és keresem a választ arra, meddig tartható fenn a mámor, és hogy milyen káros hatásai lehetnek a szerelemnek.

Még mielőtt belevetnénk magunkat a szívecskékkel teli medencébe, hadd mutassam be az új tudományom.

Megnyitottam szerelmi laboratóriumomat, elkészítem a szerelmet!

Amikor szerelmesek vagyunk, az nem csak úgy a levegőben történik, komoly kémiai folyamatok mennek végbe a testünkben, hormonok termelődnek. Ezek a hormonok felelősek a különböző testi tünetekért. Ne aggódjatok, nem lesz bonyolult, sőt leginkább érdekes lesz.

A szerelem káros mellékhatásai

Bizony, mint minden jó dolgot, a szerelmet sem kapjuk ingyen.

Az, hogy hogyan hat rátok a szerelem, leginkább a személyiségetektől függ, és hogy mennyire vagytok szerelmesek a szerelembe.

Egy két lábbal a földön járó ember dopamin-túladagolásban is képes koncentrálni a munkára, odafigyelni a suliban, bár ez nem azt jelenti, hogy nem jár az agya a kiválasztottján állandóan.

Egy örök álmodozó, romantikus lány, akit könnyen elragadnak az érzelmei, nagyobb valószínűséggel kap rózsaszín vakságot, és zárja ki teljesen a külvilágot.

Szélsőséges esetben annyira elveheti a szerelem az eszünket, hogy nem leszünk képesek semmi másra koncentrálni, csupán a bálványozott férfira, bánhatja család, munka vagy iskolai eredmény.

Mert ugye tudjátok, a szerelem öl, butít és nyomorba dönt. Éppen ezért nem is baj, ha nem tart örökké. Egyszerűen nem bírnánk ki sem ép ésszel, sem pedig anyagilag. Az egyéb kapcsolatainkról, a munkánkról, céljainkról nem is beszélve.

Forrás:
iStock, Pexels,Unsplash/Jez Timms,Caleb Ekeroth, Mayur Gala

De nézzük, mi is történik a testünkben, amikor szerelmesek vagyunk! Hormon hormon hátán. Engedjétek meg, hogy a bonyolult kémiai egyenleteket elhagyjam és csak a lényeget tisztázzuk. Hagyjátok, hogy elkalauzoljalak benneteket Emcsi szerelmi laboratóriumába!

  • Fenil-etil-amin (PEA)

Ahhoz, hogy a szerelmesek egymásra találjanak ez a hormon szükséges, ami leginkább az agysejtekben termelődik. A fenil-etil-amin kelti életre a pillangókat a gyomrotokban, felelős a tenyér izzadásáért, a hevesebb szívdobogásért, a felfokozott érzelmi eufóriáért, amikor a srác a közeletekben van. Ez önmagában még kevés lenne a szerelemhez, ez csupán az oly sokszor emlegetett kémia, ami az alapfeltétele a szerelemnek.

  • Oxytocin (szerelemhormon)

Az oxytocin az egyik legjelentősebb, méhműködést serkentő vegyület (szülésnél sokat hallhattok róla), ami a hipotalamusz-magvakban termelődik, innen kerül a véráramba. Ez a hormon felelős többek között az emlékezetért, viszont ha túltermelődik, emlékezetvesztést okozhat.

  • Endorfin (boldogsághormon)

Az endorfin hatása nagyon hasonló az ópiumhoz. Boldogságérzetet okoz, a szerelem kábulatában, mámorában is fontos szerepe van. Kellő mennyisége stabilitást, biztonságérzetet és nyugalmat eredményez a kapcsolatban.

  • Dopamin

A dopamin az idegrendszer egyik legfontosabb ingerületátvivő anyaga, serkentő és energetizáló hatású. Míg a drogfogyasztók ezt az érzést mesterséges úton érik el, a szerelmes ember ajándékba kapja ezt a mámort a dopamin-termelődéssel.

„Kész is a szerelem!”

Most, hogy már szerelmesek vagyunk, lássuk, mit mond a tudomány, meddig tartható fenn ez az állapot. Kutatások szerint a szerelem fő összetevőjét, a dopamint csupán 30 hónapig termeli a szervezetünk. Ennyi idő alatt kimaxoljuk a szerelmet, majd két és fél év elteltével szeretethormont termelünk „csupán.”

Sok ember állítja, a szeretet és ragaszkodás sokkal erősebb a kezdeti mindent elsöprő szerelem érzésénél, hiszen a szeretet örökre megmarad(hat), míg a szerelemnek csupán két és fél év garancia jár.

Szerelem vs. szeretet

Van, amit még a tudomány sem tud, nemhogy mi emberek. Hiába kerestem hivatalos magyarázatot, melyik érzés az erősebb, a világ nem válaszolt, ezért fórumokon kutakodtam, mi az álláspont, szerelem kell vagy szeretet? A többség szerint a szerelem nem alakul ki két hét alatt. Szerethetünk egy családtagot, egy kis kedvencet, barátot stb. A szerelem mélyebb, erősebb érzés, azt nem érzünk mindenki iránt – állította az egyik tábor.

Szerintem meg épp az ellenkezője igaz.

Először esünk szerelembe, leszáll a köd, majd elkezd kisütni a nap, a köd pedig felszáll. Azonban ne felejtsük el, a nap mindig süt…

Szerelem – Szeretet: 0:1

Címkék: #kémia #szerelem
Ajánlott cikkek