Leveles tésztát otthon is lehet készíteni, de igazán macerás és hosszadalmas, ráadásul elég jó minőségben kapható frissen és fagyasztva is. Merthogy tökéletesen fagyasztható, így érdemes belőle bespájzolni, hogy bármikor használhassuk, amikor csak kedvünk kerekedik.
A leveles tészta lehet alapja édes és sós pitéknek, quiche-nek, de készíthetünk belőle batyukat is, felcsíkozhatjuk és megsüthetjük ropogós vendégvárónak sajttal, szezámmaggal meghintve. De meg is tölthetjük, és mutatós csigákat, tekercseket süthetünk belőle. Ehhez adunk most két édes és két sós tippet!
Túrókrémmel töltött tekercs
40 dkg krémes túrót elkeverünk 1 dl tejföllel vagy mascarponéval, ízlés szerint cukorral és vaníliás cukorral. Tehetünk bele mazsolát vagy aszalt vörösáfonyát is, ha szeretjük, illetve 2-3 evőkanál grízt, hogy a felesleges nedvességet felszívja majd sülés közben. A kiterített leveles tésztára kenjük, feltekerjük, a tetejét egy kis tejföllel megkenjük. Fel is darabolhatjuk, de egyben is megsüthetjük. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és előmelegített 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
Almás rétes
1 kg almát meghámozunk, kimagozunk, tetszés szerint lereszeljük vagy apró darabokra vágjuk. Diónyi vajat megolvasztunk, ezen megpároljuk az almát 5-6 perc alatt, nem kell puhára, mert a sülés közben is puhulni fog! Ha van leve, akkor leszűrjük, meghintjük egy kevés fahéjjal, ízlés szerint cukorral és vaníliás cukorral, majd gazdagíthatjuk aszalt vörösáfonyával vagy mazsolával. A kiterített leveles tésztára kevés darált diót vagy zsemlemorzsát hintünk, egyenletesen ráhalmozzuk egy csíkban az almát, majd feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és előmelegített 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. Porcukorral meghintve, szeletelve kínáljuk.
Virslis párnák
A legegyszerűbb vendégváró, készülhet mini virsliből, de fel is darabolhatjuk a hagyományos bőrös vagy akár füstölt virslit 3-4 cm-es darabokra. A kiterített leveles tésztát megkenjük egy kevés mustárral vagy krémsajttal, olyan széles csíkokra vágjuk, mint amekkorák a virslik. A virsliket belegöngyöljük a tésztákba, tetejüket lekenjük villával elhabart tojással, megszórhatjuk szezámmaggal vagy reszelt sajttal is. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és előmelegített 180 fokos sütőben 15 perc alatt megsütjük.
Spenótos csigák
40 dkg fagyasztott spenótot hagyunk kiengedni szobahőmérsékleten, szűrőben lecsepegtetjük. Tálba tesszük, sózzuk, borsozzuk, 2 gerezd zúzott fokhagymát és 10 dkg krémsajtot vagy mascarponét adunk hozzá, alaposan elkeverjük. A kiterített leveles tésztát megkenjük egy csíkban a spenótos krémmel, feltekerjük, majd ujjnyi szeletekre vágjuk. A csigákat sütőpapírral bélelt tepsire ültetjük, megszórjuk a tetejüket szezámmaggal vagy reszelt sajttal, és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
Jó tekerést és jó étvágyat!